Rasa de Câini Vallhund Suedez

1.3K
Informaţii generale:

Câinele din rasa Vallhund Suedez are o istorie care se întinde pe mai mult de 1000 de ani, până în timpurile vikingilor. Majoritatea istoricilor cred că undeva în perioada secolelor VIII – IX, fie câinele Vallhund a fost dus în Țara Galilor, fie câinele Welsh Corgi a fost dus în Suedia. Motivul îl reprezintă similitudinile de aspect fizic existente între cele două rase. Câinele Vallhund de astăzi are picioare mai lungi, spatele mai scurt și este mai puțin îndesat decât câinele Corgi, cu toate că în general arată aproape la fel. Câinele Vallhund s-a dezvoltat ca și câine de muncă, specializându-se cu precădere în adunarea vitelor și ghidarea acestora. Câinele din rasa Vallhund Suedez era o rasă foarte populară în Suedia înainte de Primul Război Mondial. Din păcate, până în anii 1942, rasa a fost dusă în pragul dispariției. În acel an, Contele Bjorn von Rosen și K.G. Zettersen au făcut primii pași înspre salvarea rasei. Prin reclame în ziare și o mulțime de alte eforturi, aceștia au găsit puținii câini rămași din rasa Vallhund și au început un greu proces de reînființare a rasei. În anii 1940, Clubul Kennel Suedez a recunoscut oficial rasa sub denumirea de Svensk Vallhund (vallhund înseamnă câine de turmă). Standardul Suedez a fost revizuit în anul 1964, iar rasa a fost redenumită în Vastgotaspet, după provincia Suedeză Vastergotland. Primul câine Vallhund despre

  Nume: Vallhund Suedez

Originea: Suedia

Grupa: Câini de muncă

Inaltime: Femela 29 – 31 cm, Mascul 31 – 34 cm

Greutate: Femela 10 – 14 kg, Mascul 12 – 16 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: combinație de culori începând de la gri la roșu.

Temperament:  Ar trebui să fie plimbați zilnic, iar dacă nu au o curte în care să se joace, ar trebui să li se permită să alerge în parc cel puțin o dată pe săptămână. Câinii Vallhund au nevoie de o mulțime de stimulente mentale pentru a nu ajunge să fie plictisiți.

Dresaj:  Preferă să facă lucrurile în ritmul lor, astfel că este nevoie de multă răbdare cu această rasă. Mult pozitivism și o mulțime de bunătăți și recompense este cel mai bun mod de a obține un răspuns de la câinele Vallhund.

Caracteristici distinctive: Văzut din față, pieptul ar trebui să fie oval, iar din profil, eliptic. La un câine matur, pieptul ar trebui să ajungă mai jos de genunchi. Coada poate să fie lungă, scurtă sau chiar bob. Poate să fie purtată natural, sau scurtată.

care se știe că a fost dus în Anglia a fost în anul 1974. Societatea Crescătorilor de Vallhund Suedez a fost înființată în anul 1980, iar Clubul Kennel Englezesc a recunoscut rasa în anul 1985. Doi câini Vallhund au fost aduși în America de către Marilyn Thell din Rhode Island în anul 1985. Clubul American Vallhund Suedez a fost format în 1987. Astăzi, câinele Vallhund Suedez este unul alert, activ, atletic și adaptabil. Pe lângă aceste caracteristici necesare pentru ghidarea turmelor, rasa excelează în ascultare, agilitate și este un companion excelent.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Vallhund Suedez este o rasă foarte veche de tip Spitz, un câine mic, puternic și neînfricat. Corpul trebuie să aibă o proporție de 2:3 în ceea ce privește înălțimea și lungimea. Înălțimea la umeri pentru masculi este între 31 și 34 cm, iar pentru femele este între 29 și 31 cm. Este un câine puternic, cu oase tari, bine dezvoltat și cu un corp solid construit, musculos. Capul îi este mai degrabă lung, iar văzut de sus, capul formează un V începând de la craniu și terminându-se cu botul. Ochii îi sunt de mărime medie, de formă ovală, culoare maro închis și cu genele negre. Urechile îi sunt de mărime medie și ascuțite. Sunt așezate în partea exterioară a craniului la nivel cu colțurile ochilor. Pielea urechilor ar trebui să fie fermă de la bază până la vârf și mobilă. Botul, văzut din lateral, ar trebui să fie mai degrabă pătrat, ușor mai scurt decât craniul. Liniile formate de bot și de craniu ar trebui să fie paralele. Gâtul îi este lung, musculos și destul de înalt. Linia spatelui este dreaptă tot timpul, fie că stă sau că este în mișcare. Pieptul are o adâncime evidentă, cu cutia toracică lungă și cu coastele bine depărtate. Văzut din față, pieptul ar trebui să fie oval, iar din profil, eliptic. La un câine matur, pieptul ar trebui să ajungă mai jos de genunchi. Coada poate să fie lungă, scurtă sau chiar bob. Poate să fie purtată natural, sau scurtată. Blana îi este formată din fire medii înspre lungi, aspre. Blana interioară este moale și densă. Părul îi este scurt pe cap și pe părțile din față ale picioarelor și ușor mai lung pe gât, piept și pe partea din spate a picioarelor. Culoarea blănii este o combinație de culori începând de la gri la roșu. În anumite părți ale corpului sunt acceptate variante mai deschise la culoare ale blănii. Cu toate că botul trebuie să fie închis la culoare, o mască bine definită cu păr mai deschis la culoare în jurul ochilor, pe bot și sub gât este acceptată. Mersul este întins, cu o bună direcție. Câinele Vallhund Suedez este un câine care ghidează turmele de vaci, motiv pentru care are nevoie să fie foarte rezistent și agil.

