Pisici din Rasa Asiatică

2.4K
Informaţii generale:

Ca și membre ale familiei pisicilor Asiatice, pot fi considerate Burmilla, Asiaticele, Bombay, Tiffany, Smokes și Tabbies. Comparate cu rasa Burmeză, pisica Asiatică trebuie să aibă un comportament foarte bun pentru a îndeplini caracteristicile rasei sale. Naomi Johnson din cadrul Asian Group Cat Society spune că: ”Asiaticele sunt în general foarte prietenoase și afectuoase, se înțeleg bine cu majoritatea altor pisici și mai ales se descurcă foarte bine în case în care sunt și câini. Sunt foarte vivace, active și energice, și tot timpul aș recomanda ca dacă o persoană vrea o pisică din rasa Asiatică, dar este la muncă toată ziua, atunci ar trebui să ia două pentru a-și ține companie una celeilalte.” Steve Crow, președintele Clubului Crescătorilor de Pisici Asiatice și Bombay, membru al Asian Group Breed Advisory Committee și Președinte al Consiliului Guvernant al Iubitorilor de Pisici, spune: ”Asiaticele sunt pisici foarte curioase și nu le place nimic mai mult decât să fie alături de companionii lor umani. Doresc să fie peste tot – fie că este vorba despre spălat, de căutat prin paharele de pe masă sau să stea în brațe și să se uite la TV! Sunt sociabile și nu le place să fie lăsate singure și mai ales le place să se joace cu alte pisici sau cu oamenii. Sunt bune cu copiii și sunt o rasă încrezătoare. Asiaticele sunt o

  Nume: Asiatică

Originea: Marea Britanie

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 kg, Mascul 3 – 4 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  Mai multe varietăți cu diverse culori, printre care Smokes care au o blană interioară argintiu-albă, ceea ce contrastează puternic cu blana exterioară. Pisicile cu o blana într-o singură culoare prezintă multe varietăți de culori, inclusiv albastru, ciocolatiu, roșu, liliac, crem, negru.

Temperament: În timpul în care nu se joacă alături de stăpân, pisica Asiatică este capabilă să își găsească singură modalități de a-și umple timpul. Această pisică se descurcă excelent în preajma copiilor, fiind foarte fericită atunci când poate să fie alături de ei.

Caracteristici distinctive: Fruntea îi este ușor bombată, iar nasul este pronunțat cu un stop de asemenea bine prezentat. Mustățile îi sunt lungi și bine definite. Botul îi este mic, ascuțit.

adevărată plăcere să le ai, să le crești și să le expui!”. Termenul ”Asiatic” este folosit pentru pisici de tipul Burmez și cu textura blănii asemănătoare, dar cu o culoare diferită de cea a Burmezei. Grupul Asiatic al pisicilor originare din Marea Britanie, începând cu anii 1980, deși sunt cunoscute ca și ”Malaeziene” în unele țări, includ Asiatice cu blana într-o singură culoare, Asiatice Smoke și Asiatice Tabbies. Grupul pisicilor din rasa Asiatică sunt descendente directe din rasa Burmila, care a fost la origini rezultatul unei împerecheri neplănuite între o Burmeză și o pisică Chinchilla cu părul lung. Apoi, alte rase Asiatice au apărut ca urmare a încrucișării dintre Burmeză și alte rase. Un lucru interesant este faptul că aceste pisici sunt primul grup de rase de pisici cu pedigree din Marea Britanie, care includ o personalitate foarte bună și care nu trebuie să semene cu Britanica cu Păr Scurt, cu Persana sau cu Siameza.

Istoric rasă:

Deși numele său sugerează cu totul altceva, rasa de pisici Asiatice nu provine din Asia. Rasa Asiatică este o rasă obținută ca urmare a unor încrucișări făcute de om, originară din Burmila în anul 1981, după ce o Chinchilla și o Burmeză au fost încrucișate și au adus pe lume patru pisicuțe. Pisicile aveau blana scurtă, argintie, marcaje tabby pe față, picioare și pe coadă. Miranda von Kirchberg este crescătoarea care a început programul de încrucișare, ținând tot timpul cont de sfatul prietenilor ei crescători. Aceștia susțineau ideea de a dezvolta o pisică de tip Burmez, dar cu variații în culoare și tipar, dorind să obțină o rasă cu un pedigree distinct, capabil să primească recunoașterea GCCF. Miranda și colegii ei au realizat în curând că aveau baza de gene necesare pentru a crea un grup cu totul nou de pisici, ceea ce a dus la apariția numelui ”Asiatic”.

