Rasa Siberiană

3.6K

canvas_rasa_siberiana.jpg

 

Informaţii generale / Istoric:

Chiar dacă această rasă este cunoscută de pe teritoriul Americii, originile ei se regăsesc pe continentele Asia și Europa. Nu se știe cu exactitate când și cum au reușit pisicile Siberiene să iasă din Siberia, respectiv din Moscova și din Saint Petersburg, dar ceea ce se cunoaște este că în celelalte zone a ajuns cu ajutorul emigranților ruși. Această pisică a reușit să se dezvolte și să supraviețuiască într-una dintre cele mai dificile zone din lume. Apoi a reușit să evadeze din Siberia, fiind pentru prima data elogiată în cartea lui Harrison Weir ”Our Cats and All About Them”, scrisă la începutul secolului XIX. În această carte, Harrison descria rasa Siberiană ca fiind una dintre cele trei rase cu părul lung care au participat la primul show pentru pisici, susținut în Anglia în anii 1700. Crescătoarea de pisici Elizabeth Terrell din Baton Rouge, Louisiana, este persoana considerată a fi ”responsabilă” cu aducerea rasei Siberiene în atenția iubitorilor de pisici din America. Fiind o crescătoare de pisici din rasa Himalayan,

  Nume: Siberiană

Originea: Rusia – Taigaua Siberiană

Grupa: Pisici de mărime medie-mare

Inaltime: înălțime medie-mare

Greutate: Femela 3,6 – 7 kg, Mascul 4 – 7,7 kg

Speranta medie de viata: până la 11 – 15 ani

Culoare:  toate culorile și toate combinațiile de culori

Temperament: Dacă aveți în casă o pisică din rasa Siberiană, atunci cu siguranță nu veți fi niciodată singuri. Se vor uita la televizor alături de dumneavoastră, vor dormi alături și vă vor sta în brațe toată ziua.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa Siberiană este o pisică a cărei corp denotă tot timpul o condiție fizică excelentă, fiind puternic și alert, intrând ușor în contrast cu o expresie a feței foarte drăguță.

precum și o iubitoare a culturii rusești, Terrell a făcut o cerere într-o publicație despre pisici, în anul 1988, prin care solicita crescătorilor de pisici să doneze sau să schimbe pisici din rasa Himalayan, cu scopul de a stabiliza această rasă în Rusia. Astfel, a ajuns să o contacteze pe Nelli Sachuk, membră a clubului pentru pisici Kotofei St Petersburg, club care este parte din divizia internațională a ACFA. Kotofei este unul dintre singurele clubului de pisici din Rusia care au extins în mod oficial rasele acceptate. Până recent, Rusia nu a permis cetățenilor să dețină animale de companie, indiferent dacă aveau pedigree sau nu. Această interdicție își avea cauza în lipsa locurilor de cazare și lipsa mâncării. Abia în anul 1987 Kotofei a luat ființă, moment în care au început să fie ținute înregistrări cu animalele de companie pisici. Terrell a trimis patru pisici din rasa Himalayan lui Nelli Sachuk, primind în schimb trei pisici din rasa Siberiană. Acest lucru se întâmpla pe data de 28 Iunie 1990, pisicile primite fiind un mascul pe nume Kaliostro Vasenjkovich și două femele, Ofelia Romanova și Naina Romanova. Terrell a adaptat standardul American la cel Rusesc, dar principala îngrijorare a lui Terrell era că avea să îi ia mult prea mult timp pentru a face rost de un stoc de pisici important, iar unele dintre acele pisici ar putea să nu aibă un pedigree curat. Trebuiau acceptate doar acele pisici care erau înregistrate la unul dinre cluburile Rusești și care aveau certificat de naștere. În caz contrar, acea pisică putea foarte bine să fie o pisică normală, domestică. Pentru că prețul pisicilor din rasa Siberiană a crescut considerabil, era foarte probabil să se comercializeze pisici cu un pedigree slab, pisici care nu valorau aproape nimic în Rusia. Terrell a început să spună că a obține pisici din rasa Siberiană din Rusia era ca și când ai juca ruleta rusească. Aceasta s-a hotărât să formeze clubul crescătorilor de pisici Siberiene, denumit Taiga, cu scopul de a menține puritatea rasei și pentru a o promova printre iubitori și crescători.

Descriere fizică:

