Pentru a se dezvolta armonios și a deveni o pisică adultă echilibrată, pisoiul are nevoie de toată grija și atenția ta. Asigurarea accesoriilor esenţiale pentru confortul său, eliminarea potențialelor surse de pericole din casă, cunoașterea nevoilor sale reale, a limbajului specific, alături de alegerea hranei potrivite și vizitele regulate la medicul veterinar, vor contribui la bunăstarea pisoiului.
CUM ABORDEZ PISOIUL?
Învăţă cum să abordezi pisoiul cu grijă. Gesturile bruşte sau brutale îl pot speria. Cea mai bună modalitate de a ridica o pisică în braţe este de a strecura o palmă deschisă larg sub abdomen, în timp ce cu cealaltă îi susţii picioarele din spate, în cazul raselor de dimensiuni mai mari.
CE ACCESORII TREBUIE SĂ ÎI OFER?
Amenajează-i un culcuș confortabil în care să se simtă în siguranţă (cu toate acestea, pisicuţa îşi va găsi propriul loc unde o să doarmă), o litieră (optați pentru una acoperită pentru a evita împrăștierea nisipului), un castron pentru hrană și două pentru apă, preferabil din metal, sticlă sau ceramică, un sisal vertical pentru tocirea unghiilor și dacă există spațiu, un ansamblu tip copac pentru a se cățăra (pisicilor le place să se caţere, se simt în singuranță la înălțime și îi va satisface în același timp nevoia de a face mișcare).
Asigură-te că îi oferi jucării dedicate pisicilor, care nu conțin piese ce pot fi înghițite sau vopsea toxică și că are posibilitatea de a se ascunde în spatele anumitor piese de mobilier, sau de a le escalada. Joaca este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a pisoiului, iar aceste schimbări din locuința ta vor crea universul perfect pentru un pisoi energic și vioi.
CUM ALEG HRANA POTRIVITĂ?
Puiul tău parcurge cea mai importantă etapă din viața sa. Pentru a-i oferi un start sănătos în viață alege o hrană adaptată etapei de juniorat, ce contribuie la dezvoltarea organismului pisoiului, a sistemului său imunitar, și garantează o digestie ușoară pentru o asimilare optimă a nutrienților. Formulele nutriționale ROYAL CANIN® MOTHER & BABYCAT sunt create special în funcție de cerințele nutriționale specifice ale puiului de pisică ce parcurge prima etapă de dezvoltare, de la 0 la 4 luni, caracterizătă de un ritm intes de creștere, dezvoltare cerebrală și a sistemului imunitar imatur ce se confruntă cu germenii întâlniți de pisoiul ce începe să exploreze lumea înconjurătoare. Află mai multe despre produsele dedicate primei etape de creștere aici. Cea de-a doua etapă de dezvoltare, de la 4 la 12/15 luni este marcată de un ritm de creștere mai lent, ce permite consolidarea sistemului osos și dezvoltarea musculaturii. Apare dentiția permanentă, sistemul digestiv se maturizează şi este mai adaptat să digere hrana, însă necesarul energetic rămâne în continuare semnificativ. De aceea am creat gama ROYAL CANIN® KITTEN, formule nutriționale complete şi atent echilibrate, ce furnizează pisoiului toți nutrieții de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, concentrați în crochete de mici dimensiuni adaptate maxilarelor sale, respectând în același timp cele înalte standarde de calitate şi de siguranţă alimentară. Află mai multe despre beneficiile hranei ROYAL CANIN® KITTEN aici.
