Rasa Balineza

1.9K

canvas_balineza.jpg

 

Informaţii generale:Pisicile cu păr lung au început să apară aproape spontan la începutul anilor 1900 printre puii de Siamezi cu păr scurt. Unii crescători și iubitori ai rasei Balineză susțin că gena vinovată pentru apariția părului lung a fost introdusă în genele existente ale Siamezelor abia după Primul Război Mondial. Ținând cont de faptul că pisicile din rasa Siameză au fost aproape uitate și exterminate din cauza primului război mondial, se crede că pentru a recrea rasa și pentru a-i permite o continuitate, crescătorii au folosit alte rase cu care s-au făcut încrucișări. Alți iubitori ai rasei Balineză consideră că gena apărută pentru părul lung este pur și simplu o mutație genetică, ceea ce este realmente posibil și poate fi mai plauzibil. Ambele teorii au fost discutate, disputate și dezbătute de-a lungul anilor, fiecare având fanii lor consacrați. Totuși, nimeni nu știe cu exactitate care dintre aceste două teorii este corectă. În primii ani după ce standardul a fost scris și a apărut în CFA, s-a menționat expresia ”mutație genetică”, expresie care a fost ulterior înlăturată. O primă Siameză cu păr lung a fost înregistrată în CFF în anul 1928, dar din păcate nimeni nu a depus nici un efort pentru a stabiliza rasa și pentru a o dezvolta, până târziu în anii 1940, când mai mulți crescători au început să crească pisici cu părul lung, născute din pisici Siameze. Aceste pisici cu părul lung au fost denumite Balineze de către unul dintre pionierii rasei, Helen Smith. Aceasta a fost impresionată de   Nume: BalinezăOriginea: America

Grupa: Par semi-lung

 


Inaltime: înălțime medie spre mare

Greutate: Femela 2,5 – 5 kg, Mascul 2,5 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 9 – 15 ani

Culoare:  gri, albastru, liliac și ciocolatiu

Temperament: Să nu o lăsați niciodată fără activitate pentru că veți avea surpriza când ajungeți acasă că v-a reprogramat televizorul, a scos toată hârtia igienică de pe rolă, sau a scos toate șervețelele din cutie.

Caracteristici distinctive: Pisica Balineză este grațioasă, lungă, iar umerii și șoldurile formează o linie continuă în respectarea unui corp de formă tubulară.

mișcările grațioase ale pisicii și de liniile aerodinamice, atrăgătoare, comparându-le cu cele ale dansatoarelor din Insula Bali. În ciuda opoziției pe care unii crescători de Siameze au arătat-o, care nu înclinau nicidecum să creadă că rasa Balineză cu părul lung a apărut ca și o mutație genetică, crescători dedicați și pasionați ca și Helen Smith și Sylvia Holland au muncit asiduu să dezvolte rasa în continuare. În primele zile ale rasei, pisicile Balineze aveau adeseori oase mai grele și blana mai grea decât ceea ce standardul stabilea. De asemenea, la început, rasa Balineză nu se încadra de multe ori în standard din punct de vedere al tiparului capului și al urechilor. Fiind necesară o soluție, atâta timp cât crescătorii de Siameze nu doreau să ofere pisici de înaltă calitate, crescătorii de Balineze au fost nevoiți să încrucișeze rasa cu Siameze medii, pentru a-i readuce linia corpului conform standardului. După ani de zile de muncă, rasa Balineză a început să își îmbunătățească aspectul. În anul 1970, când rasa Balineză a câștigat campionatul, toate asociațiile din Statele Unite au recunoscut această rasă.

Descriere fizică:

Rasa Balineză nu ar trebui să fie confundată cu rasa Himalayan, care deține la rândul ei un tipar puternic al strămoșilor Siamezi, dar care are totodată corpul și personalitatea unui Persan. Rasa Balineză de astăzi este asemănătoare mai mult cu Siameza care este prezentată în show-urile din întreaga lume, decât cu Siameza tradițională care încearcă din răsputeri în ultima vreme să reaprindă focul în inimile crescătorilor. Rasa Balineză tradițională, o variantă cu păr lung a Siamezei tradiționale și  recunoscută de către Asociația Pisicilor Tradiționale, nu este foarte populară în rândul show-urilor pentru pisici, dar în schimb începe să crească în popularitate. Rasa Balineză apare în doar patru culori, asemănându-se încă o dată izbitor cu Siameza tradițională, printre care gri, albastru, ciocolatiu. Unele asociații de crescători de pisici recunosc rasa Balineză și în culoarea roșie, crem,  o combinație de negru cu roșu, și tot aceste culori dar diluate) și cu puncte asemănătoare cu linxul. Totuși, aceste din urmă culori sunt considerate de către CFA ca aparținând rasei Javanese.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Balineză este o pisică zveltă, cu lungi linii ale corpului,  foarte ușoară dar cu o musculatură puternică. Datorită blănii lungi, Balinezele par să dețină niște linii mai ușoare comparativ cu alte rase similare.
Corp: Este de dimensiune medie. Pisica Balineză este grațioasă, lungă, iar umerii și șoldurile formează o linie continuă în respectarea unui corp de formă tubulară. Gâtul este lung și subțire.
Cap: Rasa Balineză are un cap lung și cu o formă conică, de o mărime medie și perfect proporționat cu restul corpului. Craniul este plat, iar chipul are un bot fin și parcă sculptat. Bărbia și maxilarul îi este de mărime medie, în timp ce nasul îi este lung și drept,  venind în continuarea frunții.
Urechile: Au o deschidere destul de mare atât la bază cât și ca și formă,  ascuțite, aşezate destul de departe una de cealaltă.
Ochii: Sunt în formă de migdală, de mărime medie, înclinați înspre nas și în perfectă armonie cu urechile și linia frunții. Culoarea acestora este în general un albastru închis viu.
Coada: Rasa Balineză are parte de o coadă cu o structură osoasă lungă, subțire și conică până la un anumit punct.
Blana: Este de o lungime medie, mătăsoasă și fără o blană interioară. Va sta așezată aproape de corp, cu excepția blanei de pe coadă care este așezată sub forma unei pene.Culoarea pe întregul corp trebuie să fie constantă, cu ușoare umbre, și cu un colorit dens și definit foarte clar. Un colorit diferit îi acoperă întreaga față, inclusiv mustățile, conectându-se cu urechile.

