Specia de Papagali Ruppell

1.4K
Informaţii generale:

Specia de papagali Ruppell (Poicephalus rueppellii) se găsește într-o mică regiune din coasta Sud Vestică a Africii, din Namibia centrală până în partea adiacentă Sud Vestică a Angolei. Una dintre cele mai mari probleme ale acestei specii este dispersia prea mare a papagalilor în această zonă, ceea ce face studierea lor destul de dificilă. Specia de papagali Ruppell este o specie protejată, listată în CITES Apendixul II, la fel ca majoritatea papagalilor. Este înregistrată că fiind ”Least Concern” de către IUCN, și astfel considerată a nu fi amenințată. Totuși, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la conservarea acestei specii. Este adevărat că populația aflată în sălbăticie este estimată la aproximativ 9000 exemplare, populație care în final este amenințată de om și de dorința acestuia de a vedea aceaste frumoase exemplare în cuști. Sunt estimate exporturi de aproximativ 600 – 1000 de păsări anual din Sudul Africii înspre Europa. Un procent de 60 – 70% mor în timp ce sunt în tranzit. Vânătoarea ilegală de papagali Ruppell a fost considerată principalul motiv care a dus la scăderea populației de papagali. Mai mult de atât, papagalul din specia Ruppell este amenințat și de distrugerea habitatului său natural, respectiv transformarea acestuia în teren arabil. La acest lucru se adaugă și suprafața relativ mică în care papagalul trăiește.

  Nume: Ruppell

Originea: Africa

Grupa: de dimensiuni medii

Inaltime: 20 – 25 cm

Speranta medie de viata: până la 34  ani

Culoare: maro, albastru, galbe și capul gri închis

Temperament:  În general trăiește în apropierea cursurilor de apă și pot să trăiască până la altitudini de 1250 m. Cuibul și-l face în cavitățile copacilor, fie scorburi naturale, fie cele realizate de către ciocănitori.

Dresaj:  În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Din acest motiv, este indicat să identificați un program de dresaj.

Caracteristici distinctive: Tinerii papagali au un colorit asemănător femelelor adulte, dar puțin mai șters. Partea de jos a abdomenului și până sub coadă prezintă o culoare maronie spălăcită cu albastru șters.

Papagalii din specia Ruppell nu sunt interesați de cuiburile artificiale create de către oameni, care să le ofere într-o oarecare măsură un ambient asemănător cu cel al copacilor în care papagalii trăiesc. Totuși, venind în întâmpinarea prelungirii speranței de viață a acestor papagali, în Namibia, unele specii de copaci în care trăiesc acești papagali au fost declarate rezervații și sunt protejate de lege. Numele papagalului dorește să îl comemoreze pe naturalistul German și exploratorul Eduard Ruppell. Papagalii Ruppell sunt predispuși la predatori cum sunt mamiferele sau reptilele, precum și de către aligatori atunci când se adună pentru a bea apă în perioadele de secetă. În ultimii ani, specia de papagali Ruppell a început să devină cunoscută și disponibilă și în Europa. Unele dintre aceste păsări sunt importate legal, fiind crescute în captivitate în Sudul Africii. Din păcate, majoritatea exporturilor sunt ilegale, fiind vorba despre păsări prinse în sălbăticie. Crescătorii responsabili de păsări nu ar trebui să cumpere păsări care nu sunt identificate ca fiind crescute în captivitate, pentru că acest lucru va duce în timp la distrugerea acestei specii. Toți papagalii și parakeets au un sistem respirator foarte sensibil, motiv pentru care nu ar trebui să fie expuși la fumul de țigară, aerosoli, produse de curățenie sau alte tipuri de fumuri toxice.

Papagalul Ruppell este de asemenea denumit: Papagalui Maro, Papagalul Damara (Anglia); Bloupenspapegaai (African); Ruppell-papegaai, Ruepells papegaai (Olandeză); Ruppellpapagei (German); Ruppells langvingepapegoja (Suedeză); Perroquet de Ruppell (Franceză); Lorito de Ruppell (Spaniolă); Papagaio de Ruppell (Portugheză).

Descriere fizică – taxonomie:

Specia de papagali Ruppell face parte din categoria papagalilor de dimensiuni medii, atingând o lungime între 22 – 25 cm și o greutate situată între 116 și 156 grame. Prezintă o culoare generală maronie și capul îi este gri închis. Atât masculii cât și femelele adulți prezintă urme de culoare galbenă pe aripi și pe marginea exterioară a aripilor. De asemenea, pene de culoarea galbenă le acoperă partea de sus a picioarelor. Papagalii care încă nu au ajuns la maturitate nu prezintă culoarea galbenă, sau dacă prezintă, este destul de ștearsă. Sunt dimorfi din punct de vedere sexual; femelele adult au pene albastre pe spate și pe partea de jos a spatelui, în timp ce masculii își pierd coloritul albastru pe măsură ce devin maturi. Tinerii papagali au un colorit asemănător femelelor adulte, dar puțin mai șters. Partea de jos a abdomenului și până sub coadă prezintă o culoare maronie spălăcită cu albastru șters. Coapsele le sunt maro. Ciocul le este de asemenea colorat, iar ochii le sunt maro.

