Sezonul rece se apropie cu repeziciune, lăsând în urmă zilele de vară toride și lungi. Pentru mulți, venirea frigului nu este un moment mult așteptat, însă trebuie să recunoaștem că primii fulgi de nea ne bucură și ne entuziasmează an de an.
Așa cum noi luăm măsuri specifice sezonului, pentru a ne proteja de frig și umezeală, trebuie să ne gândim, cu responsabilitate, și la membrii necuvântători din familia noastră.
Primul lucru, pe care este important să-l știm, este faptul că natura, singură, într-o măsură mai mică sau mai mare, are grijă de blana majorității animalelor și o adaptează pentru sezonul rece. Acest lucru nu este de neglijat, însă, de cele mai multe ori, este insuficient, pentru ca un organism să se păstreze sănătos pe tot parcursul anotimpului rece.
Câinii, în special cei care sunt ținuți în permanență afară, se adaptează, cu siguranță, mult mai repede la frig, însă nici aceștia nu sunt feriți de pericole.
Principalele probleme de sănătate ce pun în pericol viața animalelor sunt:
Degerăturile
Acestea apar în momentul în care un organism este ținut în frig și temperatura corpului scade. Pentru a se proteja și pentru a păstra funcția de termoreglare, corpul împinge sângele de la extremități către organele interne. Această măsura protejează un timp limitat organele interne: inimă, ficat etc. și ajută organismul să-și păstreze o temperatură optima pentru supraviețuire. Extremitățile – urechile, lăbuțele, coada și nasul – sunt cele mai expuse înghețului. Cristalele de gheață se formează în țesuturile expuse și ajung să le deterioreze. Pericolul cel mai mare se datorează faptului că degerăturile nu se văd imediat. Semnele pe care trebuie să le avem în vedere sunt: pielea este palidă sau cu nuanțe de gri și prezintă zone tari și reci. Zonele degerate, pe măsură ce se încălzesc, devin foarte dureroase. Degerăturile severe sunt ireversibile, lăsând pielea cu zone negre și unele extremități pot chiar să se desprindă și să cadă.
Hipotermia
A doua problemă serioasă, cu risc crescut în sezonul rece, este hipotermia. Aceasta apare în momentul în care un animăluț petrece foarte mult timp în condiții de temperatură scăzută. Temperatura scăzută, umiditatea, starea blănii, timpul petrecut în frig, starea de sănătate a animalelor sunt condiții ce predispun instalarea hipotermiei. Hipotermia debutează, în cele mai multe cazuri, cu tremurat. Organismul, în încercarea de a susține optimă temperatura corpului, generează energie suplimentară, prin contracțiile rapide și succesive de la nivelul musculaturii scheletice. Pe măsură ce rezervele energetice se consumă, hipotermia avansează, organismul prezintă semne de slăbiciune și letargie. Musculatura contractată, pulsul și respirația slabă, lipsa reacției la stimulii externi sunt semne grave de instalare a hipotermiei, care, dacă nu sunt combătute cu măsuri urgente, chiar cu asistență medicală, duc la un final tragic.
După cum am văzut, principalele pericole în sezonul rece nu sunt deloc de neglijat, prin urmare impun măsuri importante, ce trebuie luate pentru a le preveni!
Animăluțul tău este pregătit pentru sezonul rece?
Chiar dacă temperaturile mai scăzute sunt tolerate mai bine de unele animale, trebuie să avem în vedere că dacă nouă ne este frig afară, cu haina pe noi, cu siguranță și animalele au de suferit. Trebuie să urmărim cu mare atenție comportamentul acestora în mediul exterior: dacă acestea încep să tremure, devin anxioase, întrerup joaca, “plâng”, este timpul să le adăpostim.
Măsurile de protecție în sezonul rece:
1. Temperatura
Anumite rase de câini sunt înzestrate cu o blană foarte deasă, ce protejează foarte bine corpul animalului împotriva frigului. Atenția mai mare trebuie să o acordăm celor cu blana scurtă și subțire. Pe aceștia îi putem proteja cu o haină specială. O haină bună trebuie să acopere corpul din zona gâtului până la baza cozii și zona abdomenului. Atenție, însă, chiar și cu o haină corpul animalelor nu pot fi protejate în totalitate. Extremitățile expuse timp îndelungat la frig pot suferi degerături. Limează-i timpul petrecut afară, sunt de preferat mai multe reprize scurte pe parcursul unei zile.
2. Adăpostul
Câinii care sunt ținuți în exterior, chiar dacă sunt protejați de cotețe, trebuie protejați prin măsuri suplimentare. Timpul lung petrecut în frig, în special noaptea, poate să le afecteze sănătatea. Măsurile ce trebuie luate sunt foarte importante: izolarea cotețelor, poziționarea lor la adăpost, poziționarea intrării în coteț cât mai ferită de curenții de aer, păstrarea uscată a păturilor și pernelor din interior, dotarea acestora cu un sistem de încălzire sigur. Dacă perioadele de ger ating minime extreme pentru perioade mai lungi de timp, adăpostiți animalele în casă ori în anexe încălzite.
3. La plimbare când e soare!
Pe cât posibil, evită scoaterea animalelor dimineața devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute. Ieși cu animăluțele când soarele strălucește pe cer și încearcă să-i faci activi prin joacă. Evită rănile ce pot apărea la nivelul gurii prin folosirea bețelor înghețate, folosește mingi, frisbee și jucării mai moi.
