Pandemia COVID-19 provoaca teama si incertitudine in randul multor persoane. De asemenea multi proprietari de animale isi fac grija in ceea ce priveste bunastarea animalelor de companie.
Din acest motiv WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) a emis un buletin informativ legat de implicatiile COVID-19 la animalele de companie. Mai jos regasiti o traducere a acestui buletin informativ din data de 7 martie 2020.
Un focar de pneumonie in China a atras ingrijorarea la nivel mondial cu privire la o noua forma de coronavirus (denumit SARS-Cov-2) ca risc global pentru sanatatea publica. Noul coronavirus a fost identificat dupa notificarea cazurilor de pneumonie de cauza necunoscuta in decembrie 2019, diagnosticate initial in orasul chinez Wuhan, capitala provinciei Hubei.
În ianuarie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a numit temporar noul virus drept 2019 coronavirus (2019-nCoV). Cu toate acestea, la 11 februarie a fost numit definitiv SARS-Cov-2 si boala cauzata de acest virus a fost numita „Coronavirus Disease 2019” (prescurtata „COVID-19”).
Coronavirusurile apartin familiei Coronaviridae. Alpha-si beta-coronavirusurile infecteaza de obicei mamiferele, in timp ce coronavirusurile gamma si delta infecteaza de obicei pasarile si pestii. Coronavirus canin, care poate provoca diaree usoara si coronavirus felin, care poate provoca peritonita infectioasa feline (FIP), sunt ambele alfa-coronavirusuri. Aceste coronavirusuri nu sunt asociate cu curentul focar de coronavirus. Pana la aparitia SARS-Cov-2, care apartine beta-coronavirusurilor, au fost cunoscute doar sase coronavirusuri capabile sa infecteze oamenii si sa provoace boli respiratorii, incluzand sindromul respirator acut sever coronavirus SARS-CoV (identificat in 2002/2003) si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu coronavirus MERS-CoV (identificat in 2012). SARS-Cov-2 este genetic mai legat de SARS-CoV decat MERS-CoV, dar ambele sunt beta-coronavirusuri cu originile la lilieci. Desi nu se stie daca COVID-19 se va comporta la fel ca SARS si MERS, informatiile din ambele coronavirusuri anterioare pot da recomandari privind COVID-19.
In ultimele saptamani, s-au inregistrat progrese rapide in identificarea etiologiei virale, izolarea virusul infectios si dezvoltarea instrumentelor de diagnostic. Cu toate acestea, exista inca multe intrebari care raman fara raspuns.
Poate COVID-19 infecta animalele de companie?
In prezent, exista dovezi limitate conform carora animalele de companie pot fi infectate cu SARS-Cov-2 si nici o dovada ca pisicile sau cainii de companie pot fi o sursa de infectie pentru alte animale sau pentru oameni. Acesta este o situatie in evolutie rapida si informatiile vor fi actualizate pe masura ce acestea devin disponibile.
Trebuie sa evit contactul cu animalele de companie sau alte animale daca sunt bolnav de COVID-19?
CDC (Centrul pentru Controlul si Prevevenirea Bolilor) recomanda urmatoarele: „ Trebuie sa restrictionati contactul cu animalele de companie si alte animale daca esti bolnav de COVID-19, la fel cum ai face in jurul altor oameni. Desi nu au existat rapoarte despre animale de companie sau alte animale care se imbolnavesc de COVID-19, se recomanda in continuare persoanelor bolnave
cu COVID-19 sa limiteaze contactul cu animalele pana cand se cunosc mai multe informatii despre virus. Cand este posibil, rugati un alt membru al familiei dvs. sa ingrijeasca animalele dvs. in timp ce sunteti bolnav. Daca sunteti bolnav de COVID-19, evitati contactul cu animalul dvs. de companie, incluzand mangaieri, imbratisari, sarutat sau lins, si impartirea mancarii. Daca trebuie sa va ingrijiti animalul de companie sau sa va aflati in jurul animalelor in timp ce sunteti bolnav, spalati-va mainile inainte si dupa ce interactionati cu animalele de companie si purtati masca. ”
Daca animalul meu de companie a fost in contact cu cineva bolnav de COVID-19, poate raspandi boala la alti oameni?
Desi nu stim inca cu siguranta, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot fi infectate cu sau raspandit SARS-Cov-2. De asemenea, nu stim daca s-ar putea imbolnavi de acest nou coronavirus. În plus, in prezent nu exista dovezi ca animalele de companie ar putea fi o sursa de infectie la oameni. Aceasta este o situatie in evolutie rapida si informatiile vor fi actualizate pe masura ce acestea devin disponibile.
Ce ar trebui sa fac daca animalul meu de companie prezinta o boala inexplicabila si s-a aflat in jurul unei persoane documentata cu COVID-19?
Inca nu stim daca animalele de companie se pot infecta prin SARS-Cov-2 sau se pot imbolnavi de COVID-19. Daca animalul dvs. de companie prezinta o boala inexplicabila si a fost expus unei persoane cu COVID-19, discutati cu un functionar de sanatate publica care lucreaza cu persoana infectata cu COVID-19. Daca zona dvs. are un medic veterinar, functionarul de sanatate publica se va consulta cu acesta sau cu un alt functionar corespunzator. Daca medicul veterinar de sanatate publica de stat sau un alt oficial de sanatate publica va recomanda sa va duceti animalul de companie la o clinica veterinara, apelati la clinica veterinara inainte de a merge sa ii anuntati ca aduceti un animal de companie bolnav care a fost expus unei persoane cu COVID-19. Acest lucru va permite clinicii sa pregateasca o zona de izolare. Nu duceti animalul la o clinica veterinara decat daca vi se recomanda acest lucru de catre un functionar de sanatate publica.
