Rasa Mastiff Napolitan

2.4K
Informaţii generale:

Încă din sec 7 BC au fost identificate picturi murale Siriene și picturi Persane care înfățișau câini care semănau cu rasa Mastiff Napolitan. În civilitațiile vechi, strămoșul câinelui Napolitan de astăzi era foarte apreciat ca și câine de luptă la curțile regilor și în casele războinicilor. Se spune că lupta cu oricine, păzea orice și chiar era îmbrăcat în armură și dus la război. Predecesorii câinelui din rasa Mastiff Napolitan erau crescuți pentru performanță și abilitate, în detrimentul aspectului fizic. Alexandru cel Mare a fost cel care și-a adus cel mai important aport în crearea rasei Mastiff Napolitan pe care o cunoaștem astăzi. În secolul 4 BC, acesta a încrucișat un gigant Macedonian cu un câine de război Epirian, cu câinele Indian cu părul scurt, creând rasa cunoscută ca și Molossus. Această rasă era folosită în lupta cu lei, tigrii, elefanți și chiar oameni. Romanii au fost cei care au adoptat ulterior rasa Molossus, pentru a o utiliza în lungile lor războaie, pentru vânătoare și pentru luptele din Colosseum. Cucerirea Britaniei de către Romani a însemnat și descoperirea raselor gigante din acea zonă, ceea ce le-a permis acestora să se încrucișeze cu Molossus. În următoarele secole, fermierii Napolitani din sudul Italiei au încrucișat selectiv rasa de câini Mastino (descendenți din

  Nume: Mastiff Napolitan

Originea: Italia

Grupa: Câini de pază

Inaltime: Femela 60 – 70 cm, Mascul 62 – 75 cm

Greutate: Femela 50 – 65 kg, Mascul 55 – 70 kg

Speranta medie de viata: până la 8 – 10 ani

Culoare: gri, albastru, negru, mahon.

Temperament:  În ciuda mărimii lor impresionante, acești câini au impresia că sunt câini de ținut în brațe, încercând tot timpul să se strecoare alături de dumneavoastră pe canapea sau în pat.

Dresaj:  Socializarea trebuie să înceapă de asemenea încă de când sunt mici pentru că Mastifful Napolitan este un câine suspicios în ceea ce privește străinii, având o dorință puternică de a proteja.

Caracteristici distinctive: Fața este acoperită de riduri și împachetări ale pielii. Are o expresie intimidantă atunci când este în alertă, iar privirea îi este penetrantă.

