Informații Generale
Nume: Ciobănesc German (Ciobănesc Alsacian)
Originea: Germania
Grupa: Câini ciobănești
Inaltime: Femela 55 – 63 cm, Mascul 56 – 65 cm
Greutate: Femela 27 – 40 kg, Mascul 30 – 43 kg
Speranta medie de viata: până la 10 – 14 ani
Culoare: negru cu maro, negru cu maro roșcat, negru cu gri sau cenușiu.
Temperament: Câinii din rasa Ciobănesc German au o personalitatea distinctă dată în special de expresia lor neînfricată, încrederea în forțele proprii și capacitatea de a dezvolta prietenii fără gelozie.
Dresaj: Câinii Ciobănești Germani pot să fie antrenați să facă aproape orice activitate. Sunt deștepți, curajoși, alerți și independenți atunci când situația o cere.
Caracteristici distinctive: Are o coadă mare, puternică și stufoasă, pe care o poartă tot timpul înspre în jos. Un Ciobănesc German nu își va ține niciodată coada pe spate.
Rasa Ciobănesc German este o rasă relativ nouă, datând din anul 1899.
Existența rasei i se datorează exclusiv Căpitanului Max von Stephanitz, un om de arme în cavaleria germană. Acesta avea în minte un scop foarte clar, acela de a crea o rasă de câini ciobănești cum nu s-a mai întâlnit.
Cu secole înainte de ideea lui Stephanitz, fermierii Germani, la fel ca și toți fermierii din Europa, se bazau pe câini pentru a le proteja și pentru a le mâna turmele. Unii dintre aceștia erau adevărate legende datorită abilităților lor, ceea ce îi motiva pe stăpânii lor să umble zile întregi pentru a-și duce câinii să se împerecheze cu un mascul pe măsură.
Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să dezvolte o rasă clară și distinctă de ciobănești. În anul 1898, von Stephanitz s-a retras din armată și a început să facă ceea ce îi plăcea cu adevărat: să dezvolte o rasă de câini ciobănești superioară. Acesta a studiat tehnicile de împerechere a câinilor Britanici, care erau recunoscuți pentru câinii lor ciobănești excepționali.
De asemenea, a străbătut întreaga Germanie, participând la show-urile canine și analizând rasele de ciobănești germani disponibile la acea vreme. La aceste show-uri, von Stephanitz a văzut mulți câini ciobănești germani, unii atletici, alții inteligenți și alții foarte abili.
În schimb, von Stephanitz nu a găsit un câine care să îmbine perfect toate cele trei caracteristici. În anul 1899, von Stephanitz se afla la un show canin, unde un câine cu o înfățișare de lup i-a atras privirile. A cumpărat câinele, pe nume Hektor Linksrhein, redenumindu-l ulterior în Horand v Grafeth. Fizicul puternic al câinelui, precum și inteligența acestuia l-au impresionat puternic pe von Stephanitz, al cărui pas imediat a fost să formeze o societate care să îl ajute să dezvolte o rasă din descendenții lui Horand.
Dar într-o Germanie în care industria începea să fie înfloritoare, von Stephanitz a început să observe o scădere a necesității unui astfel de câine. Dar determinarea care îl îndemna să creeze această rasă l-a făcut să meargă mai departe și să schimbe utilitatea rasei înspre zona militară și înspre poliție. Folosindu-și conexiunile sale militare, von Stephanitz a convins conducerea Germaniei să folosească această rasă.
În timpul primului război mondial, câinii din rasa Ciobănesc German au fost folosiți ca și câini sanitari, mesageri, salvatori, paznici și transportatori de alimente. În America, rasa Ciobănesc German a început să fie populară abia în timpul războiului, când unii dintre soldați au observat utilitatea și inteligența acestor câini și i-au luat acasă cu ei la finalul războiului.
