Informaţii generale:Despre originile rasei Newfoundland există destul de multe controverse și discuții. Unii oameni consideră că această rasă descinde dintr-o încrucișare între câinii Eschimoși și Câinii Mari Pirinei, care fuseseră aduși în zona Canadei de către pescarii francezi. Alți iubitori ai rasei consideră că originile rasei Newfoundland se întind departe înspre Mastiful Tibetan, care a ajuns în regiunea Polară cu triburile migratoare. Mai există o variantă în care acești câini au fost aduși de către Vikingi în America de Nord. În anul 1768, un ofițer din armata britanică a inițiat un studiu, care a scos la iveală faptul că triburile Indiene din zona de Nord-Est a Canadei nu deținuseră niciodaă vreun câine nativ. Totuși, până la finalul anilor 1700, câinii din rasa Newfoundland se stabiliseră în acea regiune. Navele de pescuit britanice deveniseră o apariție normală în apele Canadei, iar marinarii începuseră să aducă cu ei câini din diferite rase. În aceste zile, se crede că pescarii Canadieni au început la un moment dat să încrucișeze câinii de dimensiuni mici nativi din Canada cu cei aduși din Europa și care erau de dimensiuni impresionante. Câinele de apă Portughez și câinii Mari Pirinei se consideră a fi făcut parte din mixul de încrucișări care au dus inevitabil înspre obținerea ”Câinelui mai micuț al lui St John”, care mai târziu devenise cunoscut ca și rasa Labrador Retriever, și ”Câinele mare al lui St | Nume: Newfoundland
Originea: Canada Grupa: Câini de pază / de muncă Inaltime: Femela 65 – 72 cm, Mascul 66 – 75 cm Greutate: Femela 50 – 65 kg, Mascul 55 – 70 kg Speranta medie de viata: până la 8 – 10 ani Culoare: negru, maro, gri. Temperament: Două dintre lucrurile pe care Newfoundland-ul le iubește este să se joace în zăpadă cu copiii, eventual să îi tragă cu sania, și să înoate. Dresaj: Unii câini sunt destul de ușor de dresat, în timp ce pentru alții este o muncă de Sisif. Cea mai bună metodă de a reuși un dresaj ușor este să începeți dresajul încă de când sunt mici. Caracteristici distinctive: Câinele din rasa Newfoundland este un câine de dimensiuni mari, cu corpul acoperit de o blană grea, echilibrat, cu un corp mare, oase grele, o musculatură puternică și care dă dovadă de o forță impresionantă. |
John”, câine care a devenit ulterior rasa Newfoundland. Indiferent de moștenirea sa și de originile sale, câinele din rasa Newfoundland a fost încrucișat pentru a fi un adevărat câine de muncă, care să facă față chiar dacă este vorba de muncă pe pământ sau în apă. Există înregistrări care spun că Newfoundland au salvat mulți bărbați, femei, copii care se aflau în pericol de a se îneca în mare. În majoritatea cazurilor era vorba de nave care naufragiau sau erau zdrobite de țărmurile stâncoase de pe coasta Canadei. De asemenea, câinii din rasa Newfoundland erau utilizați pentru a întinde năvoadele pescarilor din larg până pe țărm. Această muncă nu era una spectaculoasă, dar avea o deosebită importanță pentru pescari. Mai erau folosiți pentru trasul căruțelor pline cu pește la piețe, pentru trasul vagoanelor cu combustibil dintr-un sat în altul, precum și pentru transportarea alimentelor și proviziilor. De multe ori erau folosiți ca și curieri pe mare, transmițând mesaje de la un vapor la altul. Erau destul de mari și de puternici pentru a sări în oceanul înghețat și pentru a trage persoanele căzute în apa, la mal. De-a lungul timpului și-au dezvoltat o capacitate pulmonară impresionantă, precum și o blană densă care să îi asigure protecția în fața intemperiilor și care să îi permită să înoate distanțe mari în apele înghețate. Aceste munci pe care câinii din rasa Newfoundland le făceau, se desfășurau în general în condiții extreme, ceea ce nu părea să îi deranjeze. În final, câinii din rasa Newfoundland și-au găsit drumul înspre Anglia, unde au intrat într-un program de încrucișare, ceea ce a dus la creșterea numărului acestora, proporțional cu popularitatea lor. Apoi au ajuns în America, unde în anul 1919 un singur câine a salvat 20 de naufragiați. Acești câini au avut un rol important în cele două războaie mondiale, ajutând cu precădere la transportul proviziilor. Clubul American Newfoundland a fost fondat în anul 1930, câinii fiind utilizați aici ca și câini de companie, dar și pentru pescuit și pentru intervenție. Excelează în transportul mărfurilor, în competițiile în apă, în competițiile de supunere, tragerea greutăților. Este o prezență impunătoare în competițiile de profil, fiind un paznic excelent.
