Sa iti aduci pentru prima data bebelusul este o experienta minunata, dar s-ar putea sa fie destul de „ciudat” pentru cainele tau, mai ales daca pana atunci, el era singurul „pui” din casa.
Un nou-nascut iti schimba complet programul, dar nu numai pe al tau. Multi dintre cei au trecut prin asta ca in afara de faptul ca trebuie sa iti imparti timpul altfel, dar ca sunt mai multi factori pe care trebuie sa ii iei in calcul.
Cainele tau va trebui sa se obsinuiasca cu zgomote si mirosuri noi care vine o data cu bebelusul. Plus ca stresul pe care bebelusul ti-l provoaca tie, il va speria pe micul rasfatat.
Ar fi bine ca blanosul tau sa stie sa raspunda la „sezi!”, „stai!”, „culcat!” si chiar ceva care sa il indeparteze de lucruri.
Apoi, tine cont de pasii astia:
1.Pune-l pe rasfatat sa asculte plansete de bebelus inca dinainte ca acesta sa se nasca. Incepe la un volum cat mai mic. Daca nu reactioneaza deloc, ridica volumul cu un nivel dupa fiecare masa. Daca nici atunci nu raspunde, atunci surprinde-l cu sunetul destul de tare si fii sigur ii oferi recompense pentru a tolera sunetele.
2. Fa modificari in apartament cat mai repede. Schimabrile pot fi foate stresante pentru catelusi. Cu cat ii pregatesti camera bebelusului, cu atat va trece mai mult timp pentru rasfatat sa se obisnuiasca.
3. Obisnuieste-ti cainele cu un comportament mai putin sensibil. Bebelusii sunt cei mai mari exploratori ai casei. E tare dragut cand ii vezi cum umbla si inspecteaza lucrurile din jur. Se intampla de multe ori ca cei mici sa fie curiosi si de fratii lor cu patru picioare, insa nu in cele mai bune momente. Surprinde-ti cainele cu miscari bruste, eventual in timp ce mananca. Asa va asocia bruscarile cu masa. Ceea ce e mereu bine
4. Fa-i un spatiu doar pentru el. Ar fi foarte bine ca rasfatatul tau sa aiba un spatiu doar pentru el, in cazul in care se simte agasat sau doar are nevoie de niste timp cu el. Poti sa tii acolo jucariile lui, mancarea, recompensele si alte chestii.
5. Obisnuieste-ti cainele sa se relaxeze pe un covor al lui. Nu conteaza unde esti, care acel covor cu tine. Fa-l sa asocieze acel obiect cu relaxarea. Asa vei avea timp sa te ocupi de bebelus, iar rasfatatul va sta relaxat pe covorul lui preferat.
6. Exerseaza plimabrile cu carutul. E o sansa mai mare sa nu se plictiseasca daca te plimbi cu carutul din timp.
7. Fii sigur ca intelegi limbajul corpului de la caini. Majoritatea stapanilor cred ca inteleg acest limbaj, dar uneori nu e chiar asa. Daca bebelusul e sursa de stres a cainelui si tu nu intelegi asta, s-ar putea ca cineva sa fie ranit. Insa stresul vine primul si abia apoi muscatura, asa ca ar fi bine sa identifici sursa stresului inainte ca ceva rau sa se intample.