Personalitate:

Câinele din rasa Vallhund Suedez datează de pe vremea Vikingilor care foloseau aceste animale scurte și îndesate pentru a ghida turmele de vite. La fel ca stăpânii lor Vikingi, și acești câini sunt puternici și neînfricați, iar stăpânii lor cred că acești câini nu au nicio idee despre cât sunt de mici. Sunt prietenoși și mereu pregătiți să facă pe plac. Se înțeleg bine cu copiii și pot să fie lăsați alături de alte animale din casă. Totuși, nu vor ezita să alerge după alți câini strâini sau chiar și după pisici. Câinii Vallhund pot să fie folosiți ca și câini de fermă, fiind în elementul lor atunci când sunt în apropierea turmelor. Personalitatea acestui câine variază în funcție de fiecare specimen. Cu unii dintre ei este mai ușor de lucrat, în timp ce alții sunt mai introvertiți. Totuși, toți câinii Vallhund sunt niște companioni loiali care se pretează excelent familiilor cu un stil de viață activ. În ciuda nivelului mare de energie pe care acești câini îl posedă, câinele din rasa Vallhund Suedez are nevoie doar de un nivel moderat de exerciții pentru a-și menține sănătatea și starea de bine ridicată. Sunt câini care se adaptează foarte ușor la locul în care trăiește, fie că este vorba despre un apartament sau despre o fermă. Ar trebui să fie plimbați zilnic, iar dacă nu au o curte în care să se joace, ar trebui să li se permită să alerge în parc cel puțin o dată pe săptămână. Câinii Vallhund au nevoie de o mulțime de stimulente mentale pentru a nu ajunge să fie plictisiți. La fel ca oricare alți câini de muncă, și aceștia trebuie să fie tot timpul ocupați. Excelează în dresajul de agilitate și în ascultarea comenzilor. Dacă nu au parte de exerciții care să îi stimuleze fizic și psihic, câinii Vallhund pot să devină anxioși și distructivi atunci când rămân singuri.  La fel ca orice câine de fermă, și câinele Vallhund este un câine de pază excelent. Vor suna alarma atunci când persoane sau animale necunoscute apar la orizont. Această caracteristică ar trebui să fie un subiect pentru dresaj încă de la o vârstă fragedă. Este foarte importantă și socializarea, în caz contrar, Vallhund va fi neîncrezător în prezența străinilor. Vor lătra dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp, motiv pentru care ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a alege un câine Vallhund dacă locuiți într-un apartament. Cu toate că se descurcă excelent cu copiii, câinii Vallhund pot să arate dominanță asupra copiilor mici. Din cauza capacităților lor de a ghida turmele, joaca alături de copii ar trebui să fie supravegheată. Câinii Vallhund vor intra în urmărirea a tot ceea ce mișcă, indiferent de mărime. Poate să fie o pasăre, o veveriță, pisică sau câine. Nu ar trebui să fie lăsați fără lesă, doar dacă se află într-un spațiu îngrădit.

Dresaj

Câinii din rasa Vallhund Suedez sunt câini care ghidează turmele, ceea ce îi face să fie capabili să gândească independent și totodată îi transformă în niște lideri. Preferă să facă lucrurile în ritmul lor, astfel că este nevoie de multă răbdare cu această rasă. Mult pozitivism și o mulțime de bunătăți și recompense este cel mai bun mod de a obține un răspuns de la câinele Vallhund. Odată ce lidershipul a fost înțeles, vor putea să fie dresați și le va face plăcere să învețe noi comenzi. După ce comenzile de bază au fost învățate, câinele Vallhund Suedez ar trebui să meargă mai departe la dresaj avansat, în clase de agilitate și de urmărire. Dresajul ar trebui să fie un exercițiu continuu pe tot parcursul vieții acestui câine.

Toaletaj:

Periați blana câinilor din rasa Vallhund Suedez cel puțin o dată pe săptămână. Periajul ar trebui să fie consistent, să ajungă până la piele, ceea ce vă va permite să scăpați de firele moarte și va stimula glandele sebacee care produ o substanță uleioasă menită să protejeze părul și pielea.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de câini Vallhund Suedez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– stenoza aortică reprezintă obstrucția fluxului sanguin prin valvele aortice. În timp, ventricului stâng se va dilata, ceea ce va duce la decompensarea cardiacă și la dezvoltarea insuficienței cardiace congestive;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close