Descriere fizică:
Câinele din rasa Newfoundland este un câine de dimensiuni mari, cu corpul acoperit de o blană grea, echilibrat, cu un corp mare, oase grele, o musculatură puternică și care dă dovadă de o forță impresionantă. În general câinii din această rasă au o ținută care denotă încredere și siguranță. Câinele din rasa Newfoundland este ușor mai lung decât este înalt. Capul îi este masiv, cu un craniu mare, ușor arcuit și cu un os occipital bine dezvoltat. Ochii îi sunt de culoare maro închis, fiind destul de mici, așezați depărtat unul de celălalt și adânciți în orbite. Urechile îi sunt relativ mici, triunghiulare. Vârfurile urechilor ar trebui să fie rotunjite. Sunt așezate la nivelul tâmplei, iar dacă sunt aduse înspre în față, acestea ar trebui să atingă colțul interior al ochiului. Expresia acestui câine este una care denotă inteligență, demnitate, încredere. Fruntea și fata nu sunt acoperite de riduri. Gâtul îi este puternic și destul de lung pentru a susține cu mândrie capul ridicat. Spatele îi este puternic, larg și acoperit de musculatură. Pieptul este adânc, iar coastele îi sunt depărtate. Coada urmărește în mod natural linia picioarelor din spate. Este largă la bază și puternică. Atunci când câinele este relaxat, coada stă dreaptă sau cel mult prezintă o ușoară curbură. Atunci când câinele este în mișcare sau este fericit, coada îi va sta ridicată, dar nu se va lăsa pe spate. Când este în mișcare, mersul câinelui acoperă o suprafață mare de teren, lăsând impresia că nu depune niciun efort în acest sens. Mersul este ușor și ritmic, reușind să acopere o suprafață mare de teren cu un număr cât mai mic de pași. Atunci când se mișcă, blana pare că se rulează pe corp. Blana este dreaptă, rezistentă la apă, dublă. Aceasta va cădea înapoi pe spate atunci când este trecută mâna în contrapartidă. Blana exterioară este de lungime medie, fiind dreaptă sau vălurită. Blana interioară este moale și densă în perioada iernii, și mai rară în perioadele călduroase.
