Pisoii cresc în doi pași

2.4K

PISOIUL ARE NEVOIE DE O HRANĂ ADAPTATĂ VÂRSTEI SALE

Pisoii cresc repede, iar la vârsta de 4 luni au atins deja 40% din greutatea unei pisici adulte. Începând cu vârsta de 4 luni, pisoiul parcurge o perioadă de creștere mai lentă, ce permite consolidarea organismului. Oasele devin mai puternice, se dezvoltă musculatura și apare treptat dentiția permanentă (între 4 și 7 luni). Aparatul digestiv și sistemul imunitar se maturizează și ele treptat, însă pisoiul are în continuare nevoie de o hrană adaptată vârstei sale.

ALEGEREA HRANEI POTRIVITE DUPĂ VÂRSTA DE 4 LUNI

Odată cu dentiția permanentă, pisoiul are nevoie de crochete suficient de mari pentru a stimula masticația, iar necesarul de calorii este mai scăzut. Necesarul său energetic este încă ridicat până în luna a 4-a sau a 5-a de viață, când ating punctul maxim, după care scade treptat. Prin urmare, hrana trebuie să fie întotdeauna potrivită acestor cerințe specifice vârstei sale, pentru a preveni luarea în greutate necontrolată. Pisoii supraponderali nu se dezvoltă corect și riscă la maturitate să devină obezi, ceea ce crește riscul de diabet și alte afecțiuni medicale. O rutină bine stabilită a hrănirii zilnice, alături de formula nutrițională ROYAL CANIN®  KITTEN care corespunde nevoilor sale nutriționale,  protejează pisoiul împotriva excesului ponderal și obezității. Află mai multe despre beneficiile hranei uscate ROYAL CANIN® KITTEN aici.

În cazul în care pisoiul are tendința de a mânca întreaga porție deodată, nu lăsa hrana la dispoziția sa, ci dozează-i porția zilnică în cantități mai mici. Pentru a face asta într-un mod interactiv, ar putea fi utilă o jucărie care distribuie hrana în timpul jocului. Aceasta îi satisface instinctele naturale de vânătoare și obiceiurile creative de hrănire. Arătă-i în fiecare zi cum funcționează, până când ajunge să o folosească singur (în medie, 12 zile). Astfel, ora mesei va deveni mai distractivă și interesantă. Oferă-i de asemenea o hrană umedă complementară, sub formă de pate, ori bucățele de carne în sos sau aspic, care va contribui la hidratarea sa corespunzătoare, îl va obișnui cu o varietate de texturi și îl va proteja împotriva superponderabilității. Află mai multe despre beneficiile hranei umede ROYAL CANIN® KITTEN aici. Nu uita să ajustezi corespunzător indicațiilor de pe plic porția de crochete atunci când îi oferi și hrană umedă și să îi pui la dispoziție în continuare apă proaspătă, schimbată regulat, în boluri de ceramică, metal sau sticlă, la distanță de castronul cu hrană sau litieră.

NUTRIȚIA SĂNĂTOASĂ POST STERILIZARE

Dacă decizi să sterilizezi pisoiul odată cu debutul maturității sexuale, în jurul vârstei de 6/7 luni la femele și de 6-12 luni la masculi*(* Stabilește împreună cu medicul veterinar care este momentul optim pentru sterilizarea pisoiului tău.), atunci va trebui să ai în vedere și schimbarea hranei oferite până atunci, pentru a se potrivi cu noile sale cerințe nutriționale.

În urma sterilizării se produce modificarea secrețiilor hormonale, iar la numai 48 de ore de la sterilizare pisoii își sporesc aportul de hrană (+26% la masculi, +18% la femele). În același timp, necesarul energetic se reduce cu aproximativ 30%. Dacă hrana nu este ținută strict sub control și nu este adaptată după operație, ar putea surveni rapid o creștere excesivă în greutate. Riscul este și mai ridicat dacă pisoiul trăiește într-un spațiu mic, fără activitate fizică. Oferindu-i formula nutrițională ROYAL CANIN® KITTEN STERILISED, vei putea să îi garantezi în continare nutrienții esențiali de care are nevoie pentru a se dezvolta corect și vei evita apariția problemelor de greutate. Află mai multe despre beneficiile hranei uscate ROYAL CANIN® KITTEN STERILISED aici.

Pentru a reduce stresul resimțit de pisoi în această perioadă, poți alege să îi introduci noua hrană înainte de operație, astfel ca pisoiul să nu fie expus stresului dublu reprezentat de vizita la medicul veterinar și de schimbarea hranei în același timp. Nu uita să faci trecerea către noua hrană gradual, pe parcursul a 7 zile, prin combinarea progresivă a hranei vechi cu cea noua, sporind zilnic cantitatea adăugată din noua hrană, astfel încât în ziua a șaptea să-i oferi 100% hrană nouă. De asemenea, după sterilizare este important să respecți recomandările medicului veterinar și să te asiguri că pisoiul se menține activ după perioada de recuperare post-operatorie, iar porțiile de hrană și eventualele recompense sunt atent monitorizate, împreună cu greutatea corporală.

În jurul vârstei de un an, aparatul digestiv ajunge la maturitate, iar pisoiul poate primi o formulă nutrițională pentru pisici adulte, adaptată rasei sale, sensibilităților specifice sau stilul de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close