Rasa Angora Francez

1.4K
Informaţii generale:

Rasa de iepuri Angora a fost domesticită pentru lâna acestora de mai bine de 2000 ani. În ceea ce privește utilizarea rasei de iepuri Angora Francez pentru producția de lână în Franța datează încă din anul 1845, în regiunea Saint Innocent în Savoy. Un anume domn pe nume Lard a dezvoltat o adevărată turmă de angora de dimensiuni mari, cu ajutorul căreia au oferit de muncă pentru multe persoane în zona St Innocent. Pe lângă aceasta, atât el cât și soția lui au avut posibilitatea de a oferi altor companii șansa de a porni o afacere cu angora. Domnul Lard și soția sa obișnuiau să ofere femeilor din sat și celor săraci iepuri gestanți. Plata pe care o așteptau era returnarea a jumătate din producția obținută la vârsta de aproximativ 12 – 16 săptămâni. Sătenii au început să țină la iepurii lor și să îi îngrijească pentru a beneficia de tot ceea ce iepurii le ofereau. Aceștia tundeau lâna, făceau firul și confecționau haine fiecare după cum se pricepea. Odată aceste produse obținute, ei le vindeau fie sub formă de lână, de fir sau de haine. Era o stiuație în care toată lumea avea de câștigat, și prin care familiile puteau să  obțină cele necesare pentru traiul zilnic, iar cei care erau mai săraci aveau șansa de a depăși statutul în care se aflau. Ca urmare a acestei acțiuni, Franța a devenit repede un lider global în producția de lână brută de angora, reușind

  Nume: Angora Francez

Originea: Franța

Grupa: Iepuri de dimensiuni medii / semi-arcuiți

Greutate: Între 3 – 5 kg

Speranta medie de viata: până la 5 – 10 ani

Culoare: alb, crem, gri

Temperament:  La fel ca mulți alți iepuri, și această rasă se comportă tot mai prietenos pe măsură ce își petrec timp alături de persoanele care au grijă de ei. Iepurii din rasa Angora Franceză se descurcă destul de bine în preajma altor animale, fie ele pisici, câini sau porci de guineea.

Status rasă:  Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Angora Franceză este  departe de a fi încadrată în vreo categorie care să prezinte riscuri.

Caracteristici distinctive: În general ar trebui să existe un echilibru în ceea ce privește părul de protecție și lâna interioară. Lâna ar trebui să fie plină de viață, puternică și destul de lungă încât să atârne liber.

să își păstreze această distincție până în anii 1965. Iepurii din rasa Angora Francez seamănă foarte tare cu iepurii angora ai secolelor trecute. Aceasta se datorează faptului că au blană, nu lână, pe față, pe urechi și pe picioare. (dacă sunt comparați cu Angora Englez care este în întregime acoperit de lână, cu excepția, dacă este posibil, pe vârful nasului). Dar acest lucru nu înseamnă că nu au fost realizate îmbunătățiri în calitatea lânii și în ceea ce privește cantitatea obținută. Din contră, crescătorii de iepuri au realizat foarte mari îmbunătățiri în toate aspectele legate de iepurii din rasa Angora. Lâna unui iepure care este prezentat în cadrul unui show are o mult mai mare înălțime, densitate, decât aveau iepurii angora cu aproximativ 80 de ani în urmă.

Descriere fizică:

Rasa de iepuri Angora Francez nu are lână pe cap, pe față, urechi sau pe picioarele din față. Urechile pot să fie pline și pot să aibă un moț. Moțul ar trebui să se regăsească doar la vârful urechilor. Capul trebuie să aibă o formă ovală și să fie bine proporționat cu mărimea și forma corpului. Capul are de asemenea blana aranjată în laterale. Dacă este văzut din profil, un iepure din rasa Angora Francez are o formă în general ovală. Dacă este văzut de sus în jos, ar trebui să prezinte o formă alungită. Lâna iepurelui din rasa Angora Franceză trebuie să aibă o abundență de păr de protecție care ar trebui să iasă peste lâna interioară. În general ar trebui să existe un echilibru în ceea ce privește părul de protecție și lâna interioară. Lâna ar trebui să fie plină de viață, puternică și destul de lungă încât să atârne liber. Atât masculii cât și femelele junioare nu ar trebui să depășească greutatea de 3.4 kg, dar nici nu ar trebui să fie mai slab decât 1,5 kg. În ceea ce privește masculii și femelele adulte ar trebui să cântărească între 3,4 kg și 4,7 kg. Greutatea ideală a acestora este de 3,8 kg. În cadrul concursurilor de profil, arbitrii vor acorda cele mai multe puncte pentru lână, ceea ce include densitate, textură și lungime. Punctele care se oferă pentru aspectul general se vor acorda pentru forma corpului, pentru cap, urechi, ochi, picioare și coadă. Culoarea acestora este în general alb integral, dar poate să fie și în două culori. Culoarea iepurelui este determinată de culoarea capului, picioarelor și a cozii, care ar trebui să fie toate de aceeași culoare.

