Informaţii generale:
Specia de papagali Macau Albastru-Galben (Ara Ararauna), cunoscuţi de asemenea şi ca Macau Albastru-Auriu, se găsesc în pădurile tropicale din America de Sud. O variantă mai mare din Bolivia este cunoscut ca şi Macau Albastru-Auriu Bolivian. Sunt uneori incluşi într-un grup cunoscut ca şi Macau Albastru, care conţine papagali Macau Glaucous (Anodorhynchus Glaucus), Macau Lear (Anodorhynchus Leari), Macau Spix (Cyanopsitta Spixii) şi Hyacinth Macau (Anodorhynchus Hyacinthinus). Aceste specii de papagali Macau sunt cele mai des întâlnite în Statele Unite. Sunt relativ uşor de obţinut pentru că pot fi foarte uşor crescute şi reproduse în captivitate. Acest lucru îi face de asemenea să fie una dintre cele mai puţin costisitoare rase de Macau. Popularitatea lor pe piaţa animalelor de companie a avut de asemenea mult de suferit. Au ajuns o specie aproape de extincţie în câteva zone ale lumii, cu precădere din cauza faptului că defrişările au distrus habitatul lor natural. Papagalii din specia Macau Albastru-Galben se găsesc într-un areal foarte mare. În mod natural, aceştia apar din Estul Panama în America Centrală, prin Columbia (cu excepţia Cauca Valley şi West Narino), Venezuela de Est şi Sud, Guyana, Guyana Franceză şi Brazilia. De asemenea, se găsesc în zona |
Nume: Macau Albastru-Auriu
Originea: America de Sud Grupa: de dimensiuni mari Inaltime: 76 – 91 cm Speranta medie de viata: până la 30 – 40 ani – un maxim cunoscut de 112 ani Culoare: albastru pe spate, galben pe burtă şi piept. Temperament: Aceşti papagali sunt cu siguranţă unele dintre păsările cu care se poate lucra foarte uşor, fiind nişte fiinţe extrem de sociabile. La majoritatea papagalilor Macau le face plăcere să fie ţinuţi în braţe sau să stea pe spate în braţele voastre, asemenea unor bebelaşi. Dresaj: Totuşi, pentru ca păsările să fie nişte animale de companie excelente, acestea trebuie să fie introduse într-un program de socializare încă de la o vârstă fragedă. Caracteristici distinctive: Ciocul îi este foarte mare şi de culoare neagră. Are forma unui cârlig şi este destul de puternic pentru a sparge nuci de dimensiuni mari. Ciocul îl ajută şi să se caţere în copaci. |
Ecuadorului, estul Peru şi Nord-Estul Boliviei. Înainte, aceşti papagali au apărut în zona Paraguay, Argentina de Nord, Brazilia de Sud-Est, Vestul Ecuadorului şi în insula Trinidad. Au urmat apoi ca populaţii de Macau să fie introduse şi să se stabilească în Mexico, Puerto Rico şi în Sudul Floridei. Declinul acestei specii a fost din cauza distrugerii habitatului lor, capturarea lor pentru piaţa de animale de companie şi vânătoarea. În general, aceştia preferă zonele cu o altitudine maximă de 500 m, ceea ce înseamnă că trăiesc în pădurile tropicale, în savane şi în mlaştini. De-a lungul zilei sunt văzuţi umblând în perechi sau în grupuri mici, familii. Totuşi, dimineaţa şi dupămesele târzii aceştia intră în stoluri mari, gălăgioase, alături de care zboară la locul de unde îşi procură hrana.
Această specie de papagali are o denumire specifică în funcţie de ţara în care se găseşte. Câteva dintre aceste denumiri sunt prezentate în continuare: Catalan: Guacamai ararauna, Cehia: Ara ararauna, Danemarca: Blågul Ara, Olanda: Blauwgele Ara, Blauw-gele Ara, Estonia: ararauna (lasuuraara), Finlanda: Ararauna, sinikelta-ara, Franţa: Ara ararauna, Ara bleu, Ara bleu et jaune, Ara bleu et or, Germania: Ararauna, Irlanda: Macá buíghorm, Italia: Ara ararauna, Ara gialloblu, Japonia: rurikongouinko, Norvegia: Blågul ara, Blågulara, Polonia: (ara) ararauna, ara ararauna, ararauna, Arauna zwyczajna, Portugalia: arara-amarela, arara-azul, Arara-canindé, arara-de-barriga-amarela, araraí, ararauna, arari, Canindé, Slovacia: Ara modrožltá, ara modro-žltá, Spania: Guacamaya Azuliamarilla, Guacamayo Azul y Amarillo, Guacamayo Azulamarillo, Papagayo amarillo, Paraba azul amarillo, Suedia: Blågul ara.
