Rasa Dalmațian

3.9K

canvas_dalmatian.jpg

Informaţii generale:Rasa Dalmatian este una dintre cele mai cunoscute și ușor de recunoscut rase de câini. În aceeași măsură, la polul opus, se găsesc cercetătorii care nu reușesc să identifice cu exactitate strămoșii acestui câine. Sculpturi, picturi și scrieri din timpurile de mult apuse vin să susțină teoria care arată că Dalmațienii au apărut pentru prima dată în Europa, Asia și Africa. Totodată, rasa a fost găsită și printre câinii purtați de țiganii nomazi prin toate colțurile Europei. Pentru ca misterul acestei rase să fie cu atât mai mare, nici numele nu se știe cu exactitate de unde provine. Thomas Bewick a fost primul care a utilizat acest nume, dar nimeni nu știe din ce joben l-a scos, pentru că în acel moment, în Dalmatia nu exista nici un câine care să aibă acest aspect. Primii Dalmațieni au fost importați în anul 1930 de către un marinar din Anglia, care i-a dus în Dalmatia, o regiune din vestul Iugoslaviei, aproape de Marea Adriatică. Această regiune a fost în perioada 1815 – 1919 o provincie a Austriei. Marinarul i-a crescut acolo, înmulțindu-i și diversificând rasa. De la această regiune îi provine și numele. Câinii din rasa Dalmațian au fost folosiți pentru a îndeplini o mulțime de munci venite din partea stăpânilor lor. Astfel, de-a lungul timpului au fost folosiți ca și santinele în timpul războiului, păzind granița dintre Dalmația și Croația. Au fost de asemenea utilizați ca și ciobănești și ca și câini de pază pentru stocuri. Sunt excelenți vânători de rozătoare și totodată sunt folosiți pentru aportul păsărilor, pentru identificarea urmelor și ca și retrieveri. Nume: Dalmațian

Originea: Anglia

Grupa: Câini de companie

 


Inaltime: Femela 46 – 55 cm, Mascul 48 – 61 cm

Greutate: Femela 22 – 26 kg, Mascul 24 – 29 kg

Speranta medie de viata: până la 13 – 16 ani

Culoare: alb cu pete negre

Temperament:  Dacă nu sunteți o persoană căreia să îi facă plăcere să fie asaltată cu o doză imensă de dragoste imediat ce ați coborât din mașină, atunci această rasă cu siguranță nu vi se potrivește.

Dresaj:  Câinii Dalmațieni se descurcă excelent în cadrul competițiilor, excelând adeseori în cursele cu obstacole.

Caracteristici distinctive: Însemnele distinctive ale rasei Dalmațiene sunt petele de culoare negre de pe blana sa. Standardul rasei obligă ca petele să fie de dimensiuni mici.

Printre cele mai periculoase scene de vânătoare erau acelea în care erau folosiți pentru vânătoarea de porci mistreți. Despre Dalmațieni se cunoaște faptul că se comportă admirabil în cadrul concursurilor și sunt niște circari excelenți, datorită capacității excelente de memorare. Dorința lor de a face pe plac și de a mulțumi îi face să fie capabili să îndeplinească orice sarcină pe care stăpânul o cere.  În Anglia, rasa Dalmațian a fost dezvoltată înspre a fi un câine de diligență. Era folosit pentru a înlătura obstacolele din calea cailor, pentru a alerga atât în lateralul căruței, cât și sub ea, între axe. De asemenea, avea rolul de a păzi caii și căruța în timpul popasurilor, motiv pentru care chiar și în ziua de astăzi, Dalmațianul, prin natura lui este un câine care iubește caii. Această apropiere pe care au arătat-o față de cai i-a făcut ca în America să fie utilizați ca și pompieri, fugind alături de cai în foc, păzind echipamentul și chiar salvând oameni din clădirile aflate în flăcări. Odată incendiul dovedit, Dalmațianul mergea alături de pompieri în padogul lor și își relua activitatea de câine pază. Astăzi, mulți câini din rasa Dalmațian sunt folosiți ca și câini de companie și membri ai familiei, dar există încă stații de pompieri în care aceștia se găsesc, dar pe post de mascotă.

Descriere fizică:

Rasa Dalmațian este formată din câini cu o constituție pătrată, atletici, puternici și cu oase tari. Este un câine construit pentru a fi eficient în mers sau în alergare și pentru a dezvolta o anduranță excepțională. Drept dovadă, mișcările pe care le face sunt parcă lipsite de orice efort și sigure. Are o expresie alertă și inteligentă. Dalmațianul este un câine cu un cap drăguț, cu bot alungit și cu nasul negru, la fel ca și petele. Ochii îi sunt rotunzi, în general sub forma a două dintre petele sale. Urechile îi sunt așezate destul de sus, dar depărtate și destul de moi, ascuțite și ținute atârnând. Are o coadă puternică, lungă și cu un format conic, de obicei ridicată, o coadă care involuntar poate să provoace stricăciuni sau vânătăi. Însemnele distinctive ale rasei Dalmațian sunt petele de culoare negre de pe blana sa. Standardul rasei obligă ca petele să fie de dimensiuni mici.

