Rasa de Câini West Highland White Terrier

5.3K

Informații generale:

Nume: West Highland White Terrier
Originea: Scoția
Grupa: Câini de vânătoare
Înălțime: Femela 23 – 27 cm, Mascul 26 – 30 cm
Greutate: Femela 5 – 8 kg, Mascul 6 – 10 kg
Speranța medie de viată: Până la 12 – 16 ani
Culoare: Alb
Temperament: Deși sunt niște câini de dimensiuni reduse, Westie are nevoie de exerciții regulate pentru a-și menține personalitatea echilibrată și pentru a fi fericit. Ar trebui să fie scoși la plimbare zilnic și să li se permită să alerge și să se joace în curte ori de câte ori este posibil.
Dresaj: Abordarea lor este tot timpul de forma ”Eu ce am de câștigat din asta?”. La fel se aplică și în cazul dresajului. Fiți pregătiți cu o mulțime de bunătăți și recompense pentru a vă motiva câinele.
Caracteristici distinctive: Coada îi este relativ scurtă, în formă de morcov. Atunci când stă dreaptă nu îi ajunge mai sus de vârful capului. Este acoperită cu mult păr, cât mai drept posibil și nu este niciodată purtată curbat pe spate.

Câinele din rasa West Highland White Terrier (sau Westie) este cel mai probabil foarte apropiat ca și genetică de alți terrieri ai Scoției, cum ar fi Cairn Terrier, Dandie Dinmont, Skye Terrier și Terrierul Scoțian.

A apărut ca și animal de muncă, necesar pentru a îndepărta rozătoarele din apropierea casei, cum sunt șobolani / șoareci, iepuri, viezuri și vulpi. În ceea ce privește legenda rasei, aceasta îl arată pe Colonelul Malcom la vânătoare alături de micul său terrier maro, favoritul său, pe care îl împușcă din greșeală, după ce l-a confundat cu o vulpe.

West Highland White Terrier

Acest nefericit eveniment l-a determinat pe Colonelul Malcom să încerce să dezvolte o rasă de câini mici albi, capabili să prezinte toate funcțiunile unui terrier de muncă, dar pe care să nu îl mai poată confunda accidental cu o pradă de vânătoare. Colonelul Malcom a selectat cei mai mici căței dintr-o familie de Cairn Terrier și i-a crescut fără să îi încrucișeze cu niciun câine de altă culoare.

În final, acesta a reușit să creeze terrieri albi puri, care au păstrat în totalitate caracteristicile de vânătoare și muncă ale unui terrier colorat. Cunoscut inițial sub mai multe denumiri, câinele din rasa West Highland White Terrier a devenit cunoscut sub prezentul nume la începutul celui de-al XX-lea secol. A fost prezentat pentru prima dată sub numele său actual în anul 1904 la Clubul Kennel Scoțian, în cadrul unui show de profil din Edinburgh.

Clubul Englezesc a recunoscut oficial numele actual al rasei câțiva ani mai târziu, atunci cand Westie a fost prezentat la Crufts (cel mai mare show canin). Primul câine înregistrat oficial sub denumirea de West Highland White Terrier a fost Sky Lady, o femelă născută în Anglia în anul 1906. Primii câini din această rasă au ajuns în America în jurul anilor 1905.

Recunoașterea rasei de către Clubul Kennel American a fost în anul 1908, sub denumirea de Roseneath Terrier, fiind plasat în grupa Terrier. Un an mai târziu, rasa Roseneath Terrier și-a schimbat numele în West Highland White Terrier, ceea ce a nu a mai lăsat loc de confuzii. Până la finalul secolului XX, câinele Westie a devenit unul dintre cei mai populari câini de companie din lume. Câinele West Highland White Terrier este foarte adaptabil, versatil, atletic și un adevărat aventurier neînfricat.

Are un nas foarte sensibil și un entuziasm crescut atunci când se angajează în urmărirea rozătoarelor sau a prăzilor de dimensiuni mici, fie într-un mediu natural sau într-unul de competiție.

Au fost de asemenea folosiți ca și câini de terapie și câini de ajutor, fiind fericiți indiferent dacă stau la oraș sau la sat.

Descriere fizică:

Rasa de câini West Highland White Terrier este formată din exemplare de dimensiuni mici, niște terrieri bine echilibrați, cu o stimă de sine foarte mare și o constituție puternică, cu spatele drept și cu picioarele puternice și musculoase, dovedind astfel o combinație perfectă de putere și agilitate.

Mărimea ideală pentru acești câini este de 28 cm la masculi și 25 cm la femele (măsurată până la omoplați). Westie este un câine compact, bine echilibrat. Corpul acestora este ușor mai scurt în lungime decât în înălțime (măsurat de la umeri până la coadă și de jos până la umeri).

Capul este rotund dacă este privit din față, fiind perfect proporționat cu restul corpului.

Ochii sunt depărtați, de mărime medie, formă de migdală, de culoare maro închis. Au o privire ascuțită și inteligentă, iar atunci când privesc pe sub sprâncenele generoase par a te străpunge cu privirea. Pleoapele sunt negre.

Urechile îi sunt mici, purtate drept, depărtate una de cealaltă și așezate pe partea de sus a craniului. Sunt ascuțite la vârf și nu ar trebui să fie niciodată tăiate. Părul de pe urechi ar trebui să fie tăiat scurt, fiind moale și mătăsos, fără încâlceli.

Craniul îi este larg, ușor mai lung decât botul și înclinat între urechi. Botul este destul de scurt, puternic și cu un nas mare și negru.