Specia:

Regnul: Animalia

Clasa: Aves

Ordinul: Psittaciformes

Superfamilia: Psittacoidea

Familia: Psittacidae

Subfamilia: Psittacinae

Genul: Poicephalus

Specia: Poicephalus Rueppellii

 

CITES I – Specie care nu este amenințată

 

Personalitate:

Specia de papagali Ruppell poate să fie găsită în zona sa naturală de păduri din Acacia, în stepele uscate, precum și în palmieri, cum este Palmierul Norhern Lala (Hypheane Petersiana) aflat în zona de nord a habitatului său natural. În partea sudică se găsește în păduri de Acacia. În general trăiește în apropierea cursurilor de apă și pot să trăiască până la altitudini de 1250 m. Cuibul și-l face în cavitățile copacilor, fie scorburi naturale, fie cele realizate de către ciocănitori. Favoritele acestor papagali sunt clusterele de frunze (Terminalia, Camel Thorn (Acacia Erioloba) și măslinul african (olea europea), copaci care sunt destul de comuni în habitatul său natural. Aceste păsări au o chemare monotonă, cu note rapizi și ascuțite. Strigătele sale de alarmă cresc în intensitate. Papagalul din specia Ruppell este în general mai tăcut decât alți papagali Poicephalus. Când sunt ținuți în captivitate, papagalii Ruppell au nevoie de aviare de 2,80 m înălțime, 2,50 m lungime și 1,25 m lățime. Toate aviarele aflate în interior trebuie să aibă o fereastră în apropiere pentru ca papagalul să se bucure de lumina naturală. Pe timpul iernii, aviarul trebuie să fie încălzit. Nu este acceptată o temperatură sub 10 grade Celsius. Reproducerea papagalilor Ruppell începe încă de la vârsta de trei ani. Acest lucru nu înseamnă obligatoriu că papagalul se va și reproduce. Ceea ce încă nu se cunoaște despre acești papagali este dacă sunt monogami sau nu. Majoritatea speciilor de papagali reușesc să trăiască alături de o singură femelă întreaga lor viață, dar papagalii Ruppell s-ar putea să fie diferiți. Papagalii vor depune ouăle în perioada Ianuarie – Iunie, cu o perioadă de vârf în Februarie – Martie. Este posibil ca reproducerea acestor papagali să fie corelată cu sezonul ploios, și nu cu sezonul de primăvară – vară. Papagalii vor depune între 3 și 5 ouă rotunde, care măsoară 27 x 24 mm. Ouăle sunt incubate cu precădere de către femelă pentru aproximativ 24 – 30 zile. Tinerii papagali părăsesc cuibul după aproximativ 68 de zile după ce au ieșit din ou (uneori chiar și la 50 de zile, în special cei crescuți în captivitate). Un individ crescut în captivitate a fost raportat ca având o vârstă de 34 de ani.

Dresaj

Specia de papagali Ruppell este mai puțin distructivă și mai tăcută decât alte rase de papagali. Cele mai mari provocări pe care le puteți întâlni în cazul acestor păsări sunt cele survenite în cazul unei socializări eronate. În aceste cazuri este foarte important să aveți răbdare cu ei și să îi câștigați încrederea. În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Din acest motiv, este indicat să identificați un program de dresaj pentru papagalul Ruppell. Indiferent dacă aveți papagalul de o zi sau de câțiva ani, programul de dresaj vă va ajuta foarte mult. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

Specia de papagali Ruppell trebuie să primească în fiecare zi o mâncare care să aibă la bază semințe. Semințele sunt suplimentate cu fructe, legume și cu altă mixtură de semințe. Această mixtură de semințe este preparată zilnici din trei fructe diferite  sau legume diferite. Mere, portocale și struguri sunt cele mai indicate. Dar această combinație nu este neaparat cea mai fericită. Puteți să încercați și cu kiwi, banane, pere, porumb, morcovi. Mâncarea care să aibă germeni la bază este absolut necesară. Aceasta poate să fie îmbogățită cu semințe de floarea soarelui, gata curățate. Depinzând de momentul în care se află pasărea, semințele pot să fie suplimentate cu mâncare gătită sau cu supă de legume. De asemenea, uleiul de floarea soarelui este uneori o adăugire perfectă.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Lovebirds. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Papagalii din specia Ruppell sunt predispuși la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close