 

Personalitate:

Rasele Siameză și Balineză pot să difere în ceea ce privește lungimea blănii, dar în ceea ce privește personalitatea sunt identice. Pisicile din rasa Balineză sunt foarte atașate de oameni. Le face plăcere să fie folositoare și vă vor urma oriunde, supraveghind orice activitate și orice mișcare pe care o faceți. Când vă veți pune să vă odihniți, pisica Balineză se va așeza în brațele dumneavoastră, iar noaptea va fi în pat alături de dumneavoastră, cel mai probabil dormind sub plapumă și cu capul pe pernă. Are obiceiul de a sta tot timpul lângă piciorul dumneavoastră, motiv pentru care această rasă nu este indicată acelor persoane care au probleme cu echilibrul sau au diverse afecțiuni. Rasa Balineză nu este la fel de gălăgioasă ca și Siameza, dar cu siguranță nu va ezita să vă transmită ceea ce crede despre un anumit lucru, așteptând totodată din partea dumneavoastră să acționați ca atare. Trebuie de asemenea să cunoașteți faptul că o pisică Balineză va spune totul vizitatorilor. Este o pisică foarte inteligentă, agilă și atletică, căreia îi place foarte mult să se joace. Mențineți-i creierul activ și ocupat cu ajutorul jucăriilor sub formă de puzzle. Corpul trebuie de asemenea să aibă parte de exerciții, fie cu ajutorul unor jucării pe care să le poată urmări, fie cu ajutorul unui copac în care să se cațere. Îi place să aducă mingea, să umble în lesă și să învețe noi trucuri. Să nu o lăsați niciodată fără activitate pentru că veți avea surpriza când ajungeți acasă că v-a reprogramat televizorul, a scos toată hârtia igienică de pe rolă, sau a scos toate șervețelele din cutie. Nu este indicat să vă luați o pisică Balineză dacă nu sunteți capabil să acceptați o pisică jucăușă și vorbăreață. Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de cineva cu care să conversați toată ziua, atunci Balineza poate să fie alegerea perfectă. Trebuie să vă asigurați că vă faceți timp pentru ea, pisica Balineză fiind foarte socială. Este indicat să aveți două Balineze pentru că în acest mod își vor ține companie una celeilalte.

Toaletaj:

Rasa Balineză, cu blana sa fină și mătăsoasă este foarte ușor de îngrijit, fiind necesară doar o pieptănare de cel mult două ori pe săptămână cu un piaptăn din oțel. Nu necesită îmbăiere decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Balineză prezintă unele probleme de sănătate care în general afectează participarea la competițiile de profil. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– gingivita apare atunci când tartrul de pe dinți ajunge la nivelul gingiilor, provocând sângerare. Se poate evita această boală prin periaj zilnic și controale regulate. De asemenea, hrănirea cu carne crudă de pui în primul an de viață le va întări gingiile;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, pisicile își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– stenoza pulmonară este prezentată încă de la naștere, reprezintă un defect caracterizat prin îngustarea și obstrucționarea sângelui de către supapa care separă inima de artera pulmonară;

– megaesofag este un defect în structura esofagului care duce la regurgitarea mâncării, hipersalivație, anorexie, tuse.;

– limfosarcomul apare sub formă de limfoganglioni submaxilari, inghinali, prescapulari. Este o tumoare care poate să afecteze organe ca splina, ficatul, tiroida, stomacul și rinichii;

– ochi încrucișați;

– astmă/bronșită;

– amiloidoza este o condiție care apare atunci când această proteină este depozitată în organele corpului, în special în ficat;

– nistagmus este o condiție neurologică care cauzează mișcarea involuntară foarte rapidă a ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close