Să crești mare nu e ușor, iar hrana potrivită este o resursă importantă.
Proteine, lipide, carbohidrați, vitamine, minerale, oligoelemente… Fiecare nutrient din aportul hranei are propriul său rol.
Excesele și carențele sunt la fel de dăunătoare pentru sănătatea puiului și bunăstarea sa de-a lungul înregii vieți. Datorită vitezei și intensității acesteia, etapa de creștere a a unui cățel sau pisoi este cea mai dificilă perioadă din viața sa. Aceasta este perioada pe parcursul căreia se va determina morfologia sa de adult și armonia siluetei sale, iar hrana joacă un rol major în această ecuație.
Hrana oferită pe parcursul creșterii condiționează viitoarea stare de sănătate a pisoiului sau cățelului. Îndeplinirea perfectă a cerințelor lor nutriționale specifice permite traversarea cu succes a acestei etape cruciale din viața lor. Ca regulă generală, hrana unui cățel sau pisoi trebuie să țină seama, fără excese sau deficiențe, de caracteristicile specifice ale speciei, diversitatea de rase şi talii, sistemul lor imunitar imatur și capacitatea lor de a digera și asimila corect nutrienții.
De ce este hrana pentru juniori diferită?
Hrana preparată în casă prezintă, față de o formulă nutrițională dedicată puilor, riscul unui aport dezechilibrat de nutrienți, ce poate favoriza apariția anumitor afecțiuni și deficiențe de creștere. De exemplu, deficitul de calciu este o afecțiune tipică a cățelului hrănit exclusiv cu carne sau mâncare gătită, iar acest deficit constituie cauza celor mai frecvente tulburări de creștere, provenite din furnizarea unei hrane necorespunzătoare. De asemenea, hrănirea pisoiului cu alimente necorespunzătoare poate cauza apariţia obezităţii care creşte riscul de diabet la vârstă adultă.
De asemenea, formula nutrițională dedicată unui câine sau unei pisici adulte diferă de cea creată pentru un junior. Comparația între particularitățile fiecărei specii ne ajută să înțelegem mai bine motivul pentru care juniorii au nevoie de o hrană diferită de cea a unui adult. Așa cum un bebeluș nu este capabil să muște dintr-un măr sau să îl digere corespunzător, nici puiul de pisică sau de câine nu poate digera hrana dedicată unui animal adult. În plus, indiferent de rasă, un cățel sau pisoi are nevoie de un aport energetic mult mai mare comparativ cu un adult, iar necesarul său de proteine, minerale, vitamine și oligoelemente este de asemenea considerabil mai mare.
O hrană adaptată etapei de juniorat din gama ROYAL CANIN® Puppy (descoperă produsele dedicate cățeilor AICI) va respecta de exemplu faptul că un cățel de talie mare necesită un aport de calciu mai mare decât un cățel de talie mică. Dacă ei mănâncă aceeași hrană, primul riscă să sufere de carenţă de calciu. De asemenea, crochetele de dimensiune medie vor crea dificultăți la apucare pentru un cățel de talie foarte mică, și pierderi pentru unul de talie gigant, iar forma crochetelor produselor din gama ROYAL CANIN® Kitten (descoperă produsele dedicate pisoilor AICI )va ajuta un pisoi Persan să se hrănească cu ușurință deoarece sunt adaptate maxilarului său brahicefalic și prehensiunii specifice sublinguale.
Nutriția Sănătoasă le oferă un start sănătos în viață
Mai mulți factori influențează creșterea, iar nutriția sănătoasă îndeplinește un rol major. Hrana nu furnizează puiului doar energie, ci și nutrienții necesari pentru forma
rea și suportul oaselor, mușchilor și organelor și suportu pentru dezvoltarea sistemului său imunitar atât de important. De aceea formulele nutriționale ROYAL CANIN® dedicate juniorilor sunt create special pentru a acoperi cerințele nutriționale ale acestora, în funcție de particularitățile rasei, taliei și sensibilităților lor specifice, având în același timp un grad r
idicat de digestibilitate ce asigură o bună asimilare a nutrimentelor. Ele țin cont de asemenea de lipsa maturității sistemului imunitar ce are nevoie de suport nutrițional, de diferențele dintre rase în cazul unui pisoi Maine Coon ce are o statura impozantă și a unuia robust ce aparține rasei British Shorthair, de etapele de creștere ale pisoilor sau cățeilor gigant, ce au două perioade distincte de dezvoltare și cerințe nutriționale aparte, de cerințele nutriționale ale unui pisoi sterilizat după vârsta de 8 luni sau de curbele de creștere ce diferă în funcție de talia puiului și intensitatea ritmului de dezvoltare, precum în cazul cățeilor de talie Xsmall, Mini, Medium, Maxi sau Giant. Toate aceste formule nutriționale au rolul de a le asigura un start corect în viață și o dezvoltare armonioasă, în pisici și câini adulți, magnifici și sănătoși.