Care sunt preocuparile cu privire la animalele de companie care au fost in contact cu persoane infectate cu acest virus?
In timp ce COVID-19 pare sa fi aparut dintr-o sursa animala, acum se raspandeste de la o persoana la alta persoana. Raspandirea de la persoana la persoana se crede ca are loc mai ales prin picaturi respiratorii produse atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. In acest moment, nu este clar cat de usor sau durabil este acest virus. Cel mai important este ca nu exista dovezi cum ca animale de companie, cum ar fi cainii si pisicile, se pot infecta cu SARS-Cov-2.
Ce trebuie facut cu animalele de companie in zonele in care virusul este activ?
In prezent, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot fi infectate cu acest nou coronavirus. Cu toate ca nu s-au raportat animale de companie sau alte animale care s-au imbolnavit de COVID-19, pana nu stim mai mult, proprietarii de animale de companie ar trebui sa evite contactul cu animale de care nu sunt familiarizati si sa isi spele mereu mainile inainte si dupa ce interactioneaza cu animalele. Daca proprietarii sunt bolnavi de COVID-19, ar trebui sa evite contactul cu animalele din gospodaria lor. Daca trebuie sa aiba grija de animalele de companie sau sa fie in preajma animalelor in timp ce sunt bolnavi, ar trebui sa se spele pe maini inainte si dupa ce interactioneaza cu ele si sa poarte masca.
Aceasta este o situatie in evolutie rapida si informatiile vor fi actualizate pe masura ce acestea devin disponibile.
Ar trebui medicii veterinari sa inceapa sa vaccineze cainii impotriva coronavirusului canin din cauza riscului de SARS Cov-2?
Vaccinurile contra coronavirusului canin disponibile pe unele piete globale sunt destinate sa protejeze de infectie cu coronavirus enteric si NU sunt autorizate pentru protectia impotriva infectiilor respiratorii.
Veterinarii NU ar trebui sa foloseasca astfel de vaccinuri in fata focarului actual, gandindu-se ca poate fi o forma de protectie incrucisata impotriva COVID-19. Nu exista absolut nicio dovada vaccinarea cainilor cu vaccinuri disponibile in comert va asigura o protectie incrucisata impotriva infectie cu COVID-19, deoarece virusurile enterice si respiratorii sunt variante diferite de coronavirus. In prezent, nu exista vaccinuri disponibile pe nici o piata pentru infectia cu coronavirus respirator la caine.
Care este raspunsul WSAVA la rapoartele referitoare ca un caine a fost ‘infectat’ cu COVID-19 in Hong Kong?
Rapoartele din Hong Kong din 28 februarie au indicat ca cainele de companie al unui pacient infectat a fost testat „Slab pozitiv” la COVID-19 dupa testarea de rutina. Pe 5 martie, departamentul agriculturii, pescuit si conservare (AFCD) din Hong Kong a raportat ca probele nazale, orale, rectale si fecale de la caine au fost testate. Pe 26 si 28 februarie, probele orale si nazale au fost pozitive, in timp ce pe 2 martie, doar tampoanele nazale au prezentat rezultate pozitive. Probele rectale si fecale au fost negative la toate cele trei ocazii.
Testarea atat la laboratorul veterinar guvernamental (AFCD) si la laboratorul acreditat de diagnostic uman CoV de la Universitatea Hong Kong (HKU) a detectat o incarcatura virala scazuta la probele nazale si orale. Ambele laboratoare au utilizat reactia in lant a polimerazei inversa (RT-PCR) metoda si rezultatele indica faptul ca in probe a existat o cantitate mica de ARN viral COVID-19. Cu toate acestea, nu indica daca esantioanele contin particule de virus intacte care sunt infectioase, sau doar fragmente de ARN, care nu sunt contagioase.
Cainele, care nu prezinta semne clinice relevante, a fost scos din gospodarie, care a fost posibila sursa de contaminare la 26 februarie. Testarea a fost efectuata dupa ce cainele a fost pus sub carantina pentru a determina daca cainele a fost de fapt infectat sau daca gura si nasul sau erau contaminate cu virusul COVID-19 din gospodarie.
Documentul AFCD precizeaza ca rezultatul „slab pozitiv” rezultat din esantionul nazal luat dupa 5 zile dupa ce cainele a fost scos din posibila sursa de contaminare sugereaza ca, catelul are un nivel scazut de infectie si este probabil sa fie un caz de transmitere de la om la animal. Cu toate acestea, inca nu exista dovezi in acest moment ca animalele de companie mamifere, inclusiv cainii si pisicile, pot fi o sursa de infectie la alte animale sau oameni.
WSAVA indeamna proprietarii de animale de companie in zonele in care exista cazuri umane de COVID-19 sa continue sa urmeze informatiile din avizul sau, inclusiv spalarea mainilor atunci cand interactionati cu animalele de companie si, daca este bolnav, sa poarte masca pentru fata in jurul lor.
Situatia evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate pe masura ce acestea devin disponibile.
Sursa: https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/03/COVID-19_WSAVA-Advisory-Document-Mar-9-2020.pdf