Rasa Toy Spaniel Englez

2K

canvas_toy_spaniel_englez.jpg

Informaţii generale:Câinele din rasa Toy Spaniel Englez (de cele mai multe ori denumit ”Charlie”) are o lungă și foarte bine documentată istorie în spate, cu originile clar identificate în Asia. Majoritatea autorităților sunt de acord că Toy Spanielul Englez a venit în Europa din Japonia, la începutul secolului XVI, când astfel de câini exotici, ideali pentru ținut în brațe, reprezentau o modă printre nobili. De asemenea, câini din rasa Toy Spaniel Englez sunt des întâlniți în operele de artă ale vremii. Prima operă în care a apărut a fost în tabloul lui Titian, ”Venus din Urbino”. Câinele din tablou este un Toy Spaniel Englez de culoare alb cu roșu, folosit pentru a simboliza seducția femeii. Alți artiști italieni ai secolului XVI, cum sunt Paolo Veronese și Palma Vecchio au folosit această rasă în lucrările lor. În secolul XVII, această rasă a devenit foarte populară în întreaga Europa. Diego Velazquez și Juan de Vales Leal sunt alți artiști, spanioli de data aceasta, care au folosit câinii în lucrările lor. La fel au făcut și artiștii germani Peter Paul Rubens și Caspar Netscher. Majoritatea câinilor Toy Spaniel Englez din lucrările acestui secol erau reprezentați ori în trei culori, ori alb cu negru. Această rasă a devenit rasa favorită pentru regii Charles I și Charles II. În jurnalul lui Samuel Pepys, se găsesc informații despre acești câini, acesta scriind că Toy Spanielii Englezi erau lăsați să zburde liberi, chiar și atunci când erau organizate diferite evenimente la curtea Palatului Hampton. Regele Charles II a fost unul dintre cei mai mari promotori ai acestei rase, de unde și denumirea ”King Charles Spaniel” și apoi ”Charlie”. În timp ce rasa a fost foarte populară în   Nume: Toy Spaniel Englez

Originea: Anglia

Grupa: Câini de companie

 


Inaltime: Femela 25 – 28 cm, Mascul 25 – 28 cm

Greutate: Femela 3,5 – 5,5 kg, Mascul 3,6 – 6,3 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: patru variații: roșu mahon (Ruby), alb cu pete roșii (Blenheim), baza albă cu pete mari negre și nisipos deasupra ochilor (Prince Charles) și negru cu marcaje maro-mahon (King Charles)

Temperament:  Sunt capabil să facă discriminări cu privire la persoanele pe care le aleg să le iubească. Odată ce și-au stabilit acea persoană, sunt extrem de afectuoși.

Dresaj:  Pentru că le place să mănânce, dresajul combinat cu multe bunătățuri și cu aprecieri pozitive este ideal în cazul lor.

Caracteristici distinctive: Capul ar trebui să fie teșit, cu ochi lucioși, negri, un bot mic și plat, cu un nas puțin ridicat și mai proeminent.

perioada dinastiei Stuarzilor, Revoluția din 1688 a afectat foarte mult rasa Toy Spaniel Englez. Când William și Mary de Orange au urcat pe tronul Angliei, au adus cu ei Pugsi Olandezi, pe care i-au încrucișat cu micuții Toy Spanieli Englezesc, ceea ce a dus la modificări semnificative în aspectul lor. Cea mai importantă modificare a fost micșorarea botului și a corpului. Popularitatea acestor câini nu a scăzut nici în perioada secolelor XVIII și XIX. Au fost în continuare încrucișați cu rase orientale cu bot mic, ceea ce i-a stabilizat aspectul de astăzi. La jurul anilor 1900 au început niște controverse între autoritățile și asociațiile canine, asupra numelui rasei și a calisficării ei. Clubul Kennel Englez dorea să combine varietățile Ruby, Blenheim, Prince Charles și King James într-o singură rasă, denumită ”Toy Spaniel”, dar clubul Toy Spaniel a obiectat la acest demers. Regele Edward VII a stabilit că numele acestei rase va fi ”King Charles Spaniel”. Unii iubitori ai acestor mici spanieli i-au preferat pe cei cu bot mai mare și mai lung. Din acel moment s-a realizat o demarcație clară între Cavalier King Charles Spaniel și Toy Spaniel Englez.

