Rasa de Iepuri Dutch

1.8K
Informaţii generale:

Se știe despre această rasă că este originară din Olanda în jurul anilor 1850 sau chiar mai târziu, unde era cunoscut la acea vreme sub denumirea de Iepurele Hollander.  În anul 1864 a fost dus în Marea Britanie, unde a cunoscut cu adevărat popularitatea și de unde a început să fie exportat înspre diverse puncte ale globului. Rasa Dutch este una dintre cele mai vechi rase de iepuri domestici cunoscute. Strămoșii acestei rase sunt iepurii sălbatici Europeni care au fost domesticiți cu mult timp înainte și despre care se spune că sunt părinții multor rase de iepuri. Mai mult, se consideră că parte din genele pe care le are această rasă aparțin rasei Petite Brabancon, o rasă identificată în regiunea Brabant din Flandra, iepuri crescuți în număr mare în secolul XIX, ca și iepuri de carne. Iepurele din rasa Dutch este considerat a fi o rasă de iepuri foarte elegantă, în mare parte acest lucru datorându-se petelor distinctive de pe corp. Încă de la început, rasa Dutch a beneficiat de atenția deosebită a crescătorilor și a iubitorilor de iepuri, care nu s-au oprit niciun moment din îmbunătățirea rasei și creșterea numărului de varietăți disponibile, fiind totodată extrem de atenți la perfectarea și menținerea acelor pete distinctive. O și mai mare atenție a fost acordată aspectului general al corpului acestei rase, ceea ce a dus la un corp aproape perfect, respectiv corpul pe care îl

  Nume: Dutch

Originea: Olanda

Grupa: Iepuri de dimensiuni mici / rotunzi

Greutate: Între 1,5 – 2,4 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 8 ani

Culoare: negru, albastru, ciocolatiu, argintiu, gri

Temperament:  Trebuie să aveți destul de multă grijă cu acești iepuri, în special din cauză că sunt animale în general fricoase. Pentru că iepurii au un corp destul de delicat, este indicat să învățați să vă purtați cu ei cu grijă, pentru a nu-i răni neintenționat.

Status rasă:  În continuare, iepurii din rasa Dutch sunt printre primele zece cele mai populare rase de iepuri de dimensiuni mici din lume. Scopul lor este de a fi un animal de companie excelent, iubitor, atent și plin de afecțiune.

Caracteristici distinctive: Gulerul alb al iepurelui întâlnește culoarea blănii și formează un cerc perfect în jurul corpului. Vârfurile picioarelor sunt de asemenea albe, continuându-se câțiva centimetri înspre genunchi. Blana îi este scurtă și densă.

cunoaștem astăzi. Tocmai datorită acestui fapt și în special așteptărilor ridicate ale crescătorilor în ceea ce privește aspectul corpului și petele de culoare, iepurele din rasa Dutch reprezintă o adevărată provocare pentru orice crescător experimentat. Inițial, majoritatea iepurilor din rasa Dutch erau de culoare neagră, dar de-a lungul timpului au fost adăugate multe alte culori. Popularitatea rasei Dutch a crescut semnificativ în multe țări, în pofida avansului pe care l-au avut toate rasele de iepuri pitici. Rasa Dutch rămâne una dintre cele mai populare rase de iepuri din întreaga lume.

 

Descriere fizică:

