Pisici care suferă de stres?

2.8K

Efectele stresului asupra vieții și sănătății oamenilor nu mai sunt un secret în ziua de astăzi. Mulți dintre noi și-au ales un animal de companie tocmai ca răspuns la tensiunile zilnice, dar având în vedere lipsa fundamentală a timpului pe care i l-ar putea dedica, se străduie să își ia un patruped care necesită puțină întreținere.

Observând ce personalitate suverană are pisica, am putea crede că nu trebuie să ne ocupăm atât de mult de ea, cum ar trebui de un câine. Cât se poate de fals! A venit momentul să regândim relația dintre stăpân și pisică, de data aceasta din perspectiva pisicilor!

În condiții obișnuite, pisicii îi place să poată decide singură când, ce și unde mănâncă, respectiv bea, unde se odihnește și unde își face nevoile; se străduiește să evite situațiile care sunt, în mod previzibil, acompaniate de stres. Cu alte cuvinte, unei pisici nu îi plac constrângerile. Din acest punct de vedere, viața unei pisici care trăiește într-un apartament este plină de constrângeri: viețuiește într-un spațiu închis, mai mare sau mai mic, pe care în multe cazuri trebuie să îl împartă și cu alte viețuitoare – stăpâna sau stăpânul său, membrii familiei stăpânului, uneori și alte animale de companie. În cazul conviețuirii mai multor pisici, deseori reprezintă o problemă accesul la hrană, tăvița cu nisip sau locul de odihnă, respectiv împărțirea echitabilă a acestor resurse. Diferențele dintre nevoile sale și realitate o neliniștesc pe pisică, o stresează, iar multe din ele prezintă și simptome vizibile, precum pulverizarea cu urină, zgârierea, atitudinea agresivă. Există însă pisici la care nu este atât de vizibilă tensiunea și legătura cu simptomele. Cine s-ar gândi că toaletarea excesivă, refuzul urinării, lăcomia sau chiar lipsa poftei de mâncare sunt și ele semne ale constrângerilor? Simptomele precum năpârlirea, formarea de ghemuri de păr, probleme repetate ale tractului urinar, îngrășarea sau pierderea în greutate le corelăm rar cu aceste probleme psihice, atât de greu de identificat. Apar tot mai multe publicații care demonstrează legătura dintre anumite boli și stresul.

În vederea detensionării și, astfel, a prevenirii, respectiv tratării bolilor legate de stres vă poate fi de folos Diffuserul Electric Feliway® și Spray-ul Feliway®. Substanța activă, feromonul facial sintetic, este specific speciei feline, motiv pentru care nu are niciun efect asupra altor animale, ci doar asupra pisicilor. Feromonul este doar un transmițător, purtătorul unui mesaj, și nu ajunge în organismul animalului. Sesizarea feromonului este un semnal în urma căruia apar sau sunt stopate reacțiile naturale ale pisicii, toate acestea nefiind conștientizate de către pisică precum acțiuni externe asupra sa. Drept urmare, nu trebuie să vă temeți de supradozaj, otrăvire sau apariția unor efecte secundare nedorite, spre deosebire de majoritatea medicamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close