Specia de Papagali Blue-Naped

1.7K
Informaţii generale:

Specia de papagali Blue-Naped (Tanygnathus Lucionensisis) cunoscut şi sub denumirea de papagalul Luzon sau Philippine Green, este o specie care aparţine Filipinei şi Insulelor Maluku (cunoscute ca şi Insulele Moluccan). Habitatul său preferat include zonele de pădure care se situează până la o altitudine de 1000 m. Acest papagal era cunoscut pe multe insule din Filipine în urmă cu aproximativ un secol, dar în timp a suferit un declin îngrijorător, fiind în acest moment aproape de negăsit pe majoritatea acestor insule. Totuşi, se ştie despre aceşti papagali că trăiesc în grupuri mici, motiv pentru care uneori este dificil de identificat în vegetaţia densă a acestor insule. Se crede că cei mai mulţi papagali existenţi astăzi trăiesc în insulele de dimensiuni mai mici, acolo unde prezenţa omului este aproape inexistentă. Tot din acest motiv şi numărul lor este dificil de estimat. În anumite zone din Palawan şi Tawitawi papagalul din specia Blue-Naped poate să fie găsit în număr mare. Populaţia totală estimată în anii 1990 era de sub 10000 de indivizi. Populaţia de papagali este suspectată a fi într-o continuă scădere, acest lucru datorându-se în mare parte nivelului mare de tranzacţionare a papagalilor

  Nume: Blue-Naped

Originea: Filipine

Grupa: de dimensiuni medii

Speranta medie de viata: până la 40 ani
Inaltime:
30 cm

Culoare: verde, cu diferite culori în partea superioară a corpului şi pe aripi.

Temperament:  Atât femelele, cât şi masculii sunt recunoscuţi pentru faptul că vocalizează destul de mult pe timpul zilei. Unii crescători au scos în evidenţă faptul că masculii par  a fi mult mai înclinaţi înspre comunicare decât femelele.

Dresaj:  Papagalii din specia Blue-Naped sunt nişte păsări inteligente, care pot să fie dresate pentru a se comporta într-un mod exemplar în interiorul casei şi chiar şi în interiorul cuştii.

Caracteristici distinctive: Pieptul este bine dezvoltat şi acoperit de pene de culoare verde – gălbui. Obrajii şi fruntea îi sunt acoperite cu pene de culoare verde, iar ciocul le este roşu deschis.

Blue-Naped, precum şi din cauza degradării continue a habitatului în care trăiesc. Extinderea terenurilor agricole şi construirea de noi staţiuni turistice au dus la distrugerea habitatului, a pădurilor şi implicit la scăderea numărului de papagali. Există în acest moment câteva activităţi de conservare propuse care apar în câteva parcuri naţionale din Filipine: Bataan, Quezon şi Manlungaw, precum şi în St Paul Subterranean River, Palawan. Acţiunile de conservare propuse sunt menite să identifice impactul tranzacţionării acestor papagali, asupra speciei de papagali Blue-Naped. De asemenea, se urmăreşte revizuirea estimării populaţiei de papagali rămase, rata de declin a speciei bazată pe distrugerea ecosistemului şi a habitatului natural. Sunt pregătite măsuri care să protejeze zonele cu păduri înalte, perfecte pentru cuiburile acestor papagali.

Descriere fizică – taxonomie:

Papagalul din specia Blue-Naped are aproape toate penele de culoare verde. Spatele îi este maroniu, iar ceafa şi zona din spatele gâtului prezintă o culoare albastră. Penajul aripilor este destul de interesant, acestea fiind acoperite de culorile verde, albastru, galben şi negru. Negru există foarte puţin, nişte pete pe câteva dintre penele aripilor. Culoarea galbenă se găseşte în cercul interior al aripilor, fiind protejate parcă de penajul de culoare verde închis şi albastru. Coada, în interior are culoarea galbenă. Pieptul este bine dezvoltat şi acoperit de pene de culoare verde – gălbui. Obrajii şi fruntea îi sunt acoperite cu pene de culoare verde, iar ciocul le este roşu deschis. Au o privire parcă dură, cu o frunte pronunţată care le pune în evidenţă această privire. Femelele se aseamănă foarte bine cu masculii, singura diferenţă fiind intensitatea mai mică a marcajelor de pe aripi. Papagalii tineri prezintă mai puţin albastru în zona capului, aripile au mai mult verde, iar penele au pe margini mai mult galben. Penajul adult apare la vârta de aproximativ un an. Lungimea acestui papagal este de aproximativ 31 cm.