Unul dintre aceștia a fost și un cățel de cinci zile găsit în Franța de către un caporal din Los Angeles. Caporalul a luat câinele acasă, l-a dresat și l-a transformat într-unul dintre cele mai recunoscute figuri patrupede de la Hollywood, Rin Tin Tin.
Acesta a apărut în 26 de filme și a ajutat la promovarea rasei în America. În Anglia, această rasă a fost redenumită în Câinele Lup Alsacian. Abia în anul 1931, AKC a revenit la numele de Ciobănesc German, iar în anul 1977, Clubul Kennel Britanic a făcut același lucru.
Von Stephanitz a rămas tot timpul conectat la evoluția rasei, acesta trebuind să intervină în anul 1922, când s-a observat la această rasă un temperament slab și apariția unei boli care ducea la pierderea dinților.
Pentru a preveni apariția unor astfel de câini slabi, el a stabilit un sistem dur de control al calității. Astfel, înainte ca un Ciobănesc German să fie crescut, acesta trebuia să treacă numeroase teste de inteligență, de temperament, de abilitate și de sănătate. În America, în schimb, crescătorii rasei au marșat mai mult înspre aspectul fizic al acestora.
După cel de-al doilea război mondial, Ciobăneștii Germani din America au început să nu se mai ridice la standardele rasei, motiv pentru care forțele de ordine au început să importe câini direct din Germania.
Descriere fizică:
Câinele din rasa Ciobănesc German este un câine de mărime medie, armonios și bine structurat. Distinct la această rasă este linia spatelui, care este coborâtă înspre coadă. Cu un cap mare, bine proporționat cu restul corpului și cu un bot lung și conic, finalizat cu un nas negru, Ciobănescul German este un câine elegant și frumos. Ochii sunt un alt element special al acestei rase, pentru că aceștia exprimă inteligența de care câinele Ciobănesc German dă dovadă. Sunt de mărime medie, ușor oblici și cu o sclipire inteligentă. Urechile și le ține tot timpul ridicat, fiind ascuțite și late la baza capului. Are o coadă mare, puternică și stufoasă, pe care o poartă tot timpul înspre în jos. Un Ciobănesc German nu își va ține niciodată coada pe spate. Blana ciobănescului este de obicei cu păr scurt și des. În zona capului și pe membre, blana este mult mai scurtă. Mersul îi este puternic și larg, reușind să acopere o suprafață destul de mare.
Personalitate:
Câinele din rasa Ciobănesc German este cunoscut mult mai bine ca fiind un câine puternic, curajos și ascultător, perfect pentru persoanele cu dizabilități, pentru polițiști și pentru unitățile de cercetare și salvare.
Este un câine a cărei valoare este dată de tenacitatea sa, de inteligență, de loialitate și de puterea de concentrare. Ciobăneștii Germani sunt adeseori folosiți ca și câini de pază și de protecție.
Deși sunt la origine câini ciobănești, aceștia pot fi niște companioni iubitori și familiști convinși. Câinii din rasa Ciobănesc German au o personalitatea distinctă dată în special de expresia lor neînfricată, încrederea în forțele proprii și capacitatea de a dezvolta prietenii fără gelozie. Au tendința de a fi indiferenți față de străini, dar odată ce v-ați împrietenit, Ciobănescul German va deveni un prieten pe viață.
Chiar dacă sunt câini cu o alură impozantă, sunt foarte energici, dar își mențin un nivel de activitate constant, aceasta datorându-se temperamentului lor încrezător. Ar trebui să fie câini răbdători, atenți, credincioși și determinați.
Nu au nevoie de foarte mult exercițiu, dar nici nu sunt câini de apartament. De asemenea, nu sunt ideali pentru persoanele care muncesc prea mult timp.
Sunt câini îndrăzneți, dar în general nu dau dovadă de agresivitate neîntemeiată. Par a se înțelege de minune cu copiii și le place să ia parte la activitățile de familie cum sunt drumețiile, înotul, jogging-ul și mersul cu bicicleta. Fermierii sunt poate cei mai încântați de această rasă datorită inteligenței lor, abilităților lor de angajare a turmelor și energia de care dau dovadă.
