Ce tip de perie este potrivită pentru blana câinelui tău?

11.6K

Ai o perie pentru cățelul tău? Te-ai întrebat vreodată dacă peria pe care o ai este potrivită pentru blana cățelului tău? Cât de des îl perii?

Sunt foarte multe întrebări pe care orice iubitor și deținător de câini ar trebui să și le pună.

Periatul este un procedeu foarte important, în special pentru starea de bine a pielii cățelului tău.

Fie stă în casă sau în curte, fie are părul lung, scurt, dublu, creț sau sârmos, câinele trebuie periat zilnic.

Procedeul este destul de anevoios, dacă nu folosești o perie specială pentru tipul de blană pe care îl are, dar și pentru că nu este obișnuit cu periatul încă de când este pui.

Industria cosmetică pentru animale este într-o continuă creștere. Există, în magazinele specializate, produse variate, speciale și din ce în ce mai elaborate, pentru blana câinilor.

Probabil că nu de puține ori ai văzut într-un astfel de magazin rafturi întregi cu perii, piepteni și tot felul de alte “unelte” colorate, cu forme diverse și având tot felul de denumiri ciudate. Tu știi ce să alegi pentru blana cățelului tău?

Hai să vedem ce tip de perie este potrivita pentru blănosul tău!

1. Periile tip “Slicker”

Putem să le spunem și perii generale, de bază. Acestea, indiferent de formă, culoare și materialul din care sunt făcute, se împart în trei categorii: perii slicker cu dinții moi, perii slicker cu dinții tari și perii slicker flexibile. Cele cu dinții tari și cele flexibile se folosesc pentru blana încâlcită, iar cele cu dinții moi, pentru blana fără câlți.

Acest tip de perie este folosit, cu mici excepții, pentru majoritatea tipurilor de blană, însa eficiența maximă o are pentru:

  • blana scurtă aspră – Basset, Rotwailer, Pug, Labrador etc
  • blana combinată – Golden Retriever, Papilon, Cocker etc.
  • blana ondulată – Bichon Frise, Poodle, etc

 Sfat: Perierea trebuie executatî corect, de la rădăcină către vârful firului de păr, cu grijă, pentru a evita rănirea pielii cățelului.

2. Periile tip “Greblă”

Este un tip de perie care ajunge în profunzimea blănii și scoate firele moarte, care rămân prinse în blană, fără a afecta structura firului de păr.

Eficiența maximă o are pentru rasele cu următoarele tipuri de blană:

  • blana dublă scurtă – Akita Inu, Ciobanesc German, Husky, Malamut etc.
  • blana dublă lungă – Chow Chow, Saint Bernard, Samoyed, Pomeranian, Spitz etc

Sfat: Perierea trebuie făcută cu rabdare și pe toată suprafața corpului. Aceste tipuri de blană sunt foarte dese, au mai multe straturi și trebuie curățate cât mai bine, pentru a permite aerisirea pielii.

3. Periile tip “Furminator”

Indiferent de denumirea comercială, acest tip de perie are același rol, de a scoate părul mort din blană. Structura sa este diferită de cea a altor perii, deoarece are, în partea superioară, un rând de dinți foarte scurți și deși, asemănător dinților lamelor de la mașina de tuns. În funcție de mărimea dinților, poate fi folosită pe mai multe tipuri de blană.

Atenție! Furminatul este un procedeu care necesită foarte multă atenție și îndemânare. Din cauza lamei tăioase, pielea animalelor poate fi rănită ușor, iar, dacă se insistă foarte mult pe anumite zone, poate fi smuls tot părul.

Sfat: Pentru o eficiență maximă, peria se poziționează în unghi de 90 de grade față de pielea câinelui și nu se apasă cu putere pe lamă. Folosită corect, părul mort va fi scos în cantitate mult mai mare față de cu orice altă perie.

Furminator

4. Periile cu “ace” și perii din păr natural

Indiferent de formă, mărime sau culoare, peria tip “ace” poate avea acele metalice sau din lemn, cu sau fără butoni de protecție în vârful lor. Peria este potrivită pentru:

  • blana lungă naturală – Bichon Maltease, Shih Tzu, Yorkshire Terrier etc.

Am putea spune că peria este specială pentru blănița “prețioasă”. Trebuie folosită pe câinii care nu se tund și sunt lăsați cu părul lung. Firul de păr al acestor câini este fin și fragil, iar peria este special concepută pentru a evita ruperea sa.

În combinație cu peria tip “ace” trebuie folosită peria din păr natural. Aceasta stimulează uleiul natural produs de piele și îl intinde pe toată suprafața firului de păr, dând blăniței un luciu natural.

Sfat: Nu lăsați acest tip de blană să crească, dacă nu sunteți siguri că o puteți îngriji corespunzător. Perierea zilnică este obligatory, pentru a evita formarea câlților, care pot genera adevărate răni la nivelul pielii.

5. Periile de mână

Indiferent de formă, mărime, culoare, acest tip de perie are acele metalice sau din cauciuc.

Peria cu dinții din cauciuc se folosește pentru:

  • blana scurtă moale/mătăsoasă – Dalmațian, Boxer, Vijla, Pointer etc

Peria cu dinții din metal se folosește pentru:

  • blana sârmoasă – Fox Terrier, Scottish Terrier, Westi etc

Sfat:  Peria de cauciuc poate fi folosită în timpul îmbăierii, pentru majoritatea tipurilor de blană. Ajută la curățarea în profunzime a blăniței și masează pielea.

6. Pieptenii

Indiferent de formă, de cât de deși sau rari sunt dinții, dacă au mâner sau nu, principala lor utilizare este în procesul de tuns, însa ei pot fi folosiți pentru verificarea blăniței, dacă aceasta este încâlcită sau nu. Pot fi folosiți simultan, sau după procesul de periere.

Sfat: Pentru o utilizare corectă, piaptănul trebuie ținut în unghi de 90 de grade față de piele. 

7. Cuțitele pentru descâlcit

Aceste “instrumente” se pot folosi la majoritatea tipurilor de blană. Rolul lor este de a tăia sau de a smulge câlții formați în blană. În funcție de gradul de încâlcire, se folosesc cuțite cu dinți mai scurți sau mai lungi. Procesul de descâlcire implică, pe lânga acest tip de instrumente, și perii slicker cu dinți tari și piepteni.

Atentie! Cuțitele de descâlcit sunt instrumente cu lame foarte ascuțite, iar riscul de rănire este mare, atât pentru animal cât și pentru cel care efectuează descâlcirea.

Sfat: Pentru câinii cu blana mai lungă, cele mai predispuse la încâlcire sunt zona urechilor, gâtului, interiorul picioarelor. Periați-le bine, pentru a evita formarea câlților!

Concluzie:

Perierea este un proces complex, care implică mai multe “instrumente”. Asigură-te că ai tot ce-ti trebuie pentru blana lui și nu-ți rămâne decât să-i acorzi timpul zilnic necesar acestui process! Chiar dacă îl perii zilnic, nu ezita să mergi periodic cu el la un salon specializat!

Curiozități:

Blana câinilor din rasele Komondor și Puli are aspect de șnur. Părul acestora este răsucit, având aspect de frânghii de grosimea unui pix. La naștere nu prezintă șnururi, ele se formează abia în primul an de viață. O blană sănătoasă poate crește până la nivelul solului.

Komondor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close