Descriere fizică:

Rasa Toy Spaniel Englez este formată din câini bine proporționați, pătrățoși și compacți. Una dintre caractersiticile esențiale ale acestui câine este și blana lui mătăsoasă și lungă. Blana poate să fie dreaptă sau ușor ondulată. Totuși, cea mai importantă trăsătură a acestui câine este expresia feței lui. Capul ar trebui să fie teșit, cu ochi lucioși, negri, un bot mic și plat, cu un nas puțin ridicat și mai proeminent. Are fălcile puțin coborâte. Distanța dintre ochi este destul de mare, iar urechile îi sunt lungi și ținute atârnând. Baza urechilor este în lateral și puțin deasupra nivelului ochilor. Privit din profil, pare că nu are nas, acesta fiind situat pe o pantă descendentă formată din scalp, nas și bot.

Personalitate:

Câinii din rasa Toy Spaniel Englez sunt unii dintre cei mai drăguți și blânzi câini dintre toate rasele mici. Sunt recunoscuți pentru dispoziția lor jucăușă, mereu fericiți și cu o plăcere aparte de a fi ținuți în brațe. Sunt capabil să facă discriminări cu privire la persoanele pe care aleg să le iubească. Odată ce și-au stabilit acea persoană, sunt extrem de afectuoși. Dacă un Charlie vă alege, acest lucru va însemna o experiență de lungă durată. Sunt niște câini de familie minunați, atâta timp cât sunt crescuți cum trebuie. Se comportă frumos în mod natural, sunt tăcuți pentru o rasă mică și nu cer niciodată prea mult. Pot să fie timizi cu străinii, dar sunt destul de furtunoși cu stăpânii. Câinii din rasa Toy Spaniel Englez își iubesc stăpânii, dar totodată au nevoie deseori de timp alocat pentru ei înșiși. Fiind câini fragili, nu apreciază un comportament dur. Charlie va mușca sau va ciupi dacă nu se simte confortabil, sau dacă se simte amenințat, înspăimântat sau tratat greșit. Nu sunt câini răi, dar nici nu sunt câini de pază. Sunt câini excelenți pentru persoanele mai în vârstă, și pentru cei care trăiesc la oraș, mai ales datorită faptului că nu latră foarte mult. Câinele Toy Spaniel Englez se înțelege în general bine cu alți câini, cu condiția să li se facă introducerile corect. Sunt niște câini leneși prin însăși natura lor, având nevoie de foarte puține exerciții zilnice pentru a se menține sănătos și fericit. O plimbare zilnică în jurul blocului este de ajuns pentru un Charlie. Trebuie să fie învățați cu străinii și să li se ofere destul timp pentru a se juca cu alți câini. Totuși, Charlie este un câine care preferă prezența oamenilor în detrimentul altor câini. Nu sunt agresivi și cu un dresaj corect, acești câini pot să se obișnuiască foarte bine cu alte persoane în jurul lor. Din cauza blănii lor care se încâlcește și se umple de murdărie foarte ușor, este indicat să i se amenajeze un teritoriu de joacă într-o zonă în care să fie iarbă, nu nisip, pământ sau noroi. Deși nu sunt fani ai înotului, unora le place să mai facă o baie din când în când. Din punct de vedere comportamental, acești câini preferă să fugă decât să stea să lupte în cazul în care sunt provocați. Nu sunt câini de pază, dar vor anunța imediat orice persoană care așteaptă la ușă. În majoritatea timpului sunt niște câini tăcuți, fiind câini pentru ținut în brațe și care dorm în același pat cu stăpânul. Le place să mănânce și pot să devină obezi dacă sunt prea bine hrăniți. Dacă sunt lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, vor deveni anxioși, dar pe de altă parte, datorită mărimilor lor, pot să fie duși peste tot. Nu are răbdare cu copiii, iar aceștia, dacă nu sunt supravegheați, pot să îi rănească dacă pică peste ei.