Plimbările regulate sunt indicate în cazul câinilor din rasa Ciobănesc German și cel mai indicat este să fie ținuți într-un parc închis, nu în lesă. Sunt câini protectivi, ceea ce îi face să fie excelenți pentru poliție.
Odată ce un câine Ciobănesc German se atașează de familia sa, acesta va deveni protectiv atunci când se apropie un străin. Acest tip de protecție poate fi bună sau poate să fie văzută greșit, în special atunci când câinele are tendința de a-și proteja familia chiar și în fața unor prieteni. Este foarte important să dresați câinele pentru a reacționa corect în fața vizitatorilor.
Vor lătra atunci când cineva se apropie de casa lor, dar socializarea timpurie le va permite să se integreze în această rutină socială normală.
Nu ar trebui să îi tolerați nici timiditatea și nici agresivitatea. Ambele situații sunt dovada unor anormalități în cadrul rasei. Un câine din rasa Ciobănesc German vă va fi un companion loial pe întreg parcursul vieții.
Datorită mărimii lor, a capacității de dresaj, a încrederii în sine, dresajul și socializarea este foarte importantă. Aceia dintre dumneavoastră care nu au timp să se ocupe așa cum trebuie de acest câine ar trebui să își aleagă o altă rasă.
Dresaj:
Pentru a îndepărta plictiseala, câinele Ciobănesc German trebuie să fie stimulat mintal.
Sunt câini foarte inteligenți și la fel ca și multe alte rase, le place să muncească alături de stăpânul său. Câinele din rasa Ciobănesc German se descurcă excelent în dresajul avansat și în cursurile de agilitate.
Le place foarte mult să se joace, să aducă mingea sau bățul. Câinii Ciobănești Germani pot să fie antrenați să facă aproape orice activitate. Sunt deștepți, curajoși, alerți și independenți atunci când situația o cere. Sunt puternici dar totodată foarte agili.
Chiar dacă sunt foarte ușor de dresat, acest lucru ar trebui să funcționeze în paralel cu socializarea timpurie. Pentru ca rezultatul să fie considerabil, este necesară o mână fermă și consistență. Ciobăneștii Germani tind să devină dominanți dacă simt slăbiciune în jurul lor.
Toaletaj:
Este o rasă care își pierde blana de-a lungul anului, lăsând tot timpul în urma lor o mulțime de păr. De două ori pe an, năpârlirea este împinsă înspre extreme. Dacă doriți cu adevărat un Ciobănesc German trebuie să fiți pregătiți să vedeți păr peste tot. Nu există nicio soluție la această cădere a părului, decât aceea de acceptare. Totuși, perierea de două sau de trei ori pe săptămână va ajuta destul de mult. Puteți chiar să folosiți un aspirator. Îmbăierea de prea multe ori va duce la îndepărtarea uleiurilor care îi mențin blana sănătoasă, așa că oferiți-i această plăcere doar atunci când este cu adevărat necesar. În general, această rasă conține câini care miros prea puțin a câine.
Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră. Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.
Boli si afectiuni curente:
Rasa Ciobănesc German este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:
- displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;
- atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;
- dilatația/torsiunea gastrică sau ”sindromul de volvulus” se caracterizează prin acumularea rapidă de aer în stomac, malpoziționarea stomacului. Acest lucru înseamnă că stomacul se tot umflă și nu mai permite să circule mâncarea din el;
- alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;
- insuficiența pancreatică exocrină reprezintă o deficiență a funcțiilor secretorii ale pancreasului. Funcția exocrină înseamnă secreția în intestin a enzimelor care asigură digestia proteinelor, lipidelor și glucidelor. Se prezintă sub forma grăsimilor în scaun.