încrucișările realizate cu Molossus de către Romani) pentru a le rămâne statura impresionantă, pielea atârnând, dar care să fie câini de ținut acasă, nu câini de lupte. Totuși, își doreau să păstreze capacitatea câinilor de a face față oricăror intruși. Multe scrieri ale vremii spuneau că s-a încercat crearea unui câine foarte urât, un câine care să sperie orice vizitator nedorit prin simplul său aspect. Unul dintre autorii care  a scris despre câinele Mastiff Napolitan l-a comparat pe acesta cu un hipopotam. După cel de-al doilea război mondial, italienii au început să se concentreze mai puternic pe dezvoltarea acestei rase. Mastini a devenit în scurt timp o comoară națională. În 1946, au fost prezentați publicului șase câini din rasa Mastiff Napolitană, în cadrul primului show de profil organizat. Standardul rasei a fost descris de către pictorul italian și supra-numitul tată al Mastiffului Napolitan modern, Piero Scanziani, în anul 1948. Rasa Mastiff Napolitan a fost recunoscută cu adevărat în Italia în anul 1949, atât de Clubul Kennel Italian, cât și de Federația Chinologică Internatională. În anii 1970, câinii din rasa Mastiff Napolitan a fost împrăștiată prin Europa, câștigând mulți susținători în Germania și în America. În anul 1973 a fost fondat Clubul American a câinilor Mastiff Napolitan. Tipologia câinelui Mastiff Napolitan și aspectul său unic a fost creat în zona Napolitană, prin ani lungi de încrucișări. Ca și rezultat, aspectele care îl fac pe Mastino să fie un câine deosebit, s-au obținut prin acumularea mai multor gene recesive. Obținerea unei astfel de rase se poate considera a fi o adevărată artă și o provocare. Câinele Mastiff Napolitan modern este un câine de companie calm și răbdător, și totodată un impunător competitor în competițiile de profil. Acești câini au fost utilizați ca și câini pentru poliție și câini pentru munci grele. Sunt în mod natural câini de pază, în ciuda faptului că uneori par a avea un aspect leneș. Dacă stăpânul său este amenințat, câinele din rasa Mastiff Napolitan va reacționa cu o agilitate neașteptată și într-un mod feroce. Se spune că dacă un câine normal de pază va mușca mâna intrusului, Mastifful poate să o smulgă cu totul.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Mastiff Napolitan poartă cu el câteva caracteristici distinctive, cum este pielea atârnând pe suprafața întregului corp, cu numeroase riduri și împachetări în zona capului, precum și o gușă voluminoasă. Caracteristica principală este masivitatea sa și aspectul de bestie, provenită de la capul imens. Din cauza structurii sale masive, mișcările pe care le face nu sunt de loc elegante. Este un câine compact, cu oase grele, masiv și cu un corp dreptunghiular. Capul este mare în comparație cu restul corpului. Se diferențiază de alte rase de Mastiff datorită ridurilor și a buzelor care pendulează larg, fiind lăsate înspre o gușă mare. Fața este acoperită de riduri și împachetări ale pielii. Are o expresie intimidantă atunci când este în alertă, iar privirea îi este penetrantă. Ochii sunt mici și aproape ascunși în spatele pleoapelor superioare, în timp ce pleoapele inferioare sunt foarte lăsate. Culoarea ochilor este în general maro, dar depinde de culoarea blănii. Urechile sunt în general tăiate în forma unui triunghi echilateral, din motive de sănătate. Are un piept larg și adânc, foarte musculos, iar spatele îi este larg și puternic. Coada este ținută mai jos de linia corpului, este groasă la rădăcină și asucțită înspre vârf. Atunci când este în acțiune, coada este ținută la nivelul spatelui, sau poate puțin mai sus. Picioarele îi sunt puternice, rotunjite, terminate cu degete arcuite, groase. Blana câinelui din rasa Mastiff Napolitan este scurtă, densă, având aceeași lungime pe întreaga suprafață a corpului. Părul îi este drept și nu depășește lungimea de trei centimetri. Mersul câinelui este unul încet și greoi. Când aleargă, acoperirea este una foarte mare, momente în care toată carnea de pe el pare a prinde viață.

Personalitate:

Un câine de asemenea gabarit și dimensiuni prezintă și un aspect impozant. Se mișcă încet, greoi, putând chiar și așa să sperie orice trecător, doar prin simpla lor apariție. Totuși, în ciuda aspectului lor ”bestial”, acești câini sunt cu adevărat niște copii cu inimă de aur. Fără nicio îndoială, câinele din rasa Mastiff Napolitan este un câine de pază care vă va proteja cu orice preț. În ciuda mărimii lor impresionante, acești câini au impresia că sunt câini de ținut în brațe, încercând tot timpul să se strecoare alături de dumneavoastră pe canapea sau în pat. Câinii din rasa Mastiff Napolitan creează o legătură puternică cu stăpânul său, urmându-l pe acesta din cameră în cameră, asemena unei umbre. Sunt câini iubitori și răbdători cu copiii, fiind fericiți dacă lumea se comportă cu ei asemenea cu copiii. Mărimea lor impresionantă nu se potrivește orcărui iubitor de câini, dar pentru aceia care au destulă afecțiune de oferit, precum și spațiu de joacă, câinii din rasa Mastiff Napolitan pot fi alegerea perfectă. Pe măsură ce câinele Mastiff Napolitan crește, devine tot mai dornic să lenevească prin casă, decât să alerge pe afară. Uneori trebuie să îl certați pentru a-l scoate la o plimbare. Nu au nevoie de foarte mult exercițiu pentru a se menține sănătoși, dar trebuie să îl plimbați de câteva ori pe zi. Deși sunt câini liniștiți, cărora le place să stea în interior, sunt mult prea mari pentru a trăi într-un apartament micuț. Acești câini nu sunt în general agresivi față de alte animale, dar vor lua atitudine și vor face multă gălăgie dacă un animal străin le calcă teritoriul. Problemele apar dacă celălalt câine ripostează. Câinii din rasa Mastiff Napolitan nu sunt câini care să înceapă o luptă, dar nu se vor da niciodată înapoi atunci când se simt amenințați. Socializarea de mic cu alte animale ar putea să ajute câinele să depășească aceste probleme, dar totuși, este excelent ca atunci când ieșiți cu el pe afară, să nu îl lăsați din lesă. Câinii Mastifii Napolitan fac foarte multă gălăgie și destul de multă mizerie. Aceștia sforăie, mormăie, și au probleme cu flatulența.

