Din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și ia un iepure drept animal de companie. Deși este un blănos simpatic care poate fi ținut într-o cușcă, un iepure are nevoie de un habitat deosebit pentru a fi fericit și a trăi o viață lungă alături de stăpânii săi. Înainte să va luați un iepuraș, gândiți-vă serios că nu puteți să-l țineți doar în cușcă și că va trebui să îl lăsați prin casă, dar doar după ce o faceți sigură pentru un rozător de talia să. Iar dacă tocmai v-ați schimbat mobila și renovat toată casă, gândiți-va de două ori.
La început, doar în cușcă
Înainte de a va obișnui iepurele cu casa dumneavoastră și cu explorarea spațiului existent, pentru protecția lui și a obiectelor din casă, trebuie să-l țineți într-o cușcă. Cușca să trebuie să aibă lungimea de cel puțin 4-5 ori mai mare decât iepurele întins pentru a-i permite să țopăie în voie. De asemenea, ideal ar fi ca această cușcă să fie și mai înaltă pentru a-i permite salturile în înălțime, pe și de pe diverse obiecte pe care le va avea ca și „mobilier”. Podeaua cuștii trebuie să fie compactă, nu cu găurele sau zăbrele. Dacă dispuneți de o cușcă cu podea din plasă sau zăbrele, neapărat trebuie să puneți un covoraș sau un panou care să le acopere. Cușca trebuie neapărat să conțină o litieră sau să amenajați un colț care să poată fi utilizat drept toaletă de către iepure. Trebuie să cădeți de comun acord cu el asupra colțului exact pe care preferă să-l utilizeze în acest scop pentru că degeaba îi alegeți dumneavoastră un loc dacă lui nu-i place. Totodată, cușca trebuie dotată cu obiecte care să-i asigure divertismentul necesar. De pildă, un mic covoraș din blană artificială și câteva jucării de pluș pot să-l facă mult mai fericit decât o cușcă goală tapetată cu rumeguș. Unul sau două hamace atârnate la colțuri îi pot oferi platformele ideale pentru a sări pe și de pe ele, iar o bucată de lemn prinsă de un perete lateral va fi ideală pentru el că să-și tocească dinții.
Un iepure în casă
În jurul vârstei de 4-6 luni iepurele devine activ sexual și va începe să-și marcheze teritoriul urinând din loc în loc pentru a impregna locul cu mirosul său, chiar dacă nu mai este un alt iepure în casă. Tocmai de aceea este recomandat să-l castrați și abia apoi să treceți la explorarea casei. În plus, înainte de a-i da „mana libera” prin casă, trebuie să-l antrenați să folosească litiera, care poate fi o cutie de plastic umplută cu rumeguș, de exemplu. În plus, casa trebuie aranjată în așa fel încât să-l împiedicați să se rănească sau să va distrugă bunurile. Pentru aceasta, la început îl scoateți din cușca sa doar când sunteți prin preajmă și îl puteți supraveghea, observând îndeaproape care sunt locurile care-l tentează pentru a-și încerca dinții. Acestea pot varia de la mobile până la pereți și pot fi protejate fie cu panouri de lemn (o alternativă acceptabilă inclusiv pentru iepure), sau panouri din plastic transparent în cazul pereților. Nu uitați să protejați cablurile electrice ascunzându-le în tuburi de plastic sau în spatele unor panouri din lemn.