Personalitate:
Un temperament calm și blând reprezintă marca rasei Newfoundland. Este o rasă energică, căreia îi place să stea în jurul oamenilor și care dorește să fie inclus în fiecare activitate a familiei. Câinii din rasa Newfoundland se pretează cel mai bine persoanelor care sunt active și cărora le place să își petreacă timpul în exterior. Se înțeleg excelent cu copiii, fiind răbdători atunci când aceștia se urcă pe ei sau când se joacă. Unul dintre cei mai cunoscuți și faimoși câini din rasa Newfoundland a fost Nana, câinele din povestea Peter Pan, care avea grijă de copiii lui Darling. Cei mai mulți crescători de Newfoundland susțin faptul că cea mai bună caracterizare a acestei rase este cea de babysitter. Câinele din rasa Newfoundland nu are nevoie să alerge foarte mult, dar trebuie să fie plimbat în fiecare zi. Dacă este posibil, ar trebui să fie puși să tragă greutăți în timpul plimbărilor. Două dintre lucrurile pe care Newfoundland-ul le iubește este să se joace în zăpadă cu copiii, eventual să îi tragă cu sania, și să înoate. Este o rasă căreia îi ia destul de mult timp până când ajunge la maturitate, fiind totodată niște câini care sar foarte mult. Acest lucru se traduce în lucruri sparte prin casă și uneori chiar oameni puși la pământ, din joacă, evident. Sunt câini excelenți pentru familiile cărora le face plăcere să meargă în drumeții și să doarmă în natură. Vă vor căra lucrurile și vă vor păzi pe timpul nopții. Din caza mărimii lor, aceștia nu pot să fie ținuți în apartamente de dimensiuni mici. Este indicat să fie ținuți la ferme sau la casele care au și o curte destul de mare. Dacă sunt lăsați mult timp singuri, aceștia pot să devină anxioși. Iubesc oamenii și devin depresivi atunci când sunt lăsați singuri perioade lungi de timp. În general își exprimă nemulțumirile prin roaderea și distrugerea obiectelor existente la îndemână. Deși se înțelege de minune cu copiii, trebuie să aveți grijă în special dacă aveți un bebeluș. Câinii din rasa Newfoundland sar foarte mult și sunt foarte energici, ceea ce poate să provoace unele accidente.
Dresaj
Dresajul câinilor din rasa Newfoundland variază destul de mult în ceea ce privește regimul de dificultate. Unii câini sunt destul de ușor de dresat, în timp ce pentru alții este o muncă de Sisif. Cea mai bună metodă de a reuși un dresaj ușor este să începeți dresajul încă de când sunt mici. Răspund foarte bine la bunătăți și la recompense, astfel că oricât de încăpățânat ar fi, tot poartă în el instinctul de a face pe plac. Dacă tratați cu duritate un câine din rasa Newsfoundland, acesta își va pierde încredere în dumneavoastră, motiv pentru care ar fi mai bine să evitați tratamentul disciplinar.
Toaletaj:
Blana dublă și deasă a câinilor din rasa Newfoundland trebuie să fie periată cel puțin de două sau trei ori pe săptămână. Având în vedere că îi place să se bălăcească, este indicat să îi faceți câte o baie în fiecare lună. La fel ca majoritatea câinilor cu blană lungă, și câinele Newfoundland se murdărește destul de ușor, motiv pentru care trebuie să îl periați regulat.
Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră. Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.
Boli si afectiuni curente:
Rasa Newfoundland este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:
– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;
– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;
– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea din el;
– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;
– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;
– displazia retinei este o degenerare a retinei, care înseamnă că celulele țesutului retinian nu s-au dezvoltat complet. La căței, retina va apărea sub formă de straturi de țesut cutat;
– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;
– Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;
– cherry eye (cireașa din ochiul câinelui) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, câinele are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;
– stenoza aortică subvalvulară este o problemă a inimii cauzată de o conexiune slabă între ventriculul stâng și aorta. Poate să ducă la leșin sau chiar la moarte subită;
– boala lui Addison (hipoadrenocorticismul) apare atunci când scade secreția de corticosteroizi din glanda adrenală, o glandă mică situată lângă rinichi;
– alte tipuri de tumori, cum este adenocarcinomul (tumoare epitelială malignă), fibrosarcomul osos (neoplazie ce se dezvoltă din celulele fibroblastice ale țesutului conjunctiv interstițial al osului), hemangiosarcomul (tumoare malignă din jurul vaselor sanguine), melanomul (cancer de piele format din înmulțirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele), osteosarcomul (cel mai întâlnit tip de cancer osos malign).