Specia de Papagali Red-Belied

1.7K
Informaţii generale:

Papagalul din specia Red-Bellied (Poicephalus Rufiventris), cunoscut de asemenea și ca Papagalul Organe-Bellied, este un papagal de dimensiuni, mici foarte frumos și inteligent. Este o pasăre de companie excelentă, care poate să aducă mult amuzament în casele oamenilor ca urmare a naturii sale jucăușe și a capacităților de vorbitor. Papagalul din specia Red-Bellied a fost descris pentru prima dată de către Ruppell în anul 1845. Sunt originari din savanele Estului Africii. Acești papagali trăiesc în tufișuri și se hrănesc cu fructul acacia. Acest fruct este unul care atârnă în forma unui clopot, astfel că singura șansă pentru papagali de a ajunge în interiorul fructului este de a sta și ei atârnați cu capul în jos.  Sunt destul de asemănători cu alte specii cunoscute de papagali Poicephalus, cum este Papagalul Meyer și papagalul Senegal. Dar aceștia sunt puțin mai mari, ochii lor având un iris de culoare roșie, și sunt dimorfi din punct de vedere sexual. Atât masculii, cât și femelele au o culoare verzuie, dar masculul prezintă o burtă portocaliu-roșiatică, de unde și numele acestor papagali. La fel ca și alți papagali Poicephalus, Papagalii din specia Red Bellied sunt foarte jucăuși și niște comici naturali. Sunt niște păsări de companie foarte plăcute, care nu vor continua să vă uimească, chiar și după ani de zile de la aducerea lor în casă.

  Nume: Red-Bellied

Originea: Africa

Grupa: de dimensiuni mici

Inaltime: 20 – 27 cm

Speranta medie de viata: până la 30 ani

Culoare: gri cu verde, cu roșu în zona burții pentru masculi și verzui pentru femele.

Temperament:  Uneori vă va surprinde cu lucruri pe care nu le-ați mai auzit vreodată. Dacă îl veți lăsa să iasă mai des din cușca sa, papagalul din specia Red-Bellied va fi mult mai deschis la a încerca relații sociale cu alți oameni și chiar și cu alte animale.

Dresaj:  Râsul vostru este cea mai puternică metodă de dresaj de care papagalul are nevoie, fie că vă vine să credeți sau nu. Papagalul va înțelege că un anumit comportament vă face plăcere și vă mulțumește.

Caracteristici distinctive: Picioarele le sunt galben-verzui. Irisul ochilor lor este roșu și poate să își modifice mărimea în funcție de cât de interesate sunt păsările față de ceea ce vor să vadă. Păsările tinere din ambele sexe au o culoare portocalie a burții.

Le place să aibă la dispoziție jucării interesante și interactive, în principiu cam orice ar fi un puzzle. Au obiceiul de a sta atârnați cu capul în jos. De asemenea, dacă le veți da o jucărie de dimensiuni mici, ei se vor pune pe spate și se vor juca așa cu ea. Sunt foarte amuzanți și le face plăcere să vă audă râzând. Acești papagali învață să spună destul de multe cuvinte, unii dintre ei devenind chiar niște vorbitori redutabili. S-ar putea chiar să fie cei mai buni vorbitori din întregul gen Poicephalus. Mulți papagali din specia Red-Bellied încearcă să imite vocea umană încă din primele luni de viață. Sunt foarte ușor de dresat. Cu puțină răbdare și multe repetiții, aceștia vor putea fi învățați să facă multe lucruri la cerere. Se găsesc începând din Somalia și SE Etiopia, până în NE Tanzaniei, la altitudini situate între 800 – 2000 m  în vegetațiile semi-aride care includ tufișurile uscate din stepele africane.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalii din specia Red-Bellied sunt niște păsări extrem de frumoase, cu o diferență vizibilă între masculi și femele. Femelele sunt gri și prezintă o burtă de culoare verde închis. Masculii sunt de asemenea gri pe spate, verzui pe aripi și cu o frumoasă culoare portocaliu-roșiatică pe burtă, gât și frunte. Picioarele le sunt galben-verzui. Irisul ochilor lor este roșu și poate să își modifice mărimea în funcție de cât de interesate sunt păsările față de ceea ce vor să vadă. Papagalii din specia Red-Bellied și Orange-Bellied sunt dimorfi din punct de vedere sexual. Masculii și femelele sunt ambii de culoare gri-verzui, dar masculul are o culoare portocaliu-roșiatică pe burtă. Păsările tinere din ambele sexe au o culoare portocalie a burții. De asemenea, păsările tinere au ochii de culoare gri închis, care se vor transforma în roșu odată ajunși la maturitate. Lungimea acestor papagali este de aproximativ 23 – 27 cm și au o greutate de aproximativ 120 – 160 grame. Durata de viață poate să ajungă până în jurul vârstei de 30 de ani, dar este mult mai sigur că vor atinge între 15 – 20 ani. Maturitatea sexuală este atinsă în jurul vârstei de 3 ani.