4. Crește cantitatea de hrană?
Da și nu! Pentru câinii “de curte”, suplimentarea porției de hrană este necesară, aportul suplimentar de proteine contribuie benefic la menținerea blănii sănătoase. Pentru câinii ținuți în casă, aportul caloric nu ar trebui mărit. Nu ne dorim un câine cu un strat de grăsime mai mare, ci unul cu un strat de blană mai gros. Înecarăm să nu privăm câinii de mișcarea zilnică și să echilibrăm dieta cu o hrană de foarte bună calitate.
5. Atenție la apă!
Pentru câinii ținuți afară, pericolul vine și din deshidratare. Chiar dacă unii câini mănâncă zăpadă, aceasta nu suplinește nevoia de hidratare a organismului. După reprizele de ieșit afară, câinii trebuie să aibă acces permanent la apă curată. Pentru cei care sunt crescuți afară, apa trebuie, în permanență, verificată să nu înghețe. Se pot folosi boluri cu încălzire, sau se verifică și se schimbă des apa din castron.
6. Toaletarea!
Un câine are nevoie de o blană curată și bine periată pentru a-l proteja de frig. O blană sănătoasă întreține și o piele sănătoasă. Atenție la îmbăiere! Trebuie să ne asigurăm că blana este uscată total înainte de a lăsa câinele să iasă în frig.
7. Un culcuș confortabil
Timpul redus pe care îl petrec afară animăluțele noastre, îi “obligă” să-și petreacă mult timp, dormind, în casă. Chiar dacă în interior sunt protejați de frig, nu este indicat să-i lăsăm să doarmă direct pe pardoseala rece. Alegerea unui culcuș este importantă pentru a proteja, în special, articulațiile animăluțelor. Plasează-i culcușul într-o zonă ferită de curenți de aer și umezeală, de preferat un spațiu special amenajat, dedicat doar lui.
8. Atenție la căldură!
În timpul iernii, sursele de căldură care încălzesc locuințele sunt puse în funcțiune. De la radiatoare electrice, calorifere și șeminee, toate sunt necesare pentru a păstra un mediu de locuit confortabil. Animalele, mai ales în sezonul rece, sunt predispuse să se ghemuiască lângă aceste surse de căldură și, fără o protecție a acestora și o monitorizare eficientă, riscurile de arsuri sunt considerabile.
9. Protecția pielii
Gerul uscat poate cauza o serie de probleme la nivelul pielii extremităților animalelor. Pentru a preveni problemele care pot apărea pe o piele uscată, implicit pentru protecția blănii, este necesară administrarea unor suplimente nutritive, cum ar fi uleiul de somon sau de cocos. Dacă există leziuni vizibile la nivelul pielii urechilor, trufei, cozii sau pernuțelor, poți aplica uleiul de cocos și local. Atenție la urechi! Câinii au tendința de a-și introduce capul în zăpadă, iar aceasta poate pătrunde în urechi.
10. Protecția pernuțelor este foarte importantă!
Așa cum oamenilor li se crapă călcâiele, și animăluțele pot suferi crăpături la nivelul pernițelor. Este foarte important ca zona din interiorul pernuțelor să fie curată, trimmată, părul trebuie tăiat scurt, pentru a se preveni formarea bulgărilor de gheață. Soluțiile și sarea care se împrăștie pe șosele, pentru topirea gheții, sunt corozive și toxice pentru animale. Este important să spălăm lăbuțele animalelor când ne întoarcem de la plimbare, pentru a evita lingerea acestor soluții, și să le protejăm cu creme speciale, care se aplică la nivelul pernuțelor. În cazuri extreme, putem proteja picioarele animăluțelor cu botoșei speciali.
11. Atenție la locul de joacă!
Deși timpul pentru joaca afară nu trebuie evitat, este foarte important să avem grijă unde se joacă animăluțele noastre. E necesar să fim vigilenți cu mormanele de zăpadă ce se strâng lângă garduri, pentru a preveni ieșirea pe stradă sau în locuri nesupravegheate. Trebuie să fim atenți la zăpada care poate cădea de pe acoperiș, la obiectele tăioase ce se pot afla sub zăpadă. Este important ca afară animalele să fie supravegheate în permanență, iar locurile de joacă să fie curățate și protejate.
12. Atenție la antigel!
Antigelul este o substanță des folosită în sezonul rece. Mare atenție!!! Acesta are gust dulce, iar animăluțele îl consumă cu plăcere. Antigelul este FOARTE TOXIC! O cantitate foarte mică ingerată aduce insuficiență renală și, în scurt timp, moartea animalelor. Evită lăsarea animăluțelor în garaje sau în parcări.
13. Nu lăsați animalele singure în mașină!
Așa cum vara, mașinile devin adevărate pericole pentru animale, și iarna, pericolele sunt la fel de mari. Atenție unde parchezi mașina, când lași motorul aprins! Preferabil ar fi ca animalele să fie lăsate acasă dacă ești nevoit să faci opriri și să le lași în mașină, nesupravegheate.
14. Animalele în vârstă
Vremea rece, de cele mai multe ori accentuează problemele de sănătate, în special artritele. Este important să păstrăm un program de mișcare zilnică, însă trebuie să avem grijă la suprafețele alunecoase, care pot agrava sau chiar răni articulațiile deja suferinde. Este important să amenajăm un spațiu confortabil în casă, pentru ca animăluțele să aibă unde să se odihnească după reprizele de mișcare. Suplimentele nutritive pentru articulații nu ar trebui să lipsească din dieta seniorilor cu acest tip de afecțiune, însă, în sezonul rece, trebuie acordată o atenție specială și introduse în dieta lor obligatoriu.
În concluzie, venirea iernii poate fi un moment de bucurie dacă ne luăm toate măsurile necesare pentru a avea un animăluț sănătos și fericit!