MĂSURI DE SIGURANȚĂ ÎN CASĂ
Odată cu venirea pisoiului acasă va trebui să te asiguri că noul său cămin este sigur pentru el. Ascunde cablurile electrice, acoperă prizele, securizează accesul la pesticide, insecticide şi substanţele toxice. Asigură-te de asemenea că nu are acces la medicamente sau obiecte mici precum benzi elastice, piuneze, ace etc. Puii de pisică au de multe ori tendinţa de a intra în dulapuri, sertare, coşul cu rufe murdare, pe sub mobilă şi, de multe ori, chiar în maşina de spălat sau uscătoare. Încearcă să descoperi ascunzătorile posibile ale pisoiului pentru a limita riscul de accidentare. Va trebui de asemenea să ai o atenție sporită atunci când mergi prin casă şi să te asiguri că nu stă nici un ghemotoc drăguţ de blană în uşă, înainte să o închizi. Instinctul le va spune pisoilor să nu mănânce plante toxice, dar cel mai prudent este să eviţi să ai în casă astfel de plante. Pentru o listă completă a plantelor toxice, consultă medicul veterinar. Lista celor mai des întâlnite plante cu potenţial toxic este: Cyclamen, Ilice, Vâsc, Wisteria, Dieffenbachia, Filodendron, Azalee, Rododendron, Cireş de Ierusalim, Leandru, Crăciuniţa, Iedera, Aucuba, Indrusaim, Ficus plângător.
ORGANIZAREA SPAȚIULUI
Viața pisoiului se va organiza in jurul a 4 zone diferite. Trebuie să respecţi această organizare şi să nu intervii, altfel, pisoiul poate suferi tulburări comportamentale.
Zona de hrănire
Acestă zonă trebuie să fie separată de zona în care este amplasată litiera şi de propria bucătărie.
Zona de odihnă
Zona de odihnă a pisicii se va schimba în timpul zilei, în funcţie de soare şi de sursele de căldură pe care le caută (caloriferul, şemineul, pervazul încălzit de soare etc.). Amenajează-i culcuşul în unul din aceste locuri, dar nu foarte departe de zona în care te aflii pentru că, în ciuda aparenţelor, pisicile vor mereu să fie în preajma proprietarilor. Somnul este o activitate extrem de importantă pentru un pisoi. Nu îl trezi niciodată pentru că hormonii esenţiali pentru creştere sunt secretaţi în timpul somnului.
Zona dedicată litierei
Această zonă trebuie să fie uşor accesibilă în orice moment al zilei, departe de zona de hrănire, sau de spaţiile circulate.
Zona de joacă
Aceasta este zona cea mai mare şi este utilizată pentru viaţa de zi cu zi şi pentru relaxare. Acesta trebuie să fie un spaţiu în care puiul poate alerga şi unde se poate cățăra pe locuri înalte (mese, şifoniere, rafturi, spătare etc.). Pisicilor le place să fie la acelaşi nivel cu faţa ta. Îşi pot freca obrajii sau corpul de tine ca și când ai fi o altă pisică. Exerciţiul fizic este foarte important pentru sănătatea sa și îi va canaliza energia, care nu va fi astfel utilizată în scopuri distructive, ci pentru tonifierea muşchilor. Încurajează-ți pisoiul să se caţere, să sară, să îşi tocească unghiile pe sisaluri verticale şi jucați-vă împreună cu obiecte pe care le va urmări și „vâna’’ instinctiv, care atârnă, se rostogolesc sau se mişcă. Timpul petrecut împreună vă va consolida relația pe viață.
IGIENA
Periajul, tăierea unghiilor sau igiena ochilor, a dentiției și a urechilor au ca scop menținerea stării bune de sănătate. În ciuda faptului că sunt activități de rutină în toaletajul pisicii, necesită atenție și răbdare. Dacă nu aveți experiență, recomandăm să solicitați sfatul medicului veterinar pentru a preveni evenimentele neplăcute.
VIZITA LA MEDICUL VETERINAR
Pe lângă hrană și educație, starea de sănătate trebuie atent monitorizată. Primul pas este vizita la medicul veterinar, care va stabili planul de vaccinare și deparazitare, pentru a-l proteja împotriva bolilor virale și a paraziților. Este important ca următoarele vizite la medicul veterinar să se realizeze cu regularitate, în scop preventiv, pentru a depista din timp eventualele afecțiuni ce pot să apară. Acasă, urmărește constant starea de sănătate a puiului și cere sfatul medicului veterinar ori de câte ori intervine o schimbare de comportament sau apar semne ale unei posible afecțiuni.