Taxonomie

Franceză: Perruche de Luçon;  Germană: Blaunackenpapagei ; Spaniolă: Loro nuquiazul.

Psittacus lucionensis Linnaeus, 1766, Luzon, Filipine.

Este posibil să formeze o specie pereche cu T. megalorynchos. Sunt propuse rase adiţionale ca şi paraguenuskoikeimoronigrorum şi siquijorensis fiind incluse în salvadorii.  Sunt recunoscute cinic subspecii.

Subspecii şi Distribuţie

  1. l. lucionensis(Linnaeus, 1766) – Luzon şi Mindoro (N Filipinelor).
  2. l. hybridusSalomonsen, 1952 – Polillo ( E Luzon).
  3. l. salvadoriiOgilvie-Grant, 1896 – Filipine (cu excepţia zonei de N), dar pot să fie rari şi supuşi extincţiei în multe insule; de asemenea, pe unele insule de dimensiuni mici din NV şi NE Borneo, acolo unde au reuşit să se introducă.
  4. l. horrisonusBangs şi  J. L. Peters, 1927 – Maratua I,  E Borneo.
  5. l. talautensisA. B. Meyer şi  Wiglesworth, 1895 – Talaud Is (Sudul Filipinelor); a fost observat şi în Sangihe Is, dar cel mai probabil este că a părăsit acest loc.

 

Personalitate:

Papagalii din specia Blue-Naped sunt în general foarte liniştiţi şi nişte companioni excelenţi. Sunt nişte păsări extrem de inteligente şi interactive, cărora le place să se joace tot timpul. Asiguraţi-vă că au la dispoziţie tot timpul jucării şi puzzle-uri care să le solicite un efort mental susţinut, în acest fel papagalii nu se vor plictisi în cuşcă. Acest lucru este indicat cu precădere pentru papagalii care sunt ţinuţi singuri în cuşcă şi nu au pereche. Atât femelele, cât şi masculii sunt recunoscuţi pentru faptul că vocalizează destul de mult pe timpul zilei. Unii crescători au scos în evidenţă faptul că masculii par  a fi mult mai înclinaţi înspre comunicare decât femelele. Le place să facă parte din viaţa de zi cu zi a stăpânilor lor şi să simtă că sunt implicaţi în activităţile pe care aceştia le fac. Vor sta cuminţi pe umărul dumneavoastră, comentând acolo unde nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă în jurul lor. Au nevoie de multă atenţie, ceea ce înseamnă că nu este indicat să vă luaţi un astfel de papagal dacă nu puteţi să vă alocaţi şi timp pentru a vă juca cu el.  Sunt nişte păsări destul de gălăgioase, care au diferite sunete şi tonalităţi. Au o natură foarte vorbăreaţă, gălăgioasă şi pot să fie învăţaţi să vorbească dacă aveţi destulă răbdare cu ei. Atunci când sunt alarmaţi de ceva, pagalii din specia Blue-Naped vor scoate nişte sunete foarte ascuţite.  Pentru a evita agresivitatea în interiorul cuștii, este indicat să îi plasați alături de papagali din aceeași specie, sau dacă se poate, doar alături de perechea sa. Cuşca trebuie să fie de dimensiuni mari, pentru că şi acest papagal ajunge la peste 30 cm înălţime. De asemenea, sunt destul de agitaţi şi au nevoie de multă mişcare, motiv pentru care şi cuşca trebuie să le permită acest lucru.

Dresaj

Papagalii din specia Blue-Naped sunt nişte păsări inteligente, care pot să fie dresate pentru a se comporta într-un mod exemplar în interiorul casei şi chiar şi în interiorul cuştii. În cazul în care nu reușiți să le dresați, s-ar putea să întâmpinați probleme chiar și în a le scoate afară din cușca lor. Din acest motiv, este indicat să identificați un program de dresaj pentru papagalul Blue-Naped. Este indicat să încercaţi să îl dresaţi şi pentru a nu mai face gălăgie, în special atunci când li se pare că ceva nu este în ordine. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

Papagalii din specia Blue-Naped ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Specia de Papagali Blue-Naped este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close