Porcușorul de guineea și căldura

5.9K

  domesticirea_1Porcușorul de guineea se simte cel mai bine la temperaturi cuprinse între 17 și 22 grade Celsius. Cu cât temperaturile urcă mai mult, cu atât este mai periculos pentru porcușorul dumneavoastră. Deoarece nu este intotdeuana posibil să menținem cușca porcușorului de guineea într-o încăpere în care temperatura să nu depășească 22 – 25 grade Celsius, anumite măsuri se impun pentru a preveni apariția insolației și a altor efecte nedorite, precum deshidratarea. 

Cum ne protejăm porcușorul?

 În primul rând, cușca porcușorului de guineea nu trebuie lăsată într-un loc în care bate soarele direct. Dacă porcușorul de guineea este afară, asigurați-va că se află la loc umbros și răcoros. Dacă porcușorul este la interior, nu-l lăsați în dreptul geamului, încercați pe cât posibil să trageți draperiile și să-i asigurați cât mai multă umbră. În ambele cazuri este foarte important să nu folosiți pe post de cușcă acvarii sau cutii de plastic înalte care mențin temperaturi crescute la interior, ci cuști cu grilaje care să asigure o ventilare corespunzătoare. Dacă porcușorul este într-o încăpere care se încălzește peste zi, o sursă de ventilare a aerului trebuie asigurată (două geamuri opuse deschise, de exemplu). Alimentația porcușorului de guineea este foarte importantă în perioadele cu temperaturi ridicate: oferiți-i legume proaspete și apa curată zilnic pentru a-i asigura un nivel optim de hidratare! Înlăturați legumele neconsumate deoarece se pot strica și pot dăuna sănătății porcușorului de guineea. Dacă vă țineți animalul într-o încăpere dotată cu aer condiționat, aveți grijă ca jetul de aer rece să nu fie îndreptat direct înspre porcușor deoarece riscați să-i provocați alte afecțiuni. O altă metodă de a-i asigura comfortul termic porcușorului dumneavoastră este de a-i plasa în cușcă diferite obiecte aflate la o temperatură scăzută. De pildă, puteți plasa în cușcă încărcătorii de plastic de la lada frigorifică, sticle cu apă, plăci de faianță / gresie sau chiar farfurii ceramice răcite în prealabil și învelite într-un prosop. Băile nu ajută. Din contră, dacă porcușorului nu-i place să fie îmbăiat, puteți crește nivelul de stres și consecințele căldurii.

  Efectele negative ale căldurii – manifestări și tratament de urgență

  porcusor de guineea 3În cazul în care cușca porcușorului de guineea este într-un loc în care temperaturile cresc peste limita de suportabilitate a acestuia, pot apărea diverse efecte negative. Cel mai important este să vă prezentați cu porcușorul de guineea de urgență la un veterinar specializat deoarece doar acesta poate precia gravitatea situației și măsurile care se impun. Totuși, primul ajutor trebuie acordat imediat. Dacă observați că porcușorul dumneavoastră este apatic, nu mănâncă, este inactiv, respiră repede hidratarea este foarte importantă: dați-i apă cu seringa. Apa nu trebuie să fie foarte rece, căci riscați să-i provocați un șoc și să agravați situația. În cazul în care simptomele sunt mult mai grave (o criză asemănătoare unui atac de epilepsie, rotirea necontrolată a ochilor, temperatura corporală crescută, apatie accentuată) scăderea temperaturii porcușorului de guineea este imperios necesară. Pentru aceasta înveliți-l într-un prosop înmuiat în apă călâie și dați-i apă cu seringă. O baie completă poate fi stresantă, așa că analizați cu atenție dacă porcușorul ar putea suporta încă un factor de stres în plus. Tratamentul de urgență la domiciliu este doar primul pas și ar trebui să se facă doar pentru a îmbunătăți situația până ajungeți la veterinar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close