Rasa Dutch conține iepuri de dimensiuni mici și medii, cu corpul destul de rotund și bine echilibrat. Rotunjimea ar trebui să înceapă din spatele capului, să se continue peste umeri și să atingă vârful cel mai înalt în zona șalelor, coborând apoi înspre picioarele din spate. Și umerii trebuie să îi fie rotunzi. Acești iepuri au o constituție destul de puternică și compactă, cu un corp bine rotunjit și cu picioare scurte și puternice. Carnea îi este tare și fermă, atât în zona picioarelor cât și pe spate. Nu trebuie să aibă burtă. Capul este mare, iar pieptul lat. Urechile îi sunt scurte și ridicate. Nu sunt ascuțite la vârf, iar la bază sunt largi. Ochii îi sunt luminoși și destul de mari. Obrajii trebuie să îi fie cât mai rotunjiți cu putință și să acopere linia maxilarului. Gâtul este scurt și în general nu este colorat. Blana îi este acoperită de marcaje colorate. Zonele albe se regăsesc în anumite părți ale corpului și ar trebui să fie poziționate la fel la fiecare exemplar. Există o line albă care pornește din spatele umerilor până în zona burții iepurelui. Gulerul alb al iepurelui întâlnește culoarea blănii și formează un cerc perfect în jurul corpului. Vârfurile picioarelor sunt de asemenea albe, continuându-se câțiva centimetri înspre genunchi. Blana îi este scurtă și densă. Atunci când treceți cu mâna peste blană, în sensul invers, aceasta ar trebui să revină imediat în poziția inițială, adică să se așeze frumos aproape de corpul iepurelui.

Varietăți ale rasei:

Negrul Dutch ar trebui să aibă o culoare neagră densă, uniformă și lucioasă, continuată de culoarea albastru închis al blănii interioare. Negrul Duch are ochii de culoare neagră sau maro.

Albastrul Dutch ar trebui să aibă o culoare albastru închis unformă, foarte lucioasă care are la bază de asemenea culoarea albastră a blănii interioare. Ochii îi sunt albastru-gri.

Chinchilla Dutch are culoarea exterioară neagră cu perle albe. Ar trebui să aibă bandă neagră care să întrepătrundă gulerul alb. Această bandă este foarte bine definită cu un alb perlat. Blana de pe burtă îi este albă, cu albastrul blănii interioare. Vârful cozii îi este negru, cu puțin alb perlat. Urechile sunt acoperite cu negru, iar ochii ar trebui să fie încadrați de cercuri colorate. Ochii îi sunt negri sau maro, dar există și variante de albastru-gri.

Dutch Ciocolatiu este un iepure cu o blană maro ciocolatie închisă, uniformă și foarte lucioasă. Ochii trebuie să îi fie maro-închis, fiind permise inflexiuni roșiatice.

Dutch Gri are un tipar agouti, prezentând benzi distinctive de culoare. Culorile de pe firul de păr ar trebui să fie albastru la bază, urmată de un maro deschis, maro închis, iar vârful firului de păr trebuie să fie o bandă maro deschisă la culoare. Pe întreaga suprafața colorată a blănii trebuie să existe fire de păr negre. Sunt acceptate și linii de culoare neagră pe urechi. Cercurile ochilor sunt înguste și de culoare maro. Blana de pe burtă trebuie să fie albă, având la baza culoarea albastră a blănii interioare. Ochii îi sunt maro închis.

Dutch Oțel este un iepure care are întreaga parte colorată în negru, cu o împrăștiere uniformă a culorii albe pe unele vârfuri ale firului de păr. Ochii îi sunt maro închis.

Personalitate:

Iepurii din rasa Dutch sunt unii dintre cei mai populari iepuri ca și animale de companie. În mare parte acest lucru se datorează faptului că sunt iepuri calmi, foarte ascultători. Mai mult decât atât, au o constituție robustă și o mărime care să permită să fie ținuți în casă și să fie transportați. Au în general o dispoziție foarte blândă, elegantă chiar, respectuoasă, comportându-se excelent cu copiii. Majoritatea iepurilor din rasa Dutch iubesc să fie ținuți în brațe și să se joace cineva cu ei. Sunt iepuri foarte prietenoși și mai ales sunt iepuri inteligenți. Tânjesc după afecțiune și le place să stea în compania oamenilor. Au nevoie de multă atenție, fiind totodată iepuri care se plictisesc foarte repede. Trebuie să aveți destul de multă grijă cu acești iepuri, în special din cauză că sunt animale în general fricoase. Pentru că iepurii au un corp destul de delicat, este indicat să învățați să vă purtați cu ei cu grijă, pentru a nu-i răni neintenționat. Spre deosebire de pisici și câini, iepurilor nu le face plăcere să fie ridicați. Totuși, dacă îi învățați de mici cu aceste lucruri, atunci aceștia vor învăța să aibă încredere în acțiunile voastre și să fie deschiși la astfel de moduri în care se arată afecțiunea. Iepurii din rasa Dutch pot fi dresați să își cunoască numele și să vină atunci când sunt chemați. Iepurii sunt ușor de speriat, prima lor reacție fiind aceea de a o lua la goană. Picioarele din spate sunt foarte puternice, ceea ce le permite să fugă în viteză. Din toate punctele de vedere trebuie să aveți grijă cum vă jucați cu acest iepure. Chiar și atunci când îl ridicați în brațe, trebuie să îl luați cu o mâne de blana din zona cefei și cu cealaltă mână pusă sub picioare. Atunci când sunt ținuți în aceeași cușcă, există riscul de a se răni ca urmare a luptelor sau disputelor ocazionale. Nivelul de activitate al acestor iepuri crește în perioada de răsărit și cea de apus a zilei. În general, pe timpul zilei își vor petrece timpul mai mult dormind, dar sunt foarte blânzi și ușor de umblat cu ei.

Hrana și cușca

Principalul ingredient al dietei iepurilor din rasa Dutch este fânul proaspăt în cantități mari, precum și fructe proaspete și legume. Pe lângă acestea trebuie să aibă tot timpul apă proaspătă. Iepurii au un stomac delicat, motiv pentru care atunci când îi oferiți să mănânce fructe și legume proaspete, trebuie să îi oferiți câte o singură varietate odată pentru a observa care dintre acestea îi provoacă diaree și care nu, pentru a putea să eliminați cele care îi fac rău. Este indicat să îl hrăniți dintr-un bol de lut, pe care nu îl va putea să îl răstoarne foarte ușor și pe care nici nu îl va mesteca. Dacă îl țineți în cușcă atunci trebuie să îi plasați un bol cu apă curată în exteriorul cuștii, care să alimenteze cu ajutorul unui tub interiorul cuștii.

Pentru un iepure care stă în exterior, este indicat să se construiască o cușcă din lemn, cu un acoperiș care să îl protejeze de ploaie și care să fie ridicat pe piloni. Chiar și dacă iepurele va trăi în interior este indicat să se folosească o cușcă din lemn, nu din fier sau sârmă. Toți iepurii trebuie să aibă spațiu de mișcare, unde să își facă exercițiile și să li se permită să alerge puțin. Podeaua cuștii trebuie să fie din lemn, nu sârmă pentru că ar putea să provoace răni. Materialele pentru dormit se vor adapta temperaturilor exterioare. Cușca iepurelui trebuie să fie curățată cel puțin o dată pe săptămână, moment în care să fie eliminate și mâncarea veche. Dacă este nevoie să îi spălați cușca, folosiți doar o substanță de curățare specială pentru cuștile iepurilor.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Dutch necesită o simplă periere săptămânală pentru a înlătura blana în exces și pentru a preveni încâlceala firelor de păr. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor.

Scopul și statusul rasei:

Încă de la momentul apariției sale, rasa a fost una extrem de apreciată. Pe parcursul existenței sale nu au existat momente în care rasa să fie în pericol de extincție. Războaiele mondiale și-au lăsat amprenta asupra acestor animale la fel cum au făcut-o asupra tuturor animalelor domestice. Totuși, popularitatea acestor micuți iepuri nu a avut de suferit. În continuare, iepurii din rasa Dutch sunt printre primele zece cele mai populare rase de iepuri de dimensiuni mici din lume. Scopul lor este de a fi un animal de companie excelent, iubitor, atent și plin de afecțiune.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Dutch poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close