Personalitate:

Iepurii din rasa de iepuri Angora Francez au o personalitate calmă, curioasă și plină de energie. Sunt o rasă foarte bine văzută de către crescători și de către iubitorii de iepuri. Sunt iepuri prietenoși și foarte sociali. La fel ca mulți alți iepuri, și această rasă se comportă tot mai prietenos pe măsură ce își petrec timp alături de persoanele care au grijă de ei. Iepurii din rasa Angora Franceză se descurcă destul de bine în preajma altor animale, fie ele pisici, câini sau porci de guineea. Cel mai bine ar fi să fie ținuți în perechi sau chiar trei iepuri, dar niciodată mai mulți în aceeași cușcă. Pentru ca temperamentul acestui iepure să rămână mereu blând și fermecător, este necesar să se realizeze o îngrijire regulată a blănii, precum și să se recolteze blana ori de câte ori este necesar. Din cauză că iepurii sunt în general animale care se stresează foarte repede și care au un psihic fragil, nu sunt recomandați ca și animale de companie pentru copiii care nu au ajuns la capacitatea de a înțelege acest lucru.

Hrana și cușca

Iepurii din rasa Angora au nevoie de proteine în surplus pentur a-i susține producția constantă de lână. În general este recomandat să se hrănească iepurii cu aproximativ 20% proteine comerciale care pot să fie achiziționate de la un magazin pentru animale. Fânul este cel mai bun ingredient din hrana iepurilor, care nu va permite blocaje la nivelul lânii. De două ori pe zi ar trebui să se ofere fân. Pe lângă fân, se mai poate hrăni cu fructe, dar în general acestea conțin zahăr, ceea ce nu îi face foarte bine. Legumele ca și broccoli le ajută sistemul digestiv, menținându-l sănătos. În ceea ce privește apa, trebuie să vă asigurați că iepurii au apă proaspătă în fiecare zi. Iepurii din rasa Angora Francez se pretează cel mai bine în interiorul casei, ceea ce îi protejează de temperaturile extreme, de diverși prădători și de alte pericole prezente în exterior. Este indicat să îi lăsați să se plimbe și să facă exerciții, de preferat în locuri în care se pot bucura de aer curat și de razele soarelui. Atunci când sunt afară, sunt recomandate cuștile extensibile, zonele îngrădite, tocmai pentru a-i oferi o mai mare protecție. Dacă este ținut în cușcă, aceasta ar trebui să fie de cel puțin cinci ori mărimea corpului iepurelui și să îi permită să stea relaxat în picioare. Nu este indicat ca podeaua cuștii să fie realizată din sârmă pentru că iepurele ar putea să își prindă picioarele în ochiurile de sârmă. Iepurele ar trebui să mai aibă un loc doar al lui unde să se ascundă atunci când vrea să doarmă liniștit. Este bine să îi luați jucării cu care să își ocupe timpul și să se distreze. Iepurii pot fi învățați să își facă treburile într-un loc special amenajat.

Toaletaj:

Iepurii din rasa Angora Francez, dacă sunt crescuți pentru blană, atunci ar trebui să fie periați sau pieptănați de cel puțin două ori pe săptămână pentru a evita încâlcelile și pentru a îndepărta mizeria pe care o adună în blană. Iepurii obișnuiesc să se îngrijească reciproc, motiv pentru care este indicat să aveți cel puțin două exemplare. Când au grijă unul de celălalt, iepurii își ling urechile, nasul, vârful capului și în jurul ochilor. Se mai folosesc și uscătoarele de păr pentru a le îngriji blana. Îngrijirea este eficientă pentru evitarea blocării lânii.

Scopul și statusul rasei:

Conform celor prezentate de către American Livestock Breeds Conervancy, rasa de iepuri Angora Franceză este  departe de a fi încadrată în vreo categorie care să prezinte riscuri. Acești iepuri sunt folosiți în general pentru blana lor, iar colectarea acesteia se face de aproximativ trei sau patru ori pe an. Atunci când se observă bucăți de blană agățată pe marginea cuștii, acesta reprezintă un semn că se apropie momentul pentru a colecta blana.

Probleme de sănătate:

La fel ca și alte animale mici, și iepurele din rasa Angora Francez poate să fie predispus la răceli și la infecții virale. Expunerea la praf, la schimbările bruște de temperatură, precum și capacitatea scăzută de rezistență la stres îl poate predispune la diverse boli. Printre acestea enumerăm și:

– conjunctivita este o infecție bacteriană a pleoapelor cauzată de către fum și praf;

– probleme ale urechilor;

– coccidiosis este o problemă intestinală, un parazit apărut din cauza condițiilor igienice precare;

– balonarea și obstrucționarea canalelor respiratorii din cauza bilelor de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close