Această specie de papagali este recunoscută pentru longevitatea lor, care poate să depăşească uşor 40 de ani. Există cazuri în care păsările au trecut chiar şi de 60 de ani. Recordul pentru cel mai în vârstă papagal este atribuit unei femele Macau Albastru-Auriu pe nume Charlie care a eclozat în anul 1899 şi care în anul 2011 a sărbătorit împlinirea a 112 ani de viaţă. Se spune despre această pasăre că a aparţinut la un moment dat lui Winston Churchill. Această pasăre şi-a câştigat renumele ca urmare a înjurăturilor sale anti-naziste. Ultimele informaţii despre papagalul Charlie spun că acesta se află în Aviarul Heathfield, Reigate, Surrey, Marea Britanie. Următoarea cea mai bătrână pasăre este un cockatoo pe nume Cokky, care a murit la vârsta de 80 de ani. Aceste vârste înaintate pot să fie obţinute cu precădere de păsările care sunt în captivitate, care sunt crescute în condiţii foarte bune şi care nu sunt expuse pericolelor pe care libertatea le aduce. În sălbăticie, ouăle, papagalii mici şi adulţii reprezintă o pradă pentru păsările de dimensiuni mari, cum sunt vulturii şi ulii, reptile şi oameni.
Descriere fizică – taxonomie:
Aceşti papagali sunt cele mai mari exemplare din familia de papagali Macau, ajungând la o lungime între 76 – 91 cm şi o întindere a aripilor de 104 – 114 cm. Cântăresc în general între 1 – 2 kg. Penajul acestora este colorat într-un mod vivace, cu o culoare albastru turcoaz pe spate şi un galben puternic, ţipător pe burtă. Există totuşi şi variaţii ale acestor culori, identificându-se de multe ori papagali cu o culoare aproape portocalie în interior, cu precădere pe piept. Această schimbare de culoare se poate datora factorilor înconjurători, inclusiv dietei. Aripile albastre conţin şi câteva părţi verzi. Coroana şi fruntea sunt în general verzi, iar bărbia şi gâtul sunt albastru închis înspre negru. Obrajii îi sunt albi, cu dungi negre. Acest alb se modifică în roz atunci când păsările sunt bucuroase, excitate. Ciocul îi este foarte mare şi de culoare neagră. Are forma unui cârlig şi este destul de puternic pentru a sparge nuci de dimensiuni mari. Ciocul îl ajută şi să se caţere în copaci. Picioarele negre sunt zigodactile, ceea ce înseamnă că au două degete aşezate înspre în faţă şi două înspre în spate, o adaptare care îi ajută să se prindă puternic de crengile copacilor. Ochii îi sunt de culoare galben pal la adulţi şi închişi la culoare la papagalii tineri. În general, masculii şi femelele arată la fel. Totuşi, există câteva mici diferenţe, cum ar fi fruntea mai teşită a masculilor şi un cioc mai larg. Dar aceste diferenţe pot adeseori să fie imperceptibile, motiv pentru care este recomandat să se apeleze la un test ADN.
Taxonomie:
Regnul Animal – Clasa Aves – Ordinul Psittaciformes – Familia Psittacidae – Genul Ara – Specia Ararauna.
Una dintre varietăţile identificate ca făcând parte din specia Macau este şi Macaul Bolivian Albastru-Auriu, care nu este încă recunoscut ca şi subspecie, dar care cu siguranţă va face furori în viitor. Varietatea Boliviană se distinge prin mărimea lor, fiind mult mai mari decât Macau Albastru-Auriu. Penajul acestora este descris ca fiind mai mult albastru decât albastru-verzui.
Varietatea Macau cu gâtul Albastru (Ara Glaucogularis) este de asemenea considerată a fi o subspecie, având în vedere similiaritatea în ceea ce priveşte aspectul fizic. Aceşti papagali sunt mai mici decât Macaul Albastru-Auriu, au mai multe marcaje negre pe faţă şi o pată albastră pe gât, care în general se întinde până în zona urechilor. Această rasă a fost îndelung disputată pentru că a fost descoperită destul de recent.