Taxonomie: Regnul: Animalia; SubRegn: Chordata; Clasa: Aves; Ordinul: Psittaciformes; Familia: Psittacidae; Genul: Poicephalus; Specia: Rufiventris.

Personalitate:

Aceste păsări sunt extrem de sociabile și vor face aproape orice pentru a fi în compania voastră, inclusiv vă vor atenționa de fiecare dată ce cuvinte noi, ce fluierat și ce fraze au învățat între timp, lăudându-se cu acestea. Uneori vă va surprinde cu lucruri pe care nu le-ați mai auzit vreodată. Dacă îl veți lăsa să iasă mai des din cușca sa, papagalul din specia Red-Bellied va fi mult mai deschis la a încerca relații sociale cu alți oameni și chiar și cu alte animale. La fel ca și la restul păsărilor, dacă aripile papagalului Red-Bellied sunt ușor reduse, aceștia vor fi mai ușor de dresat. Acest lucru va crește de asemenea și dependența față de voi, pentru că va avea nevoie de mâna voastră pentru a ajunge în locuri mai înalte. Papagalii din specia Red-Bellied sunt foarte interesați de tot ceea ce ar puta să facă alături de  stăpânii lor. Le plac jucăriile cu clopoței și le vor face să sune pentru a vă atrage atenția. Se vor da mari stând cu capul în jos agățați de acoperișul cuștii, adeseori ținându-se doar cu un singur deget. Multora dintre aceste păsări le place să privească afară pe fereastră, motiv pentru care cuștile ar trebui să le permită să stea cât mai aproape de fereastră. Orice obiect care se mișcă afară este interesant pentru acest papagal și va avea ciocul lipit de fereastră chiar și ore în șir. Papagalii din specia Red-Bellied sunt maturi din punct de vedere sexual în jurul vârstei de trei ani, deși multe perechi nu se vor reproduce până în jurul vârstei de patru ani. Cuibul acestor păsări va conține în general trei sau patru ouă. Ouăle au nevoie de o medie de 26 de zile de incubație, iar eclozarea se întâmplă la aproximativ două zile depărtare un ou de celălalt. Micuții papagali părăsesc cuibul după aproximativ două luni după eclozare. În ceea ce privește cușca papagalului, este indicat ca aceasta să fie destul de mare, pentru a-i permite puțină libertate de mișcare. Cușca ar trebui să aibă bare orizontale în interior pentru ca papagalul să se poată cățăra de pe una pe cealaltă. Cu cât este mai mare cușca, cu atât papagalul va fi mai fericit pentru că va avea la dispoziție și un număr mai mare de jucării cu care să își petreacă timpul. Așezați cușca în camera în care voi veți petrece cel mai mult timp, pentru că aceste păsări au nevoie să fie cât mai aproape de voi, fiind niște păsări foarte sociabile.

Dresaj

Papagalii din specia Red-Bellied sunt niște papagali foarte ușor de dresat datorită inteligenței lor. Râsul vostru este cea mai puternică metodă de dresaj de care papagalul are nevoie, fie că vă vine să credeți sau nu. Papagalul va înțelege că un anumit comportament vă face plăcere și vă mulțumește, iar dacă veți spune o anumită frază sau aveți o anumită reacție de fiecare dată când face ceva bine, atunci papagalul va înțelege că trebuie să răspundă pozitiv. Vă va bucura reacționând atunci când va auzi acea frază sau când vă va vedea râzând. Sunt niște papagali cărora le face plăcere să vă vadă fericiți și mulțumiți.

Hrana:

Papagalii din Specia Red-Bellied ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din specia Red-Bellied. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Specia de papagali Red-Bellied este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close