Rasa Affenpinscher

1.9K

canvas_affenpinscher.jpg

Informații generale:

Este cunoscut sub denumirea de ”Monkey dog” sau mutriță de maimuță. Numele rasei pe care o reprezintă este destul de explicit, affen însemnând maimuță și pinscher însemnând terrier. În Franța, această rasă mai este cunoscută și sub denumirea de ”Diablotin moustachou”, adică micuțul diavol cu mustăți.  Această rasă apare ca una dintre cele mai vechi, cu origini idenitificate în jurul secolului XV, în zona Germaniei. În acea perioadă au fost găsite însemnări și picturi legate de o rasă de câine asemănătoare cu affenpinscher.  În jurul secolului XVII, au apărut mici terrieri din abundență, folosiți în general pentru îndepărtarea rozătoarelor din curți, încăperi și grajduri. Versiuni mai mici ale acestei rase au fost folosite ca și animale de companie de către femeile nobile din acea perioadă. În același timp aveau rolul de a curăța casa de șoricei și de a amuza oaspeții cu înfățișarea și vivacitatea lor. Se consideră posbil ca din acești mici terrieri să fi apărut această rasă de Affenpinscher, prin încrucișări accidentale cu alte rase cum ar fi pinscherul german și pinscherul german pitic.  Ce se mai cunoaște despre affenpinscher este că există o probabilitate mare ca acesta să fi fost creatorul unei alte rase de câini de jucărie, cum e Griffon-ul de Bruxelles.

Nume: Affenpinscher

Originea: Germania

Grupa: Câini de companie

Înălțime: Femela 23 – 28 cm, Mascul 23 – 28 cm

Greutate: Femela 3 – 4 kg, Mascul 3 – 4 kg

Speranța medie de viață: 12 – 14 ani

Culoare: negru, gri, argintiu, roșcat

Temperament:  jucăuș, curios, încrezător

Dresaj: ușor de dresat datorită inteligenței sale

Caracteristici distinctive: constituție pătrată, blană mai lungă în anumite părți ale corpului, și se crede un câine mult mai mare decât este

 Abia în anul 1936, affenpinscher a fost recunoscut ca și rasă. Deși popularitatea i-a scăzut în perioada celui de-al doilea război mondial, această rasă devenind în timp destul de săracă în specimene, mai ales în zona Americii și a Germaniei. În anul 2002 această rasă a surprins pe toată lumea câștigând concursul Toy Group în cadrul emisiunii televizate Westminster Kennel Club.

 

Descriere fizică:

Affenpinscher este un câine mic, cu o constituție pătrată, compact și hotărât. Pentru că este o versiune mai mică a unui terrier puternic, muncitor, nu este un câine neaparat delicat. Lătratul său este totuși ușor, încrezător și destul de sonor. Mustețile și sprâncenele lungi îi conferă o mutră de maimuțică, de o seriozitate care apare ca fiind comică în cele mai multe situații. Blana acestuia este lungă de peste 3 centimetri, cu specificația faptului că în zona capului, a gâtului, a pieptului și a picioarelor este mai lungă. Blana îi asigură protecția față de paraziți și de condițiile aspre de vreme.

Personalitate:

Affenpinscher este un câine afectuos, curios și tot timpul în alertă. Este loial familiei și va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a proteja fiecare membru al familiei. Deși este micuț, nu duce lipsă de curaj și de voință. Fiind parte terrier, îl veți găsi mereu ocupat, agitat, încrezător în forțele proprii și încăpățânat. Totodată îi place să se prostească, fiind un câine jucăuș și neastâmpărat. Din partea dumneavoastră, trebuie să aveți grijă atunci când interacționează cu câini care sunt de câteva ori mai mari decât el. Se aprinde foarte repede și tinde să enerveze celelalte animale din jur. Unui câine mare nu îi va fi deloc greu să scape cât se poate de repede de acest specimen micuț. Affenpinscher-ul are nevoie de ceva timp pentru a se calma dacă momente ca cele de mai sus apar. Nervozitatea lui durează destul de mult după ce situația provocatoare a fost depășită. Ca și orice alt câine, Affenpinscher-ul are nevoie de o cât mai mare expunere la socializare, la interacțiune cu diferite persoane, cu sunete, cu viața cotidiană încă de când este micuț. În acest fel va putea deveni ulterior animalul de companie, iubitor, prietenos, agil ș comic, pe care fiecare doamnă și-l dorește. Este indicat să începeți cursurile cu el încă de când este mic. Încercați să ieșiți ăn zone aglomerate cu el cât se poate de mult, eventual în parcuri, la petreceri, invitați prietenii la dumneavoastră și lăsați pe oricine să se joace cu el. Va deveni în acest fel familiarizat cu astfel de afecțiune și se va comporta ca atare. Cu un simț al umorului bine dezvoltat, acest câine este perfect pentru familia dumneavoastră și mai ales dacă aveți nevoie de cineva să vă umple de vivacitate casa. Devotați, această rasă poate să fie la fel de bine o rasă de protecție, un câine care protejează familia ,casa și este rezervat cu străinii. De multe ori, Affenpinscher-ul crede despre el că este un câine mai mare decât este cu adevărat.

Dresaj:

Affenpinscher-ul are nevoie de dresaj încă de când este micuț, deși prinde repede orice comandă. Este necesar să îl învățați de mic să socializeze, în caz contrar veți deveni ulterior un stăpân care încearcă să își țină în lesă un animăluț fioros și antisocial. Este indicat să facă exerciții atât indoor cât și în curte sau să faceți cu el plimbări. Îi plac exercițiile și joaca afară, dar nu ar putea să trăiască în condiții aspre de vreme. Fiind un câine cu un tonus moderat nu trebuie să vă preocupați foarte mult de parte fizică și de rezistență.  În mod normal, această rasă este de ținut în casă sau în spații bine delimitate și închise. Încercați să evitați confruntările cu alte animale, în special cu animale mai mari decât el. Nu va ezita niciun moment să se ia la trântă cu un câine de două sau de trei ori mai mare ca și el. Acest lucru ar putea să ducă la o tragedie nedorită.

Toaletaj:

Îngrijirea unui Affenpinscher nu creează probleme prea mari. Fiind o rasă micuță, acesta poate fi periat, spălat și uscat în cel mai scurt timp. Blana lui necesită o îngrijire cel puțin săptămânală, mai ales dacă doriți să îi păstrați textura frumoasă.  Dacă doriți în schimb să îi păstrați aspectul neîngrijit și totodată curat, atunci trebuie să îl pieptănați des, cu un pieptene de metal. Cu ajutorul degetelor descâlciți blana acolo unde este cazul. Un aspect curat și frumos vă va face să vă simțiți mult mai bine în prezenta micului cățel.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară, această rasă fiind ușor predispusă la paradontoză. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța în fiecare zi pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural. Atunci când le auziți lovind podeaua este un semnal că trebuie să i le tăiați.

Boli și afecțiuni curente:

Fiind o rasă mică, aceștia pot întâlni câteva boli destul de grele.  Ca afectiuni specifice ce pot fi intalnite la aceasta rasa:

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală.

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare.

– murmurul inimii este cauzat de către fluxul incorect de sânge în interiorul inimii. Este un semn că există o problemă la nivelul inimii care necesită atenție și îngrijire medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close