Descriere fizică:

Specific acestei pisici este tiparul Burmila, cu blana de culoare argintie sau crem, în timp ce tiparul Tiffany au blana de lungime medie, fiind fină și cu o coadă pufoasă și acoperită cu multă blană. Tabbies pot să fie fie cu blană densă, pătate sau să aibă un tipar ”mackerel”. Smokes au o blană interioară argintiu-albă, ceea ce contrastează puternic cu blana exterioară. Pisicile cu o blana într-o singură culoare și prezintă multe varietăți de culori, inclusiv albastru, ciocolatiu, roșu, liliac, crem, negru. Pisica a cărei blană este neagră este cunoscută și ca Bombay.

Caracteristici generale: Impresia generală a pisicii din rasa Asiatică este aceea a unei pisici de mărime medie, cu o culoare integrală, bogată și cu un tonus muscular foarte bun.
Corp: Are un corp de o lungime medie, ferm și cu o musculatură bine dezvoltată. Corpul îi este înălțat de la sol, cu picioare lungi, destul de subțiri dar musculoase. Când este în poziție în șezut, spatele îi formează o curbă foarte pronunțată. Pieptul îi este larg și bine dezvoltat.
Cap: Capul este mic și triunghiular, ușor disproporționat față de restul corpului. Fruntea îi este ușor bombată, iar nasul este pronunțat cu un stop de asemenea bine prezentat. Mustățile îi sunt lungi și bine definite. Botul îi este mic, ascuțit.
Urechile: Sunt mari, cu vârful rotunjit, și sub formă de cupă la bază. Sunt așezate destul de depărtat una de cealaltă. Sunt ținute tot timpul ridicate și parcă mereu pregătite să recepționeze cele mai slabe semnale.
Ochii: Sunt mari, bine rotunjiți și depărtați unul de celălalt. Pleoapa de sus este aproape dreaptă, în timp ce cea de jos are o curbură evidentă. Culoarea lor este în general din spectrul deschis și câteva variații de verde închis. Mărimea ochilor și expresia feței în general îi conferă pisicii o mină ușor speriată, intrigată, întrebătoare.
Coada: Are o lungime medie, este puțin mai groasă la bază și se subțiază înspre vârf. Undeva aproape de bază pare a forma un ușor unghi.
Blana: Este de lungime medie înspre scurtă. La atingere este fină și catifelată. Există varietăți care prezintă atât blană interioară cât și blană exterioară. De asemenea, poate să aibă mai multe culori și tipare.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Asiatică nu are nicio problemă în a se muta într-o casă nouă sau în sânul unei noi familii. Este capabilă să se adapteze foarte repede la noua locație. A cunoaște noi oameni este un lucru foarte interesant pentru pisica din rasa Asiatică. De asemenea, vizitatorii sunt întâmpinați de ea cu multă bucurie și va face tot ce îi stă în putință să le facă acestora pe plac. Proprietarii cărora le place să interacționeze cât de des cu pisica lor vor găsi în această rasă un exemplar perfect care acoperă perfect nevoile lor. În timpul în care nu se joacă alături de stăpân, pisica Asiatică este capabilă să își găsească singură modalități de a-și umple timpul. Această pisică se descurcă excelent în preajma copiilor, fiind foarte fericită atunci când poate să fie alături de ei. În ceea ce privește celelalte animale din casă, cum sunt câinii, pisica Asiatică va avea nevoie de mult timp pentru a se adapta și pentru a se obișnui cu aceștia, dar în final va reuși să creeze o legătură puternică. Despre pisica Asiatică se cunoaște că poate să aibă schimbări bruște de emoții, fiind un animal de companie care iubește în trepte. Sunt mulți proprietari care au spus că această pisică poate să fie foarte afectuoasă într-un moment și imediat după să se poarte foarte ciudat. Este o pisică ce poate să poarte ură față de anumite persoane. Proprietarii nu ar trebui să fie uimiți dacă își vor vedea pisica alergând toată ziua prin casă. Are foarte multă energie și rezistență și îi face plăcere să alerge și să se simtă bină. Este recunoscută pentru inteligența sa, fiind de altfel considerată una dintre cele mai inteligente pisici din lume.

Toaletaj:

Aceste pisici cu părul scurt nu au nevoie de foarte multă îngrijire. Un periaj o dată pe săptămână sau chiar dacă treceți cu mâna peste blană ar trebui să îi îndepărteze părul mort. Tiffany cu părul mai lung au nevoie de mai multă îngrijire, cu toate că blana lor este în general mai mătăsoasă și au nevoie să fie pieptănate doar o dată pe săptămână. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Asiatică este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza;

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu;

– sindromul pieptului plat apare atunci când pisica prezintă o cavitate toracică plată, care ar putea să ducă la probleme respiratorii grave. Se crede că este vorba despre o genă recisivă. În cazurile mai grave, acest sindrom poate să fie fatal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close