Pisica din rasa Snowshoe

3K
Informaţii generale:

La finalul anilor 1960, crescătoarea de pisici din rasa Siameză, Dorothy Hinds-Daugherty din Philadelphia a obținut între pisicile abia fătate, trei pisici Siameze cu un tipar al blănii pătat și cu labele picioarelor acoperite de blană albă. Ușor intrigată de acest nou tipar pe care l-a obținut, Dorothy a început să muncească timp de mai mulți ani pentru a transforma acest tipar într-o nouă rasă. Acest lucru a însemna o serie lungă de încrucișări selective și de păstrare doar a acelor exemplare care arătau noul tipar pătat și cu blană albă pe piciorușe. După ce ea nu s-a mai putut ocupa de dezvoltarea rasei, a dat mai departe ștafeta lui Vikki Olander din Norfolk, Virginia. Pentru obținerea acestei rase au fost folosite atât Siameze cât și pisici din rasa Americană cu Părul Scurt. Olander a fost cea care a scris primul standard al rasei și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a promova și dezvolta această rasă. În anul 1974 CFF și ACA au acceptat rasa Snowshoe ca și rasă experimentală. Totuși, lumea nu a fost foarte receptivă la noua rasă.

  Nume: Snowshoe

Originea: America

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 3 – 4,5 kg, Mascul 4 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 14 – 19 ani

Culoare:  bicolor, cu mult alb și puncte colorate

Temperament: În general, o pisică din rasa Snowshoe își alege o anumită persoană din familie pe care o va iubi necondiționat, dar este destul de diplomată încât să mențină o relație cordială și cu restul familiei.

Caracteristici distinctive: Pisica din rasa Snowshoe este o pisică de mărime medie, cu părul scurt. Capul său seamănă cu un triunghi echilateral, cu vârfurile modificate, ceea ce oferă impresia de rotunjime gentilă.

Interesul în rasa Snowshoe a scăzut atât de tare încât în anul 1977 doar Olander era singura persoană care se ocupa de dezvoltarea și obținerea rasei Snowshoe în Statele Unite ale Americii. La acea vreme se credea că apariția rasei Snowshoe a fost doar un foc de paie. După trei ani de lupte pentru a menține existența rasei, Olander a găsit alți câțiva crescători dispuși să înceapă această nouă călătorie alături de ea. Împreună, au reușit performanța de a obține statutul de participare la Campionate din partea CFF în anul 1983. A urmat ca ACFA să acorde statutul de participare în Campionate în anul 1990. În continuare crescătorii muncesc pentru a fi acceptați de către CFA, dar nu au reușit să adune atât de multe pisici din rasa Snowshoe încât să îndeplinească cerințele impuse de reglementările CFA. În ciuda startului slab, s-a observat o creștere atât în număr cât și în popularitate a rasei Snowshoe. Mai este încă mult de muncă la această rasă, pentru că toți crescătorii sunt uniți pentru obținerea unei pisici cu o statură mai mare, cu un corp mai uniform și cu o culoare a ochilor mai puternică. De asemenea, aceștia se luptă cu ținerea sub control a genei cauzatoare de pete albe.

Descriere fizică:

Rețeta perfectă pentru obținerea unei pisici din rasa Snowshoe este să luați punctele colorate de la Siameză și un aspect de smoking cu picioare albe de la rasa Americană cu Părul Scurt. Rezultatul este obținerea de picioare albe, în timp ce fața nu este în mod obligatoriu albă, ochi albaștri, corp de mărime medie cu picioare lungi și blana scurtă, mai exact obținerea rasei Snowshoe. Dar această rasă nu este doar o altă pisică drăguță. Pe lângă aspectul său unic, pisica din rasa Snowshoe mai are și o personalitate unică. La aceasta adăugați inteligența Siamezei și nu doar atât, și veți obține această pisică extraordinară. Se adaugă apoi puțină spumă din Americana cu Păr Scurt pentru a rotunji colțurile corpului și pentru a oferi un aspect mai puțin exotic, ceea ce vă va duce mai aproape de produsul final. Când se selectează ingredientele, trebuie să fiți atenți să nu suprapuneți ochii albaștri sau culorile punctate. Pentru a evita aceste neajunsuri trebuie să selectați cu grijă culoarea.

