Rasa de Papagali Parrotlet

3K
Informaţii generale:

Rasa de papagali Parrotlet (Forpus coelestis), cunoscută de asemenea și ca Parrotlet Celestial, este o specie de papagali de mici dimensiuni din familia Psittacidae, din Ecuador și Peru. Habitatul său natural sunt pădurile subtropicale sau tropicale uscate, pădurile umede subtropicale sau tropicale, pământurile subtropicale sau tropicale uscate cu arbuști, precum și pădurile cu un grad avansat de degradare. Această rasă de papagali Parrotlet este a doua cea mai mică rasă de papagali din lume, din punct de vedere a dimensiunii. Au o mărime situată între 12 – 14 cm. Papagalii Parrotlet provin din America de Sud, fiind împărțiți în șapte specii distincte. Doar trei dintre aceste specii pot fi ținute ca și animale de companie. Dintre acestea, cel mai cunoscut și apreciat este Pacific Parrotlet, care uneori mai este denumit și Parrotlet Celestial. În sălbăticie, Pacific Parrotlet călătorește în stoluri care, în funcție de specie poate să fie formate chiar și din sute de papagali. În general, majoritatea speciilor călătoresc în stoluri de 5 până la 40 de papagali. Aceste păsări reușesc să creeze o conexiune puternică pe întreaga perioadă a vieții, cu partenerii lor. În sălbăticie, culoarea acestui papagal este verde, dar ca

  Nume: Pacific Parrotlet

Originea: America de Sud (Ecuador/Peru)

Grupa: de dimensiuni mici

Speranta medie de viata: până la 20 – 30  ani

Inaltime: 12 – 14 cm

Culoare: verde cu albastru cobalt pentru masculi și în general doar verde pentru femele. Pot să aibă și alte culori, ca urmare a mutațiilor realizate de-a lungul timpului.

Temperament:  În cazul în care aveți o pereche de papagali Parrotlet, aceștia vor realiza o conexiune foarte puternică, o legătură pe viață unul cu celălalt, iar toată afecțiunea de care sunt capabili este împărțită între ei.

Dresaj:  Având abilitatea de a vorbi, nu înseamnă că un papagal din rasa Parrotlet o va și face. Acest lucru depinde într-o foarte mare măsură de cât de mult timp sunteți dispus să vă alocați pentru dresajul acestuia.

Caracteristici distinctive: Atât masculii, cât și femelele au picioarele și ciocul roz. Au o constituție foarte grupată și o greutate de aproximativ 28 – 32 grame.

urmare a încrucișărilor selective, au apărut mutații ale coloritului acestora. La specia Pacific Parrotlet poate să fie foarte ușor observabilă diferența dintre masculi și femele. Masculii au niște însemne de culoare albastru cobalt pe cap, aripi și coadă. Femeilor le lipsește în general aceste însemne, având o singură culoare.

Descriere fizică:

Masculii Parrotlet sunt de culoare verde măsliniu cu puțin gri pe spate și pe piept. Aceștia au însemne de culoare albastru cobalt, iar de la colțul ochilor pornește înspre în spate o linie de culoare albastră, care devine mai groasă pe măsură ce ajunge în zona aripilor. Femelele este posibil să aibă puțin albastru pe ele, similar cu masculii, cu excepția aripilor. Dar pentru ele, coloritul nu este la fel de adânc și pronunțat. De asemenea, ele pot să fie de culoare verde în întregime. Atât masculii, cât și femelele au picioarele și ciocul roz. Au o constituție foarte grupată și o greutate de aproximativ 28 – 32 grame.  Din punct de vedere a clasificării speciei de papagali Pacific Parrotlet, aceștia se regăsesc în Ordinul Psittaciformelor, Familia Psittacidae, Genul Forpus, Specia F Coelestis.

Personalitate:

Papagalii din rasa Parrotlet sunt în general fericiți, afectuoși și plini de voință. Dacă cineva își dorește un companion excelent, o pasăre de companie care să vă fie alături, cel mai bine ar fi să luați un singur papagal, nu doi. În cazul în care aveți o pereche de papagali Parrotlet, aceștia vor realiza o conexiune foarte puternică, o legătură pe viață unul cu celălalt, iar toată afecțiunea de care sunt capabili este împărțită între ei. Acest lucru este oarecum în defavoarea dumneavoastră, pentru că papagalul nu va mai avea ”timp” și pentru dumneavoastră. Dacă aveți o crescătorie mai mare, atunci puteți să îi țineți în grupuri mari, dar trebuie să fiți atenți să nu îi mixați cu alte specii. Trebuie să aveți în vedere faptul că aceștia se vor lupta pentru obiecte și pentru teritoriu. În general, atât masculii, cât și femelele reușesc să fie niște păsări de companie excelente. Dar chiar dacă nu contează sexul acestora, gradul de afecțiune este dat și de modul în care vă purtați cu el și de cât de multă socializare are parte. Papagalii din rasa Parrotlet care sunt hrăniți din mână sunt foarte prietenoși, mai ales dacă proprietarul își alocă timpul necesar pentru a se ocupa de ei. Dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp, atunci cu siguranță că papagalul nu va mai fi o pasăre de companie afectuoasă și plăcută. Acești papagali, și cu precădere specia Pacific Parrotlet nu realizează că este o pasăre micuță, astfel că nu se dau în lături de la o luptă cu alte animale sau chiar și cu oameni. Se spune că acei papagali care în timp au suferit mutații ca urmare a încrucișărilor selective, sunt mai ușor de întreținut și sunt mai prietenoși decât cei originali, proveniți din sălbăticie. Datorită dimensiunii lor, acești papagali par a fi niște companioni excelenți pentru copii, dar totuși, din cauza că uneori devin temperamentali, ei pot să muște destul de tare. Chiar dacă sunt capabili să imite sunetele pe care le aude, acești papagali nu sunt chiar cei mai tari vorbitori dintre rasele de papagali. Unii papagali pot să învețe să pronunțe câteva cuvinte. Nu sunt deloc gălăgioși, astfel că nu veți avea probleme cu vecinii.

