Cum deosebim peștele “bun” de peștele “mai puțin bun” din hrana uscată a animalelor de companie.

1.7K

Hrana uscată, bobițele, cronțănele sau oricum o numim, hrana uscată este din ce în ce mai folosită pentru animăluțele noastre. Aroma, compoziția, sursa de proteină diferă de la o marcă la alta.

Principalele componente pentru hrana de pește sunt:

Făina de pește

Făina de pește este o pulbere fină și uscată, formată prin topirea și măcinarea atât a peștelui întreg, cât și a oaselor și organelor comestibile din pește procesat. Aceasta poate fi listata în mai multe moduri, cu sau fără speciile de pește utilizate. De exemplu, făina din carne de cod ar putea fi numită „făină de pește„, „făină de pește oceanic”, „făină de pește alb”, „făină de cod”, „cod deshidratat” sau „cod uscat”. Făina de pește are de obicei un miros puternic, pe care câinii îl iubesc, însă proprietarii, mai puțin.

Cât de mult afectează procesul de preparare, calitatea nutrițională a peștilor este o chestiune de dezbatere, dar majoritatea nutriționiștilor sunt de acord că este puțin probabil ca făina de pește să fie la fel de benefică din punct de vedere nutrițional pentru câini ca ingredientele de pește proaspăt.

Este totuși o sursă excelentă de aminoacizi naturali, bio-adecvați (blocurile de proteine), grăsimi și anumite minerale și vitamine. Mai mult decât atât, deoarece făina de pește are în jur de 5-7% apă, este mult mai concentrată decât peștele proaspăt (care conține aproximativ 70% apă) și, prin urmare, este nevoie de mult mai puțină, cantitativ. De exemplu, 20% din pește proaspăt ar echivala doar cu aproximativ 6,5% făină de pește. Acesta este un aspect important atunci când se compară conținutul de carne al alimentelor uscate pentru câini. Făina de pește uleios (spre deosebire de peștele alb) conține, de asemenea, uleiuri de pește abundente, inclusiv omega-3 și omega-6.

ATENȚIE! Dacă specia de pește nu este menționată, termenul general „făină de pește” înseamnă că ar putea să provină din orice combinație de specii de pești. Termenii generali sunt adesea utilizați de către producătorii de alimente pentru câini, în loc de a numi fiecare ingredient, fie pentru că rețeta se schimbă regulat fie pentru că denumirea ingredientelor ar putea să nu fie la fel de atrăgătoare pentru client.

Antioxidanții trebuie adăugați la făina de pește în timpul producției, pentru a preveni râncezirea. Acești antioxidanți pot fi naturali (cum ar fi vitamina E, vitamina C și ulei de rozmarin) sau artificiale. În cazul antioxidanților artificiali, cele mai frecvent întâlnite sunt substanțele chimice foarte controversate și potențial dăunătoare BHT, BHA și galatul de propil.

 Deoarece antioxidanții sunt adăugați la făina de pește la fabrica de pește, cu mult înainte de a ajunge la fabrica de alimente pentru câini, producătorul de hrană nu este obligat să le declare pe etichetă. De fapt, un produs alimentar poate conține orice ingredient care a fost pre-tratat cu aditivi artificiali de către furnizorii de ingredient, iar producătorul de hrana poate spune în mod legal că alimentele respective nu au ” aditivi artificiali” atâta timp cât nu el îi adaugă! Din acest motiv, este întotdeauna important să căutați alimente care să fie garantat „fără aditivi artificiali” (mai degrabă decât „fără ingrediente artificiale adăugate”) sau, dacă aveți vreo îndoială, să întrebați direct producătorul.  

Uleiul de pește 

Uleiul de pește provine din prelucrarea peștelui uleios: tonul, sardinele, somonul și macroul. Pe lângă furnizarea de energie, uleiul de pește conține uleiuri esențiale omega-3 și omega-6, care au beneficii de sănătate pe scară largă. Uleiul de pește a fost recomandat pentru prevenirea și tratarea unor serii de probleme de sănătate, inclusiv a problemelor articulare, a afecțiunilor cutanate, a bolilor cardiovasculare și chiar a cancerului. Uleiul de pește este, de asemenea, bogat în mai multe vitamine, inclusiv vitaminele A, B3 și D.

Peștele proaspăt 

Peștele proaspăt este o sursă de proteine ​​extrem de hrănitoare și gustoasă pentru câini. Poate fi făcut din orice parte a oricărui pește, dar constă de obicei din resturile de pește de calitate, cum ar fi viscerele, care sunt tocate într-o pastă fină înainte de a fi adăugată la alimente. Toți peștii, dar în special peștii grași, cum ar fi tonul, macroul, heringul și somonul, conțin uleiuri de pește, care au un conținut ridicat de uleiuri esențiale. Peștele proaspăt este utilizat pe scară largă în hrana umedă pentru câini și devine tot mai popular în alimentele uscate. Atunci când se compară conținutul de pește al alimentelor uscate, este important să rețineți că, deoarece peștele proaspăt conține aproximativ 70% apă (comparativ cu doar 8% din făina de pește), acesta este mult mai puțin concentrat din punct de vedere nutrițional decât alimentația și este necesară o cantitate mai mare. De exemplu, pentru a asigura aceleași niveluri de proteine ​​și grăsimi ca și cu făina de pește de 20%, un produs alimentar uscat ar avea nevoie de 72% pește proaspăt!

ATENȚIE!

Pește și derivate din pește

CE definește „pește și derivate din pește” ca „pește sau părți de pește, proaspete sau conservate printr-un tratament adecvat și derivate din prelucrarea lor”.

Deși termenii prin care sunt listați pe etichetă atrag o mulțime de critici, trebuie remarcat faptul că acestea nu indică neapărat prezența ingredientelor de grad scăzut. Peștele și produsele derivate din pește, de exemplu, cuprind toate produsele din pește, de la cele mai bune până la cele mai rele. De exemplu, unii producători de alimente bune folosesc termeni generali pentru a nu renunța la formula lor secretă, iar unele produse alimentare importate enumeră pește de înaltă calitate ca „pește și derivate din pește” doar pentru că legile sau obiceiurile din țara lor de origine sunt diferite . La capătul opus al scalei, termenul poate fi utilizat pentru derivatele de pește foarte scăzute, inclusiv unele care sunt foarte sărace din punct de vedere nutrițional. De asemenea, deoarece tipul de pește nu este specificat, producătorii care folosesc acest termen pot să își schimbe sursa de pește între loturi, în funcție de ceea ce este disponibil în acel moment.

Deoarece este imposibil să știm cu siguranță sursa și specia de pește, sugerăm să se evite alimentele cu acest ingredient. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care câinele dumneavoastră este predispus la intoleranță dietetică, deoarece identificarea și eliminarea ingredientelor problematice este imposibilă dacă nu știți exact cu ce hrăniți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close