Informaţii generale:
Rasa de iepuri Lilac nu ar fi fost dezvoltată în zilele noastre. Există deja culoarea Lilac în mai multe rase de iepuri, motiv pentru care nu mai este nimic neobișnuit sau diferit în ceea ce privește blana sau corpul iepurelui Lilac. Dar în Europa anilor 1900, atenția asupra iepurilor era destul de mare. Noi rase și noi culori apăreau peste tot. Atunci când un crescător reușea să obțină o nouă culoare, aceasta era imediat transformată în rasă. Un astfel de exemplu este și rasa de iepuri Havana. Această rasă a avut primii iepuri de culoarea ciocolatie, o culoare care acum este foarte comună. Înainte de apariția rasei Havana, cea mai populară culoare a iepurilor era albastru. Albastru și ciocolatiu odată combinați, a dus la apariția culorii Lilac. Rasa de iepuri Lilac a apărut aproape în același timp în două țări diferite. În anul 1917, domnul C.H. Spruty din Olanda a fost cel care ar fi obținut primul exemplar din rasa Lilac. Rasa era denumită Gouda și a reușit să ajungă foarte repede în Franța și în Germania, acolo unde chiar și în ziua de astăzi și-au păstrat aceeași denumire. Gouda este recunoscut și apreciat ca și iepure pentru blana sa, dar și pentru carne. În Anglia, faimosul genetician R.C. Punnet a obținut primul iepure din rasa Lilac în anul 1922. Acesta a încrucișat Beveren Albastru (ușor diluat cu negru) cu iepuri din rasa |
Nume: Lilac
Originea: Olanda, Marea Britanie Grupa: Iepuri de dimensiuni medii / arcuiți Greutate: Între 3 – 4 kg Speranta medie de viata: până la 9 – 12 ani Culoare: gri-albăstrui, lavandă, violet Temperament: Femelele vor sta în brațele tale cu orele preferând să fie mângâiate, decât să iasă la joacă. Femelele sunt în general foarte curate și le face plăcere să își aranjeze jucăriile și lucrurile din cușcă într-un mod ordonat. Status rasă: Este o rasă care merită să fie urmărită îndeaproape pentru că interesul față de ea crește de la un an la celălalt. Iepurii din rasa Lilac au apărut în Europa și au fost crescuți pentru blană și pentru carne. Caracteristici distinctive: Iepurele pare a avea o culoare aproape gri atunci când este într-o cameră la lumină artificială și este de culoare violet sau lavandă atunci când se găsește în lumină naturală. |
Havana (care aveau gena recesivă ciocolatie). Prin combinarea acestor două rase, a fost obținut iepurele Albastru Cambridge. British Rabbit Club a recunosct acest nou iepure ca făcând parte din noua rasă Lilac. În America, Lilac a apărut ca urmare a importurilor făcute din țările Europene care deja creșteau și se bucurau de acest iepure. Între anii 1922 și 1926 au fost trimise către America mai mulți iepuri din rasa Lilac, care au reușit să stârnească interesul crescătorilor și a iubitorilor de iepuri. Coperta din luna Septembrie 1925 a revistei RabbitCraft (care a devenit ulterior Revista Small Stock) a prezentat un iepure Lilac Englezesc, care fusese exportat apoi înspre Canada. Standardul scris în anul 1928 arăta că iepurele din rasa Lilac era foarte popular pe Coasta de Vest a Americii și că era pregătit să se ducă în toată țara. Standardul Englezesc al acestei rase a fost adoptat de către crescătorii Americani. Între anii 1939 și 1944, nicio schimbare nu a fost făcută la acest standard, ceea ce a dus la formarea Clubului Național Lilac. În anul 1940, 25 iepuri din rasa Lilac au fost prezentați la Convenția Națională ARBA. Rasa avea deja o mulțime de admiratori și continua să crească în popularitate pe măsură ce timpul trecea și ajungea în cele mai îndepărtat colțuri ale Americii. Totuși, până în anul 1951, Clubul Lilac a devenit inactiv și drept urmare, iepurele Lilac și-a pierdut aproape toți crescătorii. În acel an, doar 6 iepuri au fost prezentați la Adunara Națională. În anul 1952, câțiva crescători temerari au repus bazele Clubului Lilac. Ken Fehrman, cunoscut ca și ”Domnul Lilac”, a devenit secretarul clubului și a rămas în aceeași poziție până la moartea sa în anul 1987. Orville Bloomquist a devenit președinte și rămas și el până în anul 1993 în aceeași poziție, an în care a murit. La Convenția Națională ARBA din Detroit din anul 1973 au fost prezentați un număr de 31 de iepuri din rasa Lilac, fiind aduși de către doar 8 crescători. În anul 1996, Convenția Națională ARBA a primit un număr de 36 de iepuri din rasa Lilac, de la zece crescători.