Gâtul îi este musculos, iar din punct de vedere al lungimii, ar trebui să fie proporționat cu restul corpului.

Corpul îi este compact, cu coastele adânci și bine arcuite. Pieptul îi este adânc, ajungând până la coate, cu lățimea proporționată cu restul corpului.

Coada îi este relativ scurtă, în formă de morcov. Atunci când stă dreaptă nu îi ajunge mai sus de vârful capului. Este acoperită cu mult păr, cât mai drept posibil și nu este niciodată purtată curbat pe spate.

Blana este foarte importantă în cadrul showurilor de profil, fiind dublă.

Capul este lăsat în general fără păr pentru a-i conferi un aspect mult mai rotunjit.

Blana exterioară este formată din păr drept, puternic și alb, de aproximativ șase centimetri lungime, cu o blană mai scurtă pe gât și umeri. În general, blana îi este aranjată pentru a fi mai scurtă pe spate și în laterale și mai lungă pe stomac și pe picioare.

Culoarea este alb. Mersul îi este libertin, dând dovadă de agilitate și putere.

Personalitate:

Rasa de câini West Highland White Terrier este tot ceea ce un terrier trebuie să fie: curios, neînfricat, tenace.

Acești câini de dimensiuni mici au nevoie de multă plimbare și de multe jocuri, dorind tot timpul să fie implicați în activitățile de pe lângă casă.

Sunt curioși și le face plăcere să exploreze totul, umblând prin dulapuri, sertare și mai ales vor sta la fereastră urmărind fiecare mișcare de pe stradă.

Sunt niște câini de pază excelenți, lătrând la cel mai mic sunet pe care îl vor auzi.

Cu toate că vor lătra inițial la orice oaspete, ei îi vor întâmpina cu o mișcare politicoasă din coadă, după care vor merge și își vor vedea de treabă.

Au în continuare o dorință puternică de a urmări rozătoare, astfel că dacă locuiți la periferie sau la o fermă, puteți să fiți siguri că aceasta nu va avea nicio urmă de rozătoare. Totuși, are obiceiul de a vă arăta munca, aducând pe terasă prăzile.

Câinii West Highland White Terrier se înțeleg foarte bine cu ceilalți câini ai familiei și le place să se joace cu copiii mai în vârstă. Sunt niște câini versatili, care sunt niște companioni excelenți pentru familiile de toate mărimile și vârstele. Deși sunt niște câini de dimensiuni reduse, Westie are nevoie de exerciții regulate pentru a-și menține personalitatea echilibrată și pentru a fi fericit. Ar trebui să fie scoși la plimbare zilnic și să li se permită să alerge și să se joace în curte ori de câte ori este posibil. Pentru câinii care stau în apartament, cel puțin o ieșire în parc este necesară pe săptămână.

De asemenea, trebuie să își folosească tot timpul creierul, iar dacă nu vor avea tot timpul căi productive de a-și canaliza energia, aceștia vor mesteca distructiv și vor săpa găuri în curte.

Excelează în competițiile de agilitate și în ieșirile în aer liber, acolo unde are ocazia să vâneze și să sape după rozătoare. Lătratul este o trăsătură comună la acești câini, fiind totodată și unul dintre punctele negative ale lui Westie.

Sunt niște câini de pază foarte buni, dar lătratul lor poate să fie excesiv. Cu un dresaj adecvat, mult exercițiu și socializare, lătratul poate să fie minimizat, dar este esențial să îl învățați comenzi prin care să nu mai latre.

Instinctul lor puternic de vânător îi face să nu mai asculte alte comenzi atunci când au început să își urmărească prada. Din acest motiv, este indicat să îl țineți tot timpul în lesă.

Dresaj:

Rasa West Highland White Terrier este formată din câini încăpățânați și independenți, cărora nu le place să li se spună ce să facă. Abordarea lor este tot timpul de forma ”Eu ce am de câștigat din asta?”.

La fel se aplică și în cazul dresajului. Fiți pregătiți cu o mulțime de bunătăți și recompense pentru a vă motiva câinele și mențineți sesiunile de dresaj cât mai scurte și mai variate, pentru că atenția lor poate să fie foarte repede furată de altceva.

Niciodată să nu îl tratați rău pentru că vor începe să muște și să latre atunci când se simt amenințat. Mai mult, odată ce și-a pierdut încrederea în tine, îți va fi foarte greu să o recapeți.

Socializarea față de alte animale și oameni ar trebui să înceapă cât mai devreme cu putință. Chiar dacă sunt toleranți față de alte animale de companie, dacă nu sunt socializați corespunzător pot să devină agresivi.

Toaletaj:

Rasa de câini West Highland White Terrier are o blană care este ușor de întreținut, dar care necesită un periaj regulat, precum și scurtare. Câinii pentru concursuri trebuie să fie duși la saloane specializate, dar majoritatea crescătorilor de astfel de câini nu se implică atât de mult. Aranjarea părului este necesară în general pe picioare, în jurul ochilor și a urechilor. Tendința de pierdere a blănii este aproape inexistentă. Blana este în general curată, astfel că ar trebui să fie îmbăiat doar atunci când este cu adevărat necesar.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli și afecțiuni curente:

Rasa de câini West Highland White Terrier este o rasă în general sănătoasă, cu puține boli cunoscute ca fiind particulare lor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

  • displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;
  • atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei.
  • dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea din el;
  • cistinuria este o boală congenitală prin care este eliberată în urină o cantitate mare de cistină și alți aminoacizi dibazici, cauzată de faptul că cistina are o solubilitate redusă, ceea ce duce la o predispoziție pentru formarea de calculi renali;
  • cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;
  • luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close