Dresaj

Câinii din rasa Toy Spaniel Englez sunt născuți pentru a face pe plac. Totuși, pentru că au probleme în ceea ce privește concentrarea pe o singură activitate pentru o perioadă mai lungă de timp, acești câini pot fi foarte dificil de dresat. Pentru că le place să mănânce, dresajul combinat cu multe bunătățuri și cu aprecieri pozitive este ideal în cazul lor. Sunt niște animale foarte inteligente. Dacă au învățat o nouă comandă, nu o vor uita niciodată, atâta timp cât îi este dată comanda din când în cand. Toy Spanielul Englez nu răspunde deloc bine la pedepse fizice, la o voce răstită sau orice altă formă de tratament cu conotații negative. Folosirea acestor tehnici poate să ducă la distrugerea încrederii între el și oameni, ceea ce va înăspri și relația dintre aceștia.

Toaletaj:

Toy Spaniel Englez necesită foarte puțină îngrijire. Necesită o baie o dată sau de două ori pe lună, în timpul căreia trebuie să folosiți un șampon de o calitate superioară pentru blana lui mătăsoasă. Pieptănați-l o dată pe săptămână pentru a înlătura părul mort sau încâlcelile și spălați-l pe față în fiecare zi pentru a-i îndepărta resturile alimentare și pentru a-i curăța ochii.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunerile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Toy Spaniel Englez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;

– seboreea uscată apare ca bucăți de piele (mătreață) în zona capului și a urechilor. Zonele bolnave trebuie spălate cu săpun medicinal iar mâncarea să conțină proteine și cât mai puține grăsimi;

hidrocefalia poate să apară ca urmare a unui traumatism sau a unei tumori pe creier, cauzând acumularea de lichid în jurul creierului, respectiv în ventricule, care devin prea pline, se umflă și cauzează presiune pe creier. Această afecțiune apare la câinii tineri, ducând la o deformare a oaselor craniului;

– hernia ombilicară apare în timpul nașterii, când grăsimea abdominală sau organele interne presează pe peretele abdominal, în apropierea ombilicului;

– criptorhidia reprezintă afecțiunea în care unul sau chiar amândouă dintre testicule nu au coborât în scrot. Acestea ar trebui să coboare până la vârsta de două luni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, acestea pot duce la cancer, motiv pentru care ar trebui să fie îndepărtate chirurgical;

– insuficiența valvei mitrale este una dintre cele mai frecvente insuficiențe cardiace la câinii adulți și la cei de talie mică. Această insuficiență apare de obicei pe cale genetică, care duce la o îngroșare progresivă a valvulelor și chiar închiderea incompletă a valvei. Acest lucru duce la blocarea intrării sângelui în atriumul stâng. Semne ale bolii sunt murmurul inimii, lichid în plămâni, inimă mare, lipsă energie și scăderea forței musculare;

– persistența canalului arterial este un defect cardiac congenital caracterizat prin existenta unei comunicari anormale intre originea ramului stang al arterei pulmonare si aorta descendenta. Apare în momentul în care artera descendentă blochează la cățelul aflat în stadiul intrauterin trecerea sângelui de la inimă prin plămâni;

– fisura palatină este o despicătură care poate să apară în ”cerul gurii” și care poate să difere ca și formă și mărime de la câine la câine. Câinii care se nasc așa nu trăiesc foarte mult, singura speranță fiind intervenția chirurgicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close