Dresaj

Papagalii din rasa Parrotlet pot să învețe în medie mai mult de 15 cuvinte și pot să ”fluiere” unele cântece destul de bine. Specia Pacific Parrotlet are în general aceleași capacități de a fluiera și de a vorbi ca și un papagal din rasa Cockatiel (informații despre această rasă puteți să găsiți aici). De asemenea, papagalii din rasa Parrotlet se descurcă foarte bine la a învăța comenzi ușoare, respectiv grupuri de cuvinte cum ar fi ”Ridică-te”, ”Te iubesc” și multe altele. Unii papagali pot să învețe chiar și comenzi avansate, dar în general acești papagali rămân la un nivel mediu. Având abilitatea de a vorbi, nu înseamnă că un papagal din rasa Parrotlet o va și face. Acest lucru depinde într-o foarte mare măsură de fiecare papagal Parrotlet în parte și de cât de mult timp este dispus deținătorul papagalului să își aloce pentru dresajul acestuia. Cei care reușesc să se ocupe de papagal aproximativ 10 – 15 minute de trei ori pe zi, sunt cei care vor și vedea rezultatele muncii lor. Aceste rezultate se vor vedea în ceea ce privește sănătatea lor, caracteristicile, sociabilitatea și capacitatea de a vorbi. Puteți să căutați informații de dresaj și pe internet, unde există numeroase filmulețe care arată metode utile și simple de aplicat, prin care să vă dresați papagalul.

Hrana:

Papagalii din rasa Parrotlet trebuie obligatoriu să aibă parte de un mix de semințe. Acestea nu au rolul doar de a asigura nutrienții necesari, dar îi vor oferi o plăcere sporită de a sparge semințele. Peleții trebuie să conțină toți nutrienții, dar nu vor prezenta niciun interes dacă papagalul nu trebuie să depună niciun efort pentru a mânca. O mixtură între semințe și peleți funcționează cel mai bine. Oferiți-i de asemenea și fructe și legume proaspete. Observați care îi plac și hrăniți-l cu fructe și legume în fiecare zi. Este foarte important ca mâncarea acestora să fie proaspătă și fără să fi fost stropită cu chimicale. În caz contrar, îi va face rău papagalului, ceea ce va duce la reticență în a mai mânca din acele fructe sau legume. Dacă va mânca doar semințe, acesta va deveni bolnav sau supraponderal. Mere, morcovi, pere, porumb, broccoli, spanac sunt opțiuni foarte bune pentru hrana papagalului, acestea fiind foarte bogate în nutrienți. Nu trebuie să vă speriați dacă vedeți că are diaree. Acest lucru înseamnă că papagalul a mâncat prea multe legume și este necesar să se revină la o mixtură de semințe cu legume.

La magazinele de specialitate puteți să găsiți bare presate de semințe, cu aromă de miere, de fructe de pădure sau multe alte variante. Acestea sunt foarte îndrăgite de către papagalii din rasa Parrotlet. La fel ca și oamenii, nici papagalilor nu le place mâncarea care se îndepărtează de gustul ei original. Mâncarea procesată excesiv își pierde din valoarea nutritivă, conținând adeseori calorii care pot să ducă la creșterea în greutate. Nici mâncarea prăjită nu trebuie să existe în meniul papagalilor. De asemenea, nu trebuie să îi oferiți niciodată să mănânce avocado, ciocolată, sau să bea lapte, suc sau ceai. Acestea pot să fie toxice pentru papagal.

Boli si afectiuni curente:

Rasa de papagali Parrotlet este predispusă la destul de multe probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie să aveți tot timpul grijă de el și mai mult, trebuie să îl urmăriți tot timpul. Observându-l, veți putea să înțelegeți ceea ce transmite în diferite ipostaze. Dacă îl vedeți că bea prea multă apă, că nu mănâncă destul sau că mănâncă prea mult, că este prea slab sau prea gras, că este letargic, atunci cu siguranță există o problemă de sănătate și ar trebui să mergeți cu el la un medic veterinar.

Unele dintre problemele care pot să apară sunt următoarele:

– alergiile;

– căderea penelor;

– voma;

– constipația;

– îi curge nasul și dificultăți la respirație;

– probleme cu ciocul, cu picioarele sau cu ochii;

– pierderea echilibrului.

Join the Conversation

  1. Laura Lolot says:

    Buna seara,
    As avea si eu o intrebare am cumparat separat doi parrotlet unul galben care mi s-a spus ca e baiat si unul albastru care mi s-a spus ca e fata.
    Dar acum observ ca cel albastru o face pe masculul cu cel galben. cum pot afla care e sexul lor adevarat daca intradevar am un baiat si o fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close