Cum parcurgem mai ușor etapa năpârlirii?

1K

CUM GESTIONĂM NĂPÂRLIREA CÂINELUI ȘI CÂND ESTE NECESAR SĂ CEREM SFATUL MEDICULUI VETERINAR

Năpârlirea este normală, în special primăvara și toamna, când schimbă blana și se pregătesc pentru noul sezon. Acest aspect însă poate deveni neplăcut pentru proprietari, atunci când canapeaua, pantalonii, patul și mașina sunt pline de păr. Dar poate deveni și îngrijorător, atunci când năpârlirea este excesivă. De aceea am pregătit câteva sfaturi avizate despre cum poți depăși mai ușor sezonul de năpârlire, dar și când este momentul să mergi la un consult la medicul său veterinar.

NU TOȚI CÂINII NĂPÂRLESC ÎN ACEEAȘI MĂSURĂ

Rasele diferite de câini au tipare diferite de năpârlire. De exemplu, câinii cu păr lung sau dublu strat, cum ar fi Husky Siberian, Samoyed, Golden Retriever, Labrador Retriever sau Ciobănesc German, năpârlesc mai abundent decât rasele cu păr scurt. Diferențe mai pot exista și între câinii cu părul de același fel, în funcție de timpul petrecut la exterior sau la interior. Câinii care stau preponderent în casă vor avea o năpârlire mai constantă de-a lungul întregului an.

TUNSUL ESTE O SOLUȚIE BUNĂ?

Vara este posibil să fii tentat(ă) să îți tunzi câinele scurt, pentru a-ți fi mai ușor să depășești etapa de năpârlire. Nu uita însă că blana câinilor îi protejează de efectele neplăcute ale expunerii la soare. Cu cât mai scurtă va fi tunsoarea, cu atât pielea lor sensibilă va fi mai expusă riscului de arsuri solare și insolație vara, sau mai puțin protejată de frig în sezonul rece.

SFATURI PENTRU A PARCURGE MAI UȘOR PERIOADA NĂPÂRLIRII

Perierea, pieptănarea și îmbăierea

Perierea sau pieptănarea regulată a blănii, precum și îmbăierea regulată vor facilita eliminarea părului desprins. Cu cât blana este mai lungă și mai deasă, cu atât frecvența perierii crește, până la de câteva ori pe zi. Ustensilele necesare depind însă de tipul de blană a câinelui tău. Câinii cu păr scurt trebuie periați o dată sau de două ori pe săptămână. Câinii cu păr de lungime medie trebuie periați o dată la două zile. Câinii cu blană lungă trebuie însă periați zilnic, timp mai îndelungat, chiar și până la o oră. Perierea va îndepărta firele de păr și va ajuta, de asemenea, la eliberarea uleiurilor naturale în blană, pentru a o face  mai catifelată și mai lucioasă.

În funcție de blana câinelui tău vei avea nevoie de:

  • Perie de cauciuc – pentru câinii cu blana scurtă.
  • Perie de tip țesală – pentru câinii cu blana cârlionțată și aspră, periind în sens opus creșterii  părului.
  • Peria cu ace – potrivită câinilor cu blană lungă sau mătăsoasă, pentru a descurca nodurile apărute.
  • Peria cu țepi – pentru a elimina resturile din blana unui câine, după periere.
  • Pieptăn cu dinți rari – poate fi folosit pe coadă și labe.

Îndepărtarea eficientă a părului din casă

  1. Părul de pe haine

Pentru îndepărtarea părului de pe haine, cel mai ușor este să folosești o rolă adezivă, ideal înainte de a le introduce în mașina de spălat. Acest accesoriu s-ar putea să devină nelipsit din curierul tău.

  1. Părul de pe canapea și covor

Părul poate fi îndepărtat mai ușor cu ajutorul aspiratorului și a unui capăt special pentru strângerea părului de animale. În lipsa acestuia, o perie umedă sau foarte deasă, va face minuni! Poți folosi cu succes rola de scame și pe suprafața mobilierului de lemn, iar pe suprafețele mai dificil de curățat poți încerca peria electrostatică. Folosește huse speciale la care nu aderă părul, pentru a proteja canapeaua din casă precum și bancheta autovehiculului.

  1. Părul din mașina de spălat haine

Ideal este să ai o mașină de spălat haine prevăzută cu un program special pentru îndepărtarea părului animalelor. În cazul în care acesta nu este disponibil, poți curăța cuva printr-o simplă aspirare sau cu ajutorul unei cârpe moi.

CÂND AR TREBUI SĂ TE ÎNGRIJOREZE PIERDEREA PĂRULUI

Dacă observi că părul câinelui tău este fragil sau uscat, dacă năpârlirea devine excesivă și apar zone lipsite de păr în blana lui, atunci este cazul să programezi o vizită la medicul veterinar.

Cauzele pierderii excesive a părului pot fi multiple. De la infestarea cu paraziți, precum acarieni, păduchi sau purici, la o afecțiune a pielii însoțită de mâncărime, eczeme sau mătreață.

Căderea părului la câini poate fi cauzată și de deficiențele nutriționale. Dacă observi o schimbare a robei câinelui, precum aspectul tern, părul aspru și lipsa volumului obișnuit, oferă-i o soluție nutrițională dedicată sănătății și frumuseții robei.

Sănătatea blănii câinelui tău depinde în mare măsură de calitatea hranei pe care o consumă. Iată de ce, pentru a-i asigura o blană strălucitoare trebuie să începi din interior, oferindu-i câinelui tău hrana potrivită. Aportul optim de aminoacizi Omega 3 și 6, uleiul de Borago și proteinele de înaltă calitate, asigură luciul și caracterul mătăsos al blănii sănătoase. În plus, tirozina si fenilalanina au un efect de intensificare a culorii blănii, pentru ca blănosul tău companion să fure privirile tuturor atunci când ieșiți la plimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close