Rasa de Câini Schnauzer Pitic

4.8K
Informaţii generale:

Rasa de câini Schnauzer Pitic provine din rasa puțin mai mare de Schnauzer. Se crede despre această rasă că printre strămoșii săi se regăsesc și rasele Affenpinscher și Poodle. Unele persoane consideră că în genele acestei rase se regăsesc Pinscherul Pitic, Terrierii Wire Fox și Zwergspitz, care au contribuit la dezvoltarea și la apariția lor. Picturile găsite de-a lungul timpului arată câini din rasa Schnauzer încă din anii 1400. Totuși, până în jurul anilor 1800, rasa Schnauzer nu au fost privită ca și rasă distinctă. Crescătorii de câini Schnauzer și Affenpinscher, Georg Riehl și Heinrich Schott au fost cei care au început miniaturizarea Schnauzerilor. Ei au început să încrucișeze câinii din rasa Schnauzer cu alți câini asemănători dar de dimensiuni mici. De asemenea, foloseau pentru reproducere câinii de dimensiunile cele mai mici din progeniturile obținute. În anul 1888, primul câine din rasa Schnauzer Pitic a fost înregistrat în cartea Germană a câinilor. Primul show canin la care a apărut și rasa Schnauzer Pitic a fost în anul 1899. În Nordul Americii, această nouă rasă a început să fie crescută abia în jurul anilor 1924. Din acel moment a crescut în popularitate vertiginos. În anul 1925 a fost format Clubul Pinscher Sârmos din America, în care au fost acceptați atât rasa Schnauzer Pitic

  Nume: Schnauzer Pitic

Originea: Germania

Grupa: Câini Terrieri / de pază

Inaltime: Femela 30 – 35 cm, Mascul 32 – 36 cm

Greutate: Femela 5 – 7 kg, Mascul 5 -7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 14 ani

Culoare: negru, gri și variațiuni între aceste două culori.

Temperament:  Au nevoie de plimbări zilnice și de o doză bună de alergare cel puțin o dată pentru săptămână, lucru care îi va face să fie fericiți atât în apartament cât și la fermă.

Dresaj:  Sunt câini care pot fi motivați cu ajutorul mâncării, iar sesiunile de dresaj ar trebui să fie menținute scurte și cu activități diversificate datorită faptului că se pot plictisi repede.

Caracteristici distinctive: Blana trebuie să fie sârmoasă, dură și densă. Este formată dintr-o blană interioară densă și o blană exterioară scurtă, așezată pe corp.

cât și rasa Schnauzer Standard. În anul 1926, rasa a primit numele de Schnauzer, fiind totodată inclusă în categoria câinilor terrieri. Anul următor, crescătorii câinilor din rasa Schnauzer s-au hotărât să împartă acești câini în două categorii, respectiv Schnauzer Pitic și Schnauzer Standard.  A urmat ca în anul 1933, și Clubul Schnauzer din America să se împartă în două alte cluburi, respectiv Clubul Schnauzer Standard și Clubul Schnauzer Pitic American. Ambele rase au început să participe în categoria terrier. Abia în anul 1945, după cel de-al doilea război mondial, rasa Schnauzer Standard a fost mutat din categoria Terrier în categoria Câini de muncă. Câinele din rasa Schnauzer Pitic a fost dezvoltat ca și un câine pentru fermă, având foarte bune calități de vânător de rozătoare. Se simte bine atât în zonele rurale, cât și în mediul urban. Statura sa mică îl face excelent pentru traiul în apartament, factor care de altfel i-a atras mare parte din popularitate. Câinele din rasa Schnauzer Pitic din zilele noastre este un animal de companie plin de carismă, fiind tot timpul vesel și devotat stăpânilor săi. Această rasă excelează și ca și câine de pază și de protecție, având un auz foarte ascuțit și un lătrat puternic.

Descriere fizică:

Câinele din rasa Schnauzer Pitic este, după cum îi spune și numele, un câine de dimensiuni mici, dar puternic, ușor îndesat, nu subțire. Este un câine elegant, cu o blană aspră și mersul flexibil, agil, libertin și cu o acoperire mare. Picioarele din spate se întind cât de departe posibil, iar picioarele din față sunt cele care asigură direcția. Craniul îi este puternic și lung, arătând forța acestui câine. Fruntea îi este plată, fără să aibă riduri orizontale sau verticale. Nasul este negru și bine dezvoltat. Buzele îi sunt negre, moi și apropiate de maxilar. Colțurile buzelor sunt închise. Are un număr de 42 de dinți, și o mușcătură de tip foarfece. Ochii îi sunt de dimensiune medie, ovali, așezați înspre în față, negri și cu o expresie vivace. Urechile sunt așezate destul de sus, ținute căzut. Nu ar trebui să fie în vârful capului. Gâtul îi este puternic, musculos și arcuit, fiind într-o bună corespondență cu forța pe care o emană câinele. Corpul se alungește ușor înspre în spate. Spatele îi este puternic, scurt, ceea ce îi conferă câinelui aspectul de compact. Pieptul nu este foarte larg, oval în diametru. Picioarele îi sunt puternice, drepte, nefiind apropiate unul de celălalt. Blana trebuie să fie sârmoasă, dură și densă. Este formată dintr-o blană interioară densă și o blană exterioară scurtă, așezată pe corp. Blana exteiroară este aspră și dreaptă. Blana de pe picioare pare a fi mai puțin aspră în textură. În zona urechilor și a frunții, blana are o lungime mult mai mică.