Caracteristici generale: Pisica din rasa Snowshoe este o pisică de mărime medie, cu părul scurt. Capul său seamănă cu un triunghi echilateral, cu vârfurile modificate, ceea ce oferă impresia de rotunjime gentilă. Corpul de lungime moderată este puternic, musculos și într-o condiție fizică excelentă. Blana moale, fină este o combinație perfectă între himalayan și tiparele cu pete albe. Masculii sunt în general mai mari decât femelele, iar un echilibru și o proporție bine stabilită a tuturor părților componente este mult mai importantă decât mărimea.
Corp: Are un corp de o lungime medie,  dar nu este nici oriental și nici foarte înghesuit. Este bine proporționat, fără exagerări, cu un bun echilibru între diferite părți, o construcție puternică, agilă. Musculatura este bine dezvoltată și fermă. În ceea ce privește masculii, greutatea acestora este destul de mare comparativ cu mărimea lor. Picioarele sunt lungi, cu musculatură dezvoltată și cu o oase puternice.
Cap: Este mare, cu unghiuri modificate pentru a fi rotunjite, cu pomeți înalți și cu un contur blând. Aspectul general arată că este atât de lat cât este și lung, semănând cu un triunghi echilateral. Mărimea trebuie să fie proporțională cu restul corpului. Nasul îi este de lățime medie, nici prea larg dar nici prea îngust, perfect proporționat cu capul. Bărbia este fermă și văzută din profil prezintă o adâncime considerabilă pe o linie verticală cu vârful nasului.
Urechile: Sunt de mărime medie înspre largi cu vârfurile ușor rotunjite. La bază acestea au o deschidere de mărime medie. Acestea continuă linia vârfurilor modificate ale triunghiului echilateral.
Ochii: Sunt ovali sau ovali înspre rotunzi, mai mult lungi decât lați. Nu sunt ieșiți din orbite. Curbura ochilor pleacă înspre baza urechilor.
Coada: Are o lungime medie, proporționată cu restul corpului. Este groasă la bază, iar vârful nu trebuie să fie nici ascuțit dar nici rotund.
Blana: Este de lungime scurtă înspre medie. La atingere trebuie să fie fină, iar densitatea blănii îi permite să fie așezată pe corp. Atunci când se analizează blana trebuie să se ia în considerare și condițiile geografice sau cele de sezon. Tiparul blănii este pătat și în general în două culori. Este necesar ca lăbuțele să fie albe. Sunt acceptate diferite pete de culoare albă. Ar trebui să existe un contrast bine definit între punctele colorate și alb. Zonele albe trebuie să fie strălucitoare.

 

Personalitate:

Pisica din rasa Snowshoe este un individ unic, alături de care viața voastră poate să fie extrem de interesantă. O pisică Snowshoe poate să fie atât stăpânul autoritar al casei, cât și doamna cuminte și liniștită, felina mămoasă care vine tot timpul și vă întreabă cum vă simțiți. Poate să fie de asemenea un clown care să vă distreze sau poate să vă fie cel mai bun prieten. Indiferent în care dintre aceste personalități vine, vă puteți aștepta de la ea să fie deșteaptă, activă, afectuoasă. Atunci când apar vizitatori în casă, pisica se va ocupa cu siguranță de ei. În general, o pisică din rasa Snowshoe își alege o anumită persoană din familie pe care o va iubi necondiționat, dar este destul de diplomată încât să mențină o relație cordială și cu restul familiei. Ea va sta aproape de persoana favorită și poate fi văzută adeseori cum caută să îndrepte atenția tuturor înspre lucrul care îi place ei cel mai mult. Sunt pisici inteligente care pot să învețe foarte ușor cum să deschidă o ușă sau să facă diverse activități, excelând în general la cursurile de agilitate și alergare pentru feline. Le place să se joace prinsea, pot să fie plimbate în lesă și le place să se joace cu apa care curge la chiuvetă. Unele dintre ele pot să fie învățate să înoate. Este o pisică activă care poate fi adeseori găsită pe frigider sau în orice alt punct înalt al casei, de unde poate să observe tot ceea ce se întâmplă. Mulțumită moștenirii primită de la Siameză, aceste pisic sunt destul de vorbărețe. Din fericire, acestea au o voce moale, melodioasă, care este o plăcere pentru auz. Puteți să purtați multe conversații interesante cu pisica Snowshoe. Ea va fi tot timpul interesată despre modul în care a trecut ziua, care vă este părerea despre politică sau despre ce preferințe culinare aveți. Nu va ezita să se plângă cu privire la mâncare sau la diverse probleme care o deranjează. Fiind inteligentă, pisica știe că cel mai bine este să se comporte frumos cu persoana favorită pentru a obține ceea ce dorește. Sunt pisici care se înțeleg în general bine cu alte animale, inclusiv cu câinii. Este indicat să alegeți o pisică din rasa Snowshoe doar dacă vă face plăcere să petreceți timpul și să interacționați cu ea. Acestei pisici îi place compania unei persoane și nu îi place să fie lăsată singură o zi întreagă. Dacă munciți mult, este indicat să îi alegeți un partener de joacă, fie cățel, fie pisică.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Snowshoe necesită să fie periată o dată sau de două ori pe săptămână pentru a înlătura firele de păr moarte. În ceea ce privește îmbăiatul, este necesar extrem de rar. Este o pisică a cărei blană seamănă cu cea a unui Poodle. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Snowshoe este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– insuficienţa renală cronică este o tulburare în care rinichii îşi pierd încet capacitatea de concentra urina şi de a elimina deşeurile. Prin această boală structura rinichilor se schimbă, pierzându-se nefronii, unităţile funcţionale ale rinichilor.

– polimiopatia hipocalcemică duce la slăbirea mușchilor datorită nivelurilor scăzute de potasiu din sânge. Se tratează cu suplimente de potasiu.

– urolitiaza este o boală întâlnită destul de frecvent, în urma căreia la nivelul aparatului urinar se formează unele concrețiuni minerale care sunt eliminate prin urină. Acestea port să producă leziuni la nivelul căilor urinare, ceea ce duce la dureri puternice în timpul urinării.

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea pisicilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții pisicii au suferit sau suferă de astfel de boală;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close