Când veți avea ocazia să călătoriți în Tigaua Siberiană, va exista o șansă foarte mare să dați peste una dintre aceste pisici din rasa Siberiană. Motivul este faptul că numărul lor a crescut considerabil în sălbăticie, ele rămânând niște pisici adaptate perfect la mediul înconjurător aproape violent și extrem de aspru din Siberia. În ceea ce privește familiile din Rusia, se spune că tot mai multe țin câte un animal de companie pe lângă casă, iar de cele mai multe ori și printre cele mai apreciate animale de companie este și pisica din rasa Siberiană. În mare parte, această apropiere de rasa Siberiană se datorează atât aspectului, cât și personalității excelente și a loialității de care aceste pisici au dat dovadă de-a lungul timpului.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Siberiană este o pisică a cărei corp denotă tot timpul o condiție fizică excelentă, fiind puternic și alert, intrând ușor în contrast cu o expresie a feței foarte drăguță. Acestei pisici îi ia foarte mult timp să ajungă la maturitate, respectiv aproape 5 ani. Femelele sunt în general mai mici decât masculii, iar aspectul acestor pisici este unul rotunjor și acoperit de curbe, nu unul pătrățos sau triunghiular.
Corp: Are un corp de o lungime medie  și foarte musculos, cu spatele arcuit ușor mai sus decât nivelul umerilor, cu o formă de butoi și o burtă fermă care lasă impresia că este foarte grea. Picioarele îi sunt de lungime medie cu o structură osoasă substanțial de bine dezvoltată. Picioarele din spate îi sunt ușor mai lungi decât cele din față. Labele picioarelor îi sunt mari și rotunde, fiind foarte apreciate dacă au smocuri de blană pe degete.
Cap: Are un contur rotund, de mărime medie înspre mare, dar foarte bine proporționat cu restul corpului. Capul este mai larg în partea de sus a craniului și se îngustează înspre bot. Obrajii nu îi sunt așezați nici sus și nici nu sunt foarte proeminenți. Masculii sunt predispuși să aibă dezvoltată un fel de gușă, în timp ce femelele vor avea un aspect mai moderat. Bărbia este rotunjită, dar fără să iasă în exterior, fiind în perfectă aliniere cu nasul. Botul este destul de scurt, plin și rotund.
Urechile: Sunt de mărime media înspre mari, rotunde, largi la bază și ascuțite înspre în față. Ar trebui să fie așezate echilibrat atât înspre vârful capului dar și înspre lateral. Blana de pe partea din spate a urechilor ar trebui să fie scurtă și subțire. De la mijlocul urechii și până la bază, blana ar trebui să se alungească și să acopere în totalitate baza urechilor.
Ochii: Sunt de mărime medie înspre mari și de formă aproape rotundă. Colțurile exterioare sunt așezate într-un unghi ușor înspre baza urechilor. Distanța dintre ei ar trebui să fie de cel puțin un ochi. Ochii trebuie să fie mereu în alertă și foarte expresivi. Nu există nicio legătură între culoarea ochilor și tiparul culorii blănii, cu excepția acele pisici care au ochii albaștri.
Coada: Are o lungime medie, fiind în general mai scurtă decât lungimea corpului. Ar trebui să fie groasă la bază, și să se subțieze înspre vârf. Vârful trebuie să îi fie teșit, iar întreaga coadă nu ar trebui să aibă un aspect grosolan.
Blana: Este lungă și este formată din trei părți. Părul de pe umeri, omoplați și piept ar trebui să fie gros și puțin mai scurt decât restul corpului. Pe cap ar trebui să existe un guler plin. Părul s-ar putea să se subțieze sau să se încrețească în zona burții, dar nu trebuie să aibă o caracteristică vălurită. Textura blănii diferă de la aspră la moale, în funcție de culoare. Blana interioară este deasă și mai groasă în perioadele de iarnă. Sunt acceptate toate culorile și combinațiile de culori. Totuși, albul este culoarea acceptată în orice cantitate și în orice zonă.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Siberiană are o personalitate foarte puternică și dorește tot timpul să fie alături de stăpânii ei. Vă vor aștepta la ușă atunci când vă întoarceți acasă și vă vor explica ceea ce au făcut toată ziua. Este o rasă tăcută, dar care are o metodă melodioasă de a se exprima, folosind mieunături, cântece și torsul. Le face plăcere să stea în brațele dumneavoastră și să fie mângâiate. Una dintre jocurile lor preferate este să li se arunce un obiect, iar ele să meargă să îl aducă pentru a fi aruncat iarăși. Sunt pline de curiozitate, fiind intrigate de orice jucărie sau obiect care le apare în cale, putând totodată să îl transforme într-un loc de joacă. Un alt lucru care le intrigă la culme este mișcatul mouse-ului pe ecranul calculatorului. Odată ce a văzut cursorul, puteți să vă luați adio de la munca la calculator. Singura scăpare este să vă închideți în cameră și să o lăsați afară. Unele pisici din rasa Siberiană pot să fie învățate de mici să nu se atingă de calculator, dar altele nu vor înțelege niciodată că tastatura provoacă apariția literelor pe ecran. Dacă aveți în casă o pisică din rasa Siberiană, atunci cu siguranță nu veți fi niciodată singuri. Se vor uita la televizor alături de dumneavoastră, vor dormi alături și vă vor sta în brațe toată ziua. Dacă veți încerca să lucrați ceva, vor fi mereu acolo să ajute. Când le place un lucru, îl vor lua, se vor juca cu el și evident că în scurt timp, acel obiect va fi distrus. Pisicile din rasa Siberiană se descurcă excelent în compania câinilor sau a altor animale. Nici cu copiii nu lasă de dorit. Sunt pisici neînfricate și ușor de lucrat cu ele. Mulți părinți au spus că aceste pisici adorm la picioarele copiilor, în dorința lor de a-i proteja. Unele pisici se transformă în asistente medicale atunci când o persoană este bolnavă, arătând astfel o doză foarte mare de empatie. Fiind foarte intuitive, vor ști când sunt dorite pentru a oferi un suport moral. Toate acestea arată o pisică mereu pregătită să intervină în fiecare aspect din viața dumneavoastră. În ceea ce privește activitatea fizică, sunt niște pisici capabile să facă tot felul de acrobații atunci când se joacă sau când aleargă după ceva. De multe ori este necesar să o salvați din situații aproape imposibile, dar sunt extrem de înțelegătoare și acceptă orice ajutor. Nu sunt sub nicio formă pisici care să lenevească toată ziua.

Toaletaj:

Blana triplă a pisicilor din rasa Siberiană ar trebui să fie periată sau pieptănată de câteva ori pe săptămână pentru a preveni încâlcelile. Blana va fi schimbată primăvara și toamna, momente în care ar fi indicat să aveți mai multă grijă de ea. Este foarte rar nevoie de îmbăiere, ceea ce este de altfel un lucru bun pentru că blana acestei pisici este rezistentă la apă. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Siberiană este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării;

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close