Descriere fizică:
Rasa de iepuri Lilac este o rasă de mărime medie, a cărui greutate se situează în intervalul 3 – 4 kg. Blana iepurelui Lilac are o caracteristică specială și anume capacitatea de a-și schimba culoarea în funcție de lumina care cade pe ea, respectiv lumină naturală sau artificială. Iepurele pare a avea o culoare aproape gri atunci când este într-o cameră la lumină artificială și este de culoare violet sau lavandă atunci când se găsește în lumină naturală. Lilacul adult mascul este ușor mai greu decât femela. Urechile îi sunt mari, largi și ridicate. În general măsoară între 10 – 13 cm lungime. Capul îi este alungit, cu ochii foarte depărtați de bot. Ochii îi sunt de culoare albastru pal, asemănându-se cu blana. Prezintă o gușă în zona gâtului. Spatele îi este foarte arcuit, punctul de apex situându-se mai aproape de ceafă. Picioarele din față îi sunt scurte, iar picioarele din spate sunt musculoase. Lilac prezintă o singură culoare, gri-lilac, care acoperă tot corpul. Partea din spate a picioarelor acestui iepure sunt singurele zone care au altă culoare. Femelele și Masculii adulți pot să fie foarte ușor identificați. Capul masculului este mai larg și mai blănos decât cel al femelei. Blana iepurilor din rasa Lilac are o calitate distinctivă și este foarte plăcută la atingere.
Personalitate:
Iepurii din rasa Lilac au o personalitate foarte blândă, fiind niște iepuri foarte drăguți. Le place foarte mult să fie mângâiați, să exploreze și să se joace jocuri. Printre jucăriile lor favorite sunt cutiile din carton, inelele din plastic, jucăriile care scot sunete și animalele de pluș. Este indicat să îi țineți într-o zonă îngrădită dacă sunt în curte și trebuie să țineți cont de faptul că îi place să sară destul de mult. În timp ce orice iepure poate să aibă diferite lucruri plăcute sau neplăcute, putem să spunem că femelele Lilac sunt în general niște animale de companie mult mai bune decât masculii. Femelele vor sta în brațele tale cu orele preferând să fie mângâiate, decât să iasă la joacă. Femelele sunt în general foarte curate și le face plăcere să își aranjeze jucăriile și lucrurile din cușcă într-un mod ordonat. Masculilor Lilac le face de asemenea plăcere să fie mângaiați, dar mai puțin decât femelele, ei fiind mult mai jucăuși. Nivelul de activitate al acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru. Masculii sunt mai dezordonați decât femelele, iar dacă simt mirosul unui alt iepure, vor stropi pentru a-l acoperi. Iepurii Lilac sunt în general foarte blânzi și prietenoși, plăcându-le foarte mult atenția stăpânilor. Nu uita că iepurii sunt animale foarte sociabile și se vor bucura dacă vor avea un partener de viață. Din acest motiv este indicat să fie doi iepuri în aceeași cameră. În schimb, nu trebuie să fie pus alături de animale mai mici pentru că ar putea să le facă rău.
Hrana și cușca
Principalul ingredient al dietei iepurilor din rasa Lilac lor este fânul, de preferat fânul mai gras, mai bogat în fibre. Un astfel de fân va preveni diareea și obezitatea iepurelui. Alte frunze de verdețuri, în special legume, sunt esențiale pentru sănătatea iepurelui, fiind necesare ocazional pentru a preveni eventuale derapaje digestive. De dragul varietății puteți să îi oferiți și bunătăți cum sunt morcovi, piersici, pere, mere, prune, căpșuni sau alte fructe. Trebuie totuși să fiți atenți când îl hrăniți cu fructe pentru că acestea pot să fie bogate în zaharuri. Crescătorii de iepuri în scopuri comerciale mai adaugă și alte elemente nutritive dietei zilnice. Mai trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă într-un bol. Iepurii din rasa Lilac se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Când este ținut în interior, poate să fie învățat să folosească tăvița pentru a-și face nevoile și va putea să fie învățat să vină atunci când este chemat. Totuși, trebuie să îl țineți departe de orice ar putea să roadă (cabluri, fire) și ar trebui să i se asigure o zonă securizate unde se poate relaxa. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.
Toaletaj:
Iepurii din rasa Lilac necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.
Scopul și statusul rasei:
Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Lilac este într-o continuă creștere de popularitate în întreaga lume. Este o rasă care merită să fie urmărită îndeaproape pentru că interesul față de ea crește de la un an la celălalt. Încă nu există un număr foarte mare de crescători, dar fiind niște iepuri tot mai populari, acest lucru nu va reprezenta o problemă. Iepurii din rasa Lilac au apărut în Europa și au fost crescuți pentru blană și pentru carne. În timp, scopul existenței lor s-a mutat înspre a fi animale de companie și iepuri de prezentat în show-urile de profil.
Probleme de sănătate:
La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Lilac poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:
– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;
– probleme ale urechilor;
– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;
– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.