Rasa de papagali Cockatiel  

2.9K
Informaţii generale:

Rasa de papagali Cockatiel este originară din Australia, fiind totodată identificați și în zonele Asiei și a Pacificului. Motivul pentru care rasa Cockatiel a evadat din Australia au fost lungile sezoane de secetă pe care Australia a fost nevoită să le îndure de-a lungul istoriei sale. Pe lângă papagali, multe alte rase de animale au plecat în căutarea unor zone mai primitoare și mai abundente din punct de vedere al hranei. Se crede despre papagalii din rasa Cockatiel că au făcut și ei același lucru, în speranța conservării speciei. Pentru Aborigeni, carnea și ouăle acestor papagali au reprezentat o sursă îndestulătoare de hrană, nefiind niciodată nevoiți să se gândească la această specie ca și la una aflată pe cale de dispariție. Primele date despre rasa de papagali Cockatiel duc până în anii 1770, pe vremea exploratorilor britanici, cu precădere incursiunea lui James Cook. Acesta a lăsat în urma sa jurnale în care menționa existența acestor papagali, din care de altfel a și dus înapoi în Anglia. Explorarea interiorului continentului Australian a început în anii 1800. Tot atunci, coloritul acestor papagali le-a atras atenția și publicitatea în Anglia, începând să fie importați în număr tot mai mare. Totuși, în acea perioadă se știau foarte puține lucruri despre modul în care trebuia ținut un papagal.

  Nume: Cockatiel

Originea: Australia

Grupa: de dimensiuni mici


Speranta medie de viata:
până la 35  ani

Inaltime: 28 – 33 cm

Culoare: gri, perlat, alb, auriu, argintiu.

Temperament:  Atunci când îl aduceți în casă, trebuie să îi oferiți timpul necesar pentru a se adapta la noul mediu, fiind necesar să îndepărtați toate elementele care pot să îl streseze. Aceste elemente pot să fie alte animale de companie care se uită intens la papagal, sau chiar lătratul câinelui de afară.

Dresaj:  Prin intermediul dresajului, pasărea va avea parte de exercițiile necesare, ceea ce o face să fie fericită și activă.

Caracteristici distinctive: Când femelele zboară, se pot observa un număr de până la șase pete de culoare deschisă pe aripi. Ambele sexe au picioare de culoare gri, ochi maro și gheare negre.

În general, din cauza stresului, a diferenței de climat, a îngrijirii necorespunzătoare, foarte puțini dintre papagalii duși în Anglia au supraviețuit. Abia în anul 1894, Guvernul Australiei a luat o decizie cu privire la exporturile de animale și plante, limitându-le pentru a putea să minimizeze daunele și să protejeze speciile. Această interdicție există chiar și în zilele noastre, ceea ce înseamnă că Australia nu permite scoaterea din țară a niciunui animal. Papagalii Cockatiel care există în întreaga lume sunt urmașii papagalilor aduși în anii 1800 de către exploratori. În anul 1926, Sindicatul Ornitologiștilor din Australia a decis ca numele acestei rase de papagali să fie Cockatiel, nume care provine de la un olandez pe nume Jamrach.

Descriere fizică – diferența dintre masculi și femele:

Femela Cockatiel este cea care poartă ouăle, în timp ce masculul este cel care le fertilizează. Masculul are un colorit mai puternic decât femela, fiind predominantă culoarea gri. Partea superioară a cozii este de culoare gri argintiu, în timp ce partea interioară este aproape neagră. Coada este formată din 12 pene, dintre care cele din mijloc sunt cele care sunt mai deschise la culoare. Capul de asemenea este acoperit de culori stridente. Masculii au o mască de culoare galbenă pe față, iar în jurul urechilor au o pată portocalie. Femelele prezintă mai mult gri pe față, ceea ce înseamnă că atât culoarea galbenă, cât și pata de culoare portocalie sunt ușor acoperite de un gri de intensitate redusă. O diferență evidentă între femele și masculi este că femelele prezintă un tipar de linii galbene pe coadă. Când femelele zboară, se pot observa un număr de până la șase pete de culoare deschisă pe aripi. Ambele sexe au picioare de culoare gri, ochi maro și gheare negre. Înălțimea lor este de aproximativ 28 – 33 cm, din care doar coada este de aproximativ 15 cm. Lungimea aripilor când sunt deschise este de aproximativ 18 cm. Creasta papagalilor din rasa Cockatiel este de aproape 6 cm, ajungând uneori la lungimea de 10 cm. Pe partea exterioară a aripilor și înspre corp, dar doar atunci când aripile sunt deschise, acestea prezintă pete triunghiulare de culoare albă, care ajută la comunicarea cu ceilalți membri din stol, atunci când se află în mișcare. Uneori, este posibil să nu vă dați seama de aceste diferențe între masculi și femele, caz în care puteți să apelați la o altă metodă, respectiv cea de control a mărimii pelvisului. Femelele au un pelvis mai mare decât masculii, datorită faptului că sunt cele care trebuie să scoată ouăle. Culorile pe care acești papagali din rasa Cockatiel le pot avea sunt gri, perlat, alb, auriu, argintiu.

