Îngrijirea reptilelor : despre Gecko Leopard și habitatul său

10.4K
Despre Gecko

Speranța de viață: 15 – 20 ani
Lungime maximă: 25 cm
Habitat: Deșert

Gecko zâmbind

Deși șopârlele Gecko Leopard sunt unele dintre cele mai ușor de îngrijit reptile, este foarte important să configurați habitatul lor în mod corespunzător și cât mai apropiat de mediul lor natural.

Șopârlele Gecko Leopard provin din deșert și necesită un mediu cald, cu toate acestea au nevoie de acces la un loc ascuns și umed pentru a-i ajuta la năpârlire. Într-un habitat pot fi găzduiți până la 3 Gecko însă nu mai mult de  un mascul deoarece sunt animale foarte teritoriale.

Alegerea Terariului:

  • Se utilizează un terariu bine ventilat de minim 51 cm lungime și minim 38 L capacitate. Pentru siguranța Gecko-ului trebuie folosite doar terarii din sticlă. Spre deosebire de alte șopârle Gecko, Gecko Leopard nu poate urca foarte bine pe sticlă astfel reducând pericolul unei ‘evadări’;
  • Terariul trebuie să aibă capacul ecranat care oferă ventilație adecvată și permite luminii să pătrundă;
  • Nu trebuie utilizat un terariu din sârmă.

Încălzirea și iluminatul terariului:

Gecko Leopard are nevoie în habitat de gradient de temperatură (rece  –> cald) pentru a putea să-și regleze în mod corespunzător temperatura corpului lor. De asemenea temperatura trebuie să varieze în ciclul zi / noapte.
Habitatul trebuie dotat cu două termometre (unul pentru fiecare parte: rece și caldă) și un higrometru pentru a monitoriza nivelul de umiditate.

Poți folosi o pătură de încălzire sub terariu, un încălzitor ceramic sau o lampă de căldură pentru noapte, pentru a menține temperatura în această perioadă.

Intervale țintă: 

În funcție de anotimp ciclul noapte / zi variază astfel:

  • Vara 14 ore lumină – 10 ore noapte;
  • Iarna 12 ore lumină – 12 ore noapte;

Trecerea se va face în mod treptat.

Dacă lumina din cameră nu este suficientă, folosește un bec fluorescent pentru a conferi lumina de zi suplimentară. Pentru noapte și pentru a reduce la minim lumina percepută de către Gecko poți folosi un bec special de noapte. Ca surse de lumină pot fi utilizate lămpi de căldură negre (zi și noapte) și lămpi roșii (zi și noapte). Deoarece Gecko Leopard este un animal nocturn le displace lumina puternică, deci utilizarea becurilor UV nu este necesară. Mai mult decât atât, dacă sunt expuși la lumină albă strălucitoare, pot deveni stresați. Toate becurile trebuie să fie plasate în afara terariului, deasupra capacului.

Umiditate 10 – 30%
Temperatură Zi în partea rece 24 – 29 0C
Temperatură Zi în partea caldă 29 – 35 0C
Temperatură Noaptea 19 – 23 0 C

Substrat și decor: 

Ca substrat folosește nisip deșertic în strat de 5 – 8 cm. Substratul trebuie să fie non-abraziv și non-iritant pentru pielea sensibilă a Gecko-ului. Utilizarea necorespunzătoare a substratului poate duce la infecții, probleme respiratorii și reacții toxice. Nu folosi substraturi din cedru, pin așchii de lemn, rumeguș și substraturile cu lămâie. Dacă observi probleme în folosirea substratului tip nisip înlocuiește-l cu alt tip de substrat ușor de curățat. Curăță deșeurile săptămânal și schimbă tot substratul o dată pe lună. În zona rece din terariu folosește o ascunzătoare tip stâncă pe care sa o tapetezi cu mușchi pentru a oferi umiditatea necesară.

Asigură-te că decorul este suficient de mare pentru dimensiunea șopârlei și că ai cel puțin două ascunzători pentru fiecare Gecko prezent în habitat. Oferă-i șopârlei  ramuri și plante (artificiale sau vii) pentru ascundere și alpinism. Pentru zona de odihnă, pune-i o piatră sub o lumina. Evită utilizarea de pietre ascuțite sau abrazive deoarece acestea pot răni pielea Gecko-ului. Nu folosi cedru sau alte rășinoase deoarece acestea sunt toxice pentru Gecko Leopard.

Pentru a nu perturba ciclul de somn normal al reptilei curățenia trebuie să se realizeze în amurg sau în primele ore ale dimineții.

Gecko Leopard au nevoie de acces constant la apă curată. Trebuie furnizată apa într-un vas plat, superficial și schimbați apa zilnic. Dacă există materii fecale sau insecte înecate în apă, aceasta se va schimba imediat. Evită sa folosești boluri adânci deoarece acestea le vor limita accesul la apă și vor prezenta un pericol de înec.

