AFLĂ CUM SĂ ÎI OFERI PISICII TALE DE APARTAMENT STIMULAREA CEREBRALĂ ȘI FIZICĂ DE CARE ARE NEVOIE
Locuiești alături de pisica ta în apartament și vrei să îi oferi un univers prietenos și benefic pentru starea ei de bine? Nimic mai simplu! Câteva sfaturi și trucuri îți vor transforma apartamentul într-un paradis dedicat micii tale feline. Motto-ul este: Nicio clipă de plictiseală!
DIMENSIUNEA SPAȚIULUI DE LOCUIT
În natură, pisicile fac multă mișcare: vânătoare, cățărare, alergare, sprint și luptă, de-a lungul teritoriului lor foarte întins. O grădină mare, accesul la un spațiu extins în aer liber, sunt condițiile optime pentru orice pisică activă. Ea se va simți însă bine alături de tine chiar și într-un spațiu mai restrâns, dacă îi vei oferi ocazia să își manifeste instictele naturale. Pentru că pisicile sunt animale foarte curioase și adoră să descopere diferite lucruri în fiecare cameră din casă, îi poți crea, cu puțină imaginație, noi ocazii pentru aventuri năstrușnice sau lucruri captivante care să îi ocupe timpul în care este activă. Un teritoriu bine organizat și marcat, cuprins între 35 – 100 mp, îi oferă pisicii tale multiple posibilități de joacă, activități la înălțime și locuri în care se poate ascunde, datorită mobilierului din casă și accesoriilor inteligente, poziționate și achiziționate special în acest sens.
ZONELE DIN CASĂ
În casă, viața pisicii se va organiza în jurul a patru zone diferite, pe care este bine să le respecți: zona de masă, zona de odihnă, zona litierei și zona de joacă. Dintre acestea, zona de hrănire a pisicii ar trebui să fie localizată într-un spațiu dedicat, departe de litieră, dar și de bucătărie, pentru a evita cerșitul în timpul mesei. Zona de odihnă a pisicii tale se va schimba în timpul zilei în funcție de soare și de sursele de căldură pe care le caută (calorifer, șemineu, pervazul încălzit de soare etc.). Chiar dacă pisica ta doarme sau se odihnește între 13 și 16 ore pe zi, este de preferat să nu o deranjezi, întrucât acest lucru poate fi o sursă de stres. Creează-i spații de odihnă diverse, ferite de traficul din casă și de interacțiunea cu alte animale sau copii, ideal și un culcuș la înălțime, unde se va simți în siguranță. Zona de joacă este cea mai mare și mai utilizată pentru viața de zi cu zi. Oferă-i diverse jucării (inclusiv dintre cele care o încurajează să „vâneze”) și posibilitatea să se cațăre și să sară de la diverse înălțimi. Nu uita să lași ușile mereu deschise între camere, deoarece preferă spații mai mari pe care le poate parcurge în voie. Zona dedicată litierei trebuie să fie ușor accesibilă în orice moment al zilei, departe de zona de masă sau de spațiile intens circulate. În felul acesta, eviți sursele de stres, dar și respecți organizarea teritorială a pisicii tale. Atunci când ai 2 pisici în casă, specialiștii recomandă să le pui la dispoziție 3 litiere, pentru ca fiecare să-și poată păstra integritatea teritorială și să se evite stresul aglomerării.
PISICILOR LE PLACE SĂ STEA LA ÎNĂLȚIME SAU SĂ SE ASCUNDĂ
Pentru a-ți ajuta pisica să se simtă cât mai confortabil, îți recomandăm să instalezi, de exemplu, 1 sau 2 rafturi la înălțimi diferite, dedicate exclusiv pisicii. Iar pe rafturile deja existente (dintr-o bibliotecă, de exemplu), alocă-i un spațiu liber, doar al ei. Copacii de joacă sunt și ei o soluție foarte potrivită, doarece îi pot oferi la nevoie acces la o ascunzătoare în care se poate retrage rapid, oricând simte nevoia, dar și la cățărare, prin care își fortifică musculatura și se menține în formă.
BUCURIA ROLULUI DE OBSERVATOR
Dacă apartamentul vostru are ferestre mari, pisica va fi tare încântată să poată observa lumea exterioară. Deschiderea ferestrelor sau accesul la un balcon oferă pisicilor senzația de libertate, dar fără protecție, pot fi expuse la pericole precum căderile sau rănirea accidentală în timp ce urmăresc păsările. Plasele speciale pentru pisici sunt soluții prietenoase și eficiente pentru a preveni astfel de accidente și pentru a le permite pisicilor să se bucure în siguranță de aerul proaspăt și de priveliștile exterioare.
TOCIREA GHEARELOR
Tocirea ghearelor este o activitate instinctivă pentru pisica ta și are dublu rol: pe de o parte ajută la menținerea sub control a lungimii unghiilor, iar pe de altă parte prin această activitate își marchează teritoriul. Sisalurile sunt o necesitate în casa ta, iar dacă nu sunt încorporate în centrul de joacă sau căsuța specială, cumpără câteva sisaluri simple și poziționează-le prin casă (de exemplu lângă ușă). Sisalurile verticale o vor ajuta să își tocească ghearele, dar și să se întindă și să se relaxeze în același timp.
STIMULAREA MENTALĂ
Pisica ta de apartament va avea nevoie de jucării interesante care să o țină ocupată, precum și de multă interacțiune cu tine, pentru a combate inactivitatea și plictiseala. Pisicile sunt animale inteligente și vor fi încântate să aibă prilejul de a vâna și de a alerga după jucării împreună cu tine, în perioadele scurte de activitate intensă. Din fericire, există o gamă largă de jucării pentru pisici, care îi satisfac instinctul de vânătoare, de pândă sau căutare, precum dispozitivele de hrănire de tip puzzle, dar pe care este bine să le alternezi săptămânal. În plus, un ghiveci cu iarba pisicii îi va stimula simțurile și îi va crea o stare de bine.
NUTRIȚIA ADECVATĂ
O pisică de apartament este predispusă unui stil de viață sedentar, la multe ore de odihnă sau acumularea de gheme de păr în stomac (trichobezoare) datorită toaletării prelungite și năpârlirii pe toată durata anului, cauzate de traiul într-un mediu cu temperatura constantă. Totodată, accesul permanent la hrană, sterilizarea sau tendința de a combate plictiseala prin hrănirea în exces, pot duce la creșterea în greutate, ce poate favoriza la rândul ei apariția diabetului, a problemelor de mobilitate și a afecțiunilor cardiace. Iată de ce are nevoie de formula nutrițională dedicată, ROYAL CANIN® INDOOR, o hrană cu aport caloric redus, adaptat necesarului său energetic, cu un conținut proteic ușor digerabil pentru a combate fermentația la nivelul colonului, dar și bogată în fibre, pentru a favoriza eliminarea părului ingerat.
Petrecând timp de calitate alături de pisica ta și cu ajutorul a mici trucuri în amenajarea casei, îi vei putea asigura stimularea cerebrală și fizică de care are nevoie pentru o viață lungă și plină de aventuri frumoase, zi de zi, alături de tine.