Personalitate:

Papagalii din rasa Cockatiel sunt niște păsări foarte sociabile, dar totodată independente. Este o creatură exotică care vă va umple casa de triluri și de culoare. Papagalul Cockatiel este foarte curios, mereu pregătit să guste tot ceea ce îi apare în cale și tot timpul dornic să exploreze și să atingă tot ceea ce vede. Atunci când îl aduceți în casă, trebuie să îi oferiți timpul necesar pentru a se adapta la noul mediu, fiind necesar să îndepărtați toate elementele care pot să îl streseze. Aceste elemente pot să fie alte animale de companie care se uită intens la papagal, sau lătratul câinelui de afară. Este indicat să îl țineți cam o săptămână în cușcă înainte de a-l scoate afară. Papagalul trebuie să învețe să se simtă în siguranță în noua casă. Abia apoi acesta poate să fie lăsat să zboare. Pentru că papagalul a învățat că în cușcă găsește mâncare, puteți să îl lăsați să zboare nestingherit prin cameră pentru că la un moment dat se va întoarce în cușcă să mănânce. Masculii sunt cunoscuți ca fiind cântăreții acestei rase, fiind capabili să cânte pe mai multe voci, fluieratul lor fiind ușor de recunoscut. De asemenea, ei pot să imite alte sunete produse de către alți papagali din rasa Cockatiel, ceea ce le permite să învețe o gamă variate de sunete. Se crede despre ei că își pun în valoare abilitățile de cântăreți doar atunci când vor să impresioneze femelele, dar s-a observat în timp că par a cânta doar de plăcere. Papagalul din rasa Cockatiel va începe să cânte în jurul vârstei de 11 – 13 săptămâni. Fiecare mascul cântă pe un ton diferit, reușind de multe ori să improvizeze diferite partituri. Femelele în schimb sunt mult mai silențioase și mai liniștite decât masculii. Ele nu învață să cânte melodii, considerându-se a fi cele care au o datorie mult mai mare pe acest pământ, respectiv aceea de a purta ouăle și de a perpetua specia.

Dresaj

Dresajul papagalilor este un aspect foarte important atât pentru dumneavoastră cât și pentru papagal. Dresajul va însemna că papagalul poate să fie învățat să se comporte într-un anumit mod atunci când se află într-un anumit mediu. Prin intermediul dresajului, pasărea va avea parte de exercițiile necesare, ceea ce o face să fie fericită și activă. Mai mult, învățatul de noi comenzi va întări legătura dintre om și pasăre. Puteți să îl învățați de exemplu să își ia medicamentele sau să se întoarcă în cușcă atunci când doriți să facă asta. În general, în cadrul dresajului se folosesc pene pe care aceștia trebuie să le urmărească.

Hrana:

Papagalii din rasa Cockatiel ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare. Tot din categoria semințelor, atunci când îi cumpărați semințe presate și combinate, este indicat să aveți grijă să nu fie prea multe semințe de floarea soarelui pentru că au o concentrație destul de mare de grăsimi. Dacă vă decideți să îi dați totuși să mănânce floarea soarelui, ar fi bine să le alegeți pe cele cu coaja albă, nu neagră. La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Cockatiel. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de papagali Cockatiel este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close