Sănătate: 

Un nou mediu poate fi stresant pentru Gecko și după ce îl muți lăsa-l cel puțin 3 – 4 zile pentru a se acomoda înainte de a intra din nou în contact cu el. Între timp monitorizează comportamentul acestuia și urmărește orice semne de boală sau stres.
Ce trebuie urmărit:

  • Excremente moi pe o perioadă mai mare de 2 zile;
  • Mănâncă sau bea mai puțin, pierde în greutate;
  • Articulații tumefiate;
  • Scurgeri la nivelul ochilor, nasului sau gurii;
  • Probleme de năpârlire sau decolorare;
  • Mărirea perioadei în care acesta stă ascuns.

Hrană:

Gecko Leopard este o șopârlă insectivoră, însemnând că dieta acesteia are la bază insectele.

  • Greierii sunt principala sursă de hrană a Gecko Leopard-ului însă varietatea este importanta pentru o dietă balansată, deci este indicat să alternați tipul de hrană.
  • Insectele trebuiesc prăfuite cu suplimente de calciu de două ori pe săptămână și multi-vitamine pentru reptile săptămânal.
  • Este indicat ca hrana să se administreze pe timpul nopții.

Dieta balansată

Exemplu

Frecventa hrănirii

Insecte

Greieri*, viermi de făină și mai rar viermi de mătase Zilnic sau o dată la două zile. O porție ce poate fi consumată până dimineața
*Greierii ar trebui să aibă diete bogate în nutrienți benefici pentru șopârlă în momentul în care aceștia vor fi mâncați.

Apă:

  • Adăpătoarea pentru Gecko Leopard nu trebuie să fie adâncă, de asemenea acestea se vor hidrata lingând umezeala de pe propria piele și din habitat;
  • Este indicat ca adăpătoarea să fie golită și umplută cu apă proaspăta zilnic.

 Atenționări:

Atunci când interacționezi  cu Gecko Leopard-ul și nu uitați că toate animalele pot mușca sau zgâria, în mod special atunci cand sunt stresate. Încurajăm supravegherea copiilor atunci când se afla în vecinătatea habitatului.

Animalele de companie pot transmite boli oamenilor; te încurajăm să îți igienizezi mâinile atât înainte cât și după curățarea habitatului sau mutarea animalului.

terariu

Join the Conversation

  1. Cosarca Claudia says:

    Am nevoie de un sfat urgent: am cumparat un pui de gekko leopard acum 10 zile, are un terariu amenajat corespunzator, dar nu mananca nimic. Bea doar apa, dar refuza viermii de faina, pudrati cu calciu sau simpli. A inceput sa piarda in greutate si parca sta ascuns mai mult. Ce pot face ? Nu vreau sa-l pierd!
    Te rog frumos ajuta-ne cu un sfat!

    1. Exista mai multe motive pentru care un gecko leopard refuza sa manance:
      1. poate fi o problema legata de digerarea hranei, care este in stransa legatura cu temperatura din terariu. Un gecko leopard are nevoie de o temperatura mai ridicata la nivelul abdomenului pentru a putea digera hrana. Din acest motiv se folosesc paturile incalzitoare sub terariu, pentru a asigura acel gradient de caldura. Incercati sa ridicati temperatura cu cateva grade si vedeti daca acest lucru rezolva problema.
      2. poate fi o problema legata de stresul de adaptare, fiind un gecko tanar si adus intr-un mediu nou. Pentru adaptare din pacate nu exista o solutie.
      3. incercati sa-i schimbati dieta. Daca ati ridicat temperatura in terariu cu 2 – 3 grade, incercati sa-i oferiti greieri (eventual greieri vii) cu o marime adaptata dimensiunii gecko-ului. Fiind un gecko tanar va recomand greieri de dimensiuni mici. Daca veti folosi varianta de vreieri vii, rupeti-le picioarele din spate pentru a-i putea vana mai usor in prima faza. Indepartati din terariu orice mancare care nu a fost consumata.
      4. este constipat? in materiile fecale se regaseste substrat din terariu? are abdomenul iritat? Daca da, atunci schimbati substratul.
      5. daca nici una din variantele de mai sus nu se aplica atunci ar trebui sa consultati un veterinar pentru a vedea daca este parazitat sau este o alta cauza medicala care sa-l impiedice sa manance.

      Astept vesti bune.

    2. Cosarca Claudia says:

      Buna amia!
      Multumesc pentru raspunsul prompt, am urmat toate ideile date. In final, am fost si la veterinar. Am primit Repsol si Elixir pt reptile, care ar fi trebuit sa ii faca pofta de mancare, dar nici un rezultat. Alaltaieri a primit o bucatica de 1-2 mm piept pui crud dar ieri a refuzat categoric. Azi i-am luat niste baby-food la borcanel, cu 40%carne pui, sa vedem daca accepta. De o saptamana o duce doar cu picaturile si cu apa. I-a slabit coada si pielea ii atarna…iar noi am pierdut speranta. Conditiile din terariu sunt cele indicate, in plus am luat si nisip de desert astfel incat Georgeko sta cu burtica la caldura.
      Te rog, mai ai alte idei?

    3. Cosarca Claudia says:

      Salut!
      Am vesti bune! Mananca bine baby-food, a capatat energie (miscari rapide)si gasim in fiecare dimineata cate un rahatel solid, negru. De azi incepem sa-i oferim viermi de faina, sper sa inceapa sa manance intr-o saptamana.
      Parca nu-i mai atarna pieile 🙂

      Toate bune!(revin cu poze)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close