Personalitate:

Câinele din rasa Schnauzer Pitic poartă cu el o personalitate puternică într-un corp micuț. La fel ca și celelalte rase de câini terrieri, aceștia consideră că ei conduc lumea, că în jurul lor se învârte soarele, astfel că încearcă să atragă tot timpul atenția asupra lor. Sunt niște ghemotoace de blană încăpățânate, cărora nu le place nimic mai mult decât să alerge afară și să se joace cu oamenii pe care îi iubesc. Câinii Schnauzer Pitic sunt niște adevărați clowni, puși pe șotii tot timpul. Sunt foarte deștepți și își vor folosi inteligența pentru a realiza diverse activități cum ar fi să deschidă dulapuri sau sertare pentru a ajunge la mâncare, la jucării sau la perechea favorită de papuci. Se înțeleg foarte bine cu alte animale domestice, chiar dacă uneori va alerga după pisică, fără să fie un pericol pentru vreunul dintre animale. Sunt niște câini perfecți pentru familiile active, fiind totodată o alegere potrivită pentru persoanele care au pentru prima dată un câine. Câinii din rasa Schnauzer Pitic se descurcă excelent atât în oraș, cât și la fermă. Au nevoie de plimbări zilnice și de o doză bună de alergare cel puțin o dată pentru săptămână, lucru care îi va face să fie fericiți atât în apartament cât și la fermă. Dacă este ținut în curte, atunci ar trebui să fie închis cu gard, pentru că acești terrieri vor face orice pentru a evada și pentru a alerga liberi. Pentru că la început erau vânători de rozătoare, câinii din rasa Schnauzer Pitic pot fi folosiți în mod productiv în cadrul fermei, punându-i să elimine toate animalele nepoftite. Le place să sape în pământ, și mai ales le place să sape după rozătoare, să ajungă la cuibul lor și să le distrugă. Aceste activități îi vor ține mintea ocupată și corpul în mișcare, iar ca și bonificație, va aprecia timpul de calitate petrecut alături de stăpânii lui. Ca și parte din comportamentul lui, câinele Schnauzer Pitic va lătra excesiv, va săpa și va intra în urmărirea oricăror ființe pe care le consideră posibilă pradă. De asemenea, îl veți vedea lătrând la câini de talie mare, și îl veți vedea cum sunt suspicioși față de străini, considerându-se câini mult mai mari față de dimensiunea lor reală. Lătratul este un comportament care nu poate să fie limitat nici prin dresaj. Sunt câini de pază alerți, care vor suna alarma ori de câte ori vor considera că este necesar. Nu sunt potriviți pentru casele cu copii mici. Ei vor înțelege compania copiilor mai mari, dar cu cei mici, Schnauzerii nu reușesc să se înțeleagă. Copiii, la rândul lor nu înțeleg care sunt limitele peste care nu ar trebui să treacă, lucru care ar putea să ducă la înțepături sau chiar mușcături.

Dresaj

Câinii din rasa Schnauzer Pitic sunt foarte ușor de dresat pentru că sunt niște câini foarte inteligenți și cărora le place să își folosească mintea. Sunt extrem de independenți și de încăpățânați, motiv pentru care dresajul poate să fie o adevărată provocare. Nu este indicat să fie făcut dresajul de către persoana cu o personalitate mai slabă. Câinilor din rasa Schnauzer Pitic nu le place să li se spună ce au de făcut și caută tot timpul să fie în comandă. Dresajul ar trebui să fie făcut într-o manieră calmă și consistentă, fiind de asemenea necesar să se înceapă încă de când sunt câinii mici. Sunt câini care pot fi motivați cu ajutorul mâncării, iar sesiunile de dresaj ar trebui să fie menținute scurte și cu activități diversificate datorită faptului că se pot plictisi repede. Odată ce a fost stabilită linia de comandă și comenzile de bază învățate, câinele Schnauzer Pitic ar trebui să fie avansat la dresajul care include comenzi de agilitate.

Toaletaj:

Blana dublă a câinilor din rasa Schnauzer Pitic nu se schimbă aproape de loc. Din acest motiv, multă lume consideră această rasă ca fiind perfectă pentru casă, în special atunci când este vorba despre o persoană care suferă de astm. Câinii ar trebui să fie aranjați lunar sau cel mult la două luni, pentru a le permite să arate excelent. Acest lucru ar trebui să fie făcut de către un profesionist, pentru că este un proces destul de complicat. Trebuie periat de două sau de trei ori pe săptămână pentru a nu permite blănii să se încâlcească, în special în zona feței și a picioarelor. Este indicat să îi spălați barba după ce mănâncă.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Schnauzer Uriaș este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– narcolepsia este o dereglare neurologică cauzată de incapacitatea creierul de a realiza un tipar regulat în ceea ce privește trezitul și adormitul. Un câine cu această boală va deveni subit somnoros și imediat va și adormi;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– boala Von Willebrand înseamnă lipsa unei substanțe care ajută plachetele să formeze cheaguri, motiv pentru care câinii care au această boală sângerează excesiv atunci când se rănesc, oricât de mică ar fi rana;

– dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea  din el;

– megaesofag este un defect în structura esofagului care duce la regurgitarea mâncării, hipersalivație, anorexie, tuse.;

– pietre la rinichi – vor cauza sângerarea uretrei și dureri care îl vor face să urineze foarte des. Chiar dacă pietrele de dimensiuni mici se vor elimina singure, este indicat să se consulte medicul veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close