Personalitate:

Câinii Dalmațieni sunt câini de dimensiuni mari, și totodată înzestrați cu o personalitate chiar mai mare. Sunt o rasă foarte activă, iar unii dintre Dalmațieni pot să prezinte semne de hiperactivitate. Le place distracția și le place să se joace tot timpul. Dacă nu sunteți o persoană căreia să îi facă plăcere să fie asaltată cu o doză imensă de dragoste imediat ce ați coborât din mașină, atunci această rasă cu siguranță nu vi se potrivește. Au nevoie de exerciții zilnice și trebuie să știți că nu vor obosi repede. Le place să alerge, să se joace cu mingea, să alerge în timp ce pedalați și le place apa. Trebuie să fie ținuți în lesă sau să li se asigure un spațiu închis, pentru că dacă se îndepărtează de dumneavoastră, sunt niște câini foarte rapizi și mai mult decât atât, nu sunt atenți la mașini. În cazul în care nu îi oferiți destul de multă activitate, vor deveni distructivi. Câinii din rasa Dalmațian sunt câini care iubesc oamenii și care din dorința de a fi în preajma dumneavoastră tot timpul, vă vor urma peste tot, iar noaptea vă vor lua în brațe. Dalmațienii care sunt ținuți departe de activitățile familiei vor deveni anxioși, supărați și vor începe să latre, să roadă tot ce prind și să sape. Acești câini sunt totodată și câini de pază, motiv pentru care sunt foarte protectivi cu familia lor. Protectivitatea se extinde și asupra teritoriului, alertând familia ori de câte ori un străin se apropie de teritoriul lor. Nu mușcă decât dacă sunt provocați în acest sens. Socializarea de la o vârstă fragedă este importantă pentru că, în caz contrar, pot să devină agresivi și fricoși. Frica îi poate face să muște și să mârâie la oameni. În ceea ce privește animalele din jurul lor, în general se înțeleg excelent, dar cel mai mult le place să stea alături de cai. Se descurcă de minune cu copiii, iubindu-i și fiind răbdători cu ei. Totuși, este bine să aveți grijă cât timp copiii sunt mici pentru că dimensiunea Dalmațianului poate să doboare foarte ușor copilul, iar coada acestuia, fiind foarte tare, poate să lovească un copil destul de tare. Despre câinii din rasa Dalmațian se spune că sunt niște firi empatice, care simt stările umane. Unii dintre ei zâmbesc, mai ales atunci când au făcut vreo prostioară și știu că sunt în bucluc. Nu latră exagerat, dar în schimb sunt destul de vorbăreți. Sunt câini care arată doză foarte mare de afecțiune și care sunt devotați familiilor lor.

Dresaj

Câinii din rasa Dalmațian sunt niște câini care se dresează foarte ușor, iar antrenamentul ar trebui să decurgă având la bază o atitudine pozitivă și foarte multe bunătăți. Dresajul trebuie să înceapă destul de devreme pentru că în caz contrar vor încerca să preia controlul. Trebuie să îi arătați de la început cine beneficiază de poziția de conducere. Un Dalmațian va profita de un stăpân care îi permite să facă tot ceea ce vrea.  Sunt ușor de dresat pentru traiul în interiorul unui apartament. Dalmațianul este un câine inteligent, independent și care dorește totodată să fie în centrul atenției, aceste elemente reprezentând o combinație destul de dificilă. Odată ce stăpânesc foarte bine elementele de dresaj de supunere, ar trebui să mergeți mai departe la învățarea de noi elemente de agilitate și la noi scamatorii. Câinii Dalmațieni se descurcă excelent în cadrul competițiilor, excelând adeseori în cursele cu obstacole.

Toaletaj:

Această rasă este una dintre acelea care nu necesită prea multă îngrijire. Dalmațienii sunt câini curați și fără miros de câine. Mai mult decât atât, blana lor nu reține murdăria. Să nu vă mirați dacă vedeți un Dalmațian scăldându-se în noroi pentru ca odată uscat să fie sclipitor de curat. O problemă ar putea fi pierderea părului pe tot parcursul anului. Crescătorii de Dalmațieni spun că acești câini năpârlesc doar de două ori: o dată ziua și încă o dată noaptea. Din acest motiv este necesar periajul cel puțin săptămânal, cu o perie din cauciuc. Periajul regulat va elimina nevoia de îmbăiere a câinelui. Băile dese vor înlătura uleiurile produse de blană, ceea ce îi va conferi un aspect destul de neplăcut.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Dalmațian este o rasă care prezintă unele condiții de sănătate care nu se întâlnesc la majoritatea celorlalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– surzirea este o condiție moștenită de Dachshund. Totuși, aceștia pot fi testați încă de când sunt micuți. Câinii care prezintă această boală nu ar trebui să le fie permisă reproducerea pentru că o transmit;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– displazia irisului este o condiție moștenită care cauzează sensibilitate la lumina puternică, o vedere nocturnă slabă, orbire totală sau parțială și cataracta;

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close