Personalitate:
Papagalii din specia Macau Albastru-Auriu sunt unii dintre cei mai mari papagali cunoscuţi. Sunt extrem de inteligenţi şi reprezintă nişte companioni foarte sociabili. Prezintă un colorit extraordinar. Despre ei se poate spune că sunt la fel de curioşi ca şi o pisică şi la fel de jucăuşi ca şi un câine. Sunt cunoscuţi ca fiind foarte buni vorbitori şi că au un vocabular bine dezvoltat. Papagalii din specia Macau Albastru-Auriu sunt nişte păsări excelente pentru ţinut în casă, pentru o familie. Le place să interacţioneze cu întreaga familie şi să se înţeleagă perfect cu toată lumea. De asemenea, sunt nişte păsări cărora le face o deosebită plăcere să îşi bine-dispună audienţa. Aceşti papagali sunt cu siguranţă unele dintre păsările cu care se poate lucra foarte uşor, fiind nişte fiinţe extrem de sociabile. La majoritatea papagalilor Macau le face plăcere să fie ţinuţi în braţe sau să stea pe spate în braţele voastre, asemenea unor bebelaşi. Papagalii Macau Albastru-Auriu ajung la capacităţi reproductive în cel de-al 3-lea an de viaţă. Odată ce şi-au găsit o pereche potrivită, aceştia nu o vor schimba niciodată, fiind nişte păsări monogame. Evident, în cazul în care perechea lor moare, aceştia vor încerca să îşi aleagă alta. Majoritatea activităţilor reproductive se întâmplă între Ianuarie şi Iulie, aceste păsări reproducându-se la aproximativ doi ani. În habitatul lor natural îşi fac cuibul în trunchiuri goale de copaci, în copacii înalţi, pentru a evita prădătorii. Puii cântăresc la eclozare între 14 – 20 grame şi sunt orbi, fără pene şi complet dependenţi de părinţi. În prima săptămână doar femela îi hrăneşte, regurgitând mâncarea. După această perioadă, masculul poate să asiste. După încă o săptămână şi jumătate, puiul va începe să îşi dezvolte penajul. Cei mici vor părăsi cuibul la vârsta de aproximativ 3 luni. Aceşti papagali sunt nişte păsări destul de gălăgioase, iar sunetele pe care le emite pentru a-şi contacta stolul sunt puternice, dure. Acest mod de comunicare gălăgios este o parte naturală a comportamentului lor şi nu pot să fie dresaţi în această direcţie.
Dresaj
Papagalii din specia Macau Albastru-Auriu sunt nişte păsări foarte inteligente, ceea ce înseamnă că sunt şi foarte uşor de dresat. Totuşi, pentru ca păsările să fie nişte animale de companie excelente, acestea trebuie să fie introduse într-un program de socializare încă de la o vârstă fragedă. Uneori sunt agresive, dar de cele mai multe ori sunt nişte păsări adorabile. Inteligent şi sensibil, Macaul Albastru-Auriu nu va fi fericit decât dacă este acceptat ca şi membru cu drepturi depline în casa voastră.
Hrana:
Papagalii din specia Macau Albastru-Auriu ar trebui să fie hrăniți cu semințe și cu mâncare proaspătă. Semințele și iarba reprezintă cea mai bună hrană pentru papagali, dar este bine de știut că dacă îl hrăniți doar cu semințe atunci riscați să îl îmbolnăviți. Semințele nu sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care ar trebui să luați în considerare și alte tipuri de mâncare. Atunci când sunt în habitatul lor natural, pot să fie văzuţi consumând argilă de pe fundul râurilor, care îi ajută să digere toxinele existente în seminţele nedesfăcute.
La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Blossom-Headed. Pe lângă semințe, este indicat să îl hrăniți cu mâncare proaspătă, cum sunt legumele, fructele și fructele de pădure. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor.
Boli si afectiuni curente:
Papagalii din specia Macau Albastru-Argintiu este predispus la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.
Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:
– alergiile;
– căderea penelor;
– voma;
– constipația;
– îi curge nasul și dificultăți la respirație;
– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;
– pierderea echilibrului.