Dresaj

Din cauza mărimii lor, câinii din rasa Mastiff Napolitan pot să reprezinte o adevărată provocare pentru un dresor, motiv pentru care este indicat să se înceapă dresajul cât mai repede cu putință. Această rasă de dimensiuni gigantice pot fi dominanți foarte ușor, ceea ce înseamnă că trebuie să îi arătați că sunteți șeful în orice moment. Răspund foarte bine atunci când sunt răsplătiți cu bunătăți și cu premii, iar dacă este tratat cu duritate, se va închide în sine. Socializarea trebuie să înceapă de asemenea încă de când sunt mici pentru că Mastifful Napolitan este un câine suspicios în ceea ce privește străinii, având o dorință puternică de a proteja. Este important să învețe cum să întâmpine oaspeții, și să învețe care este diferența dintre un prieten și un dușman.

Toaletaj:

În primul rând, este important să acordați o atenție deosebită, zilnică ridurilor pe care le are pielea acestui câine. Umezeala care se poate forma sub ele poate să ducă la probleme grave ale pielii. În ceea ce privește blana, câinele Mastiff Napolitan își schimbă blana la fel ca orice alt câine, având nevoie de un periaj săptămânal cu o perie sau cu o mănușă specială, pentru a-i menține blana liberă de firele moarte.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Mastiff Napolitan este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

Osteochondrosis Dissecans (OCD) este o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc rapid, unde unele cartilaje din încheieturi nu se formează corespunzător. Hrănirea câinelui într-o manieră corectă și echilibrată poate ajuta la dezvoltarea sănătoasă a încheieturilor. Cu toate acestea, însă, mulți câini au nevoie de intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cartilagiilor anormale;

– cancer de piele (carcinom scuamos cu celule). Acest tip de cancer apare în special la câinii cu degetele de la picioare acoperite de blană neagră. Înlăturarea degetului afectat poate să îl salveze de la afecțiuni mult mai grave;

cherry eye (cireașa din ochiul câinelui) se manifestă ca o umflătură roșie la nivelul ochiului, denumită prolapsul pleoapei a treia. Apariția acestei umflături se datorează faptului că spre deosebire de oameni, câinele are trei pleoape. Cea de-a treia este ascunsă în unghiul intern al ochiului;

– fisura palatină este o despicătură care poate să apară în ”cerul gurii” și care poate să difere ca și formă și mărime de la câine la câine. Câinii care se nasc așa nu trăiesc foarte mult, singura speranță fiind intervenția chirurgicală;

– demodicoza este o boală care apare în urma înmulțirii râilor din genul Demodex la nivelul pielii. Acarienii din genul Demodex fac parte din microfauna care se găsește la nivelul țesutului cutanat, aceștia fiind transmiși la pui încă din primele zile de viață. În funcție de capacitate de imunitate a câinelui, acesta poate sau nu să dezvolte boala;

– râia demodecică este efectul unui parazit microscopic care se transmite destul de greu de la un animal la altul. În general femelele transmit puilor parazitul care produce râia demodecică. Aceasta apare ca și pete roșii solzoase pe piele. Aceasta afectează în general câinii tineri;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close