Câini din Rasa Shih Tzu

9.4K
Informaţii generale:

Originile câinelui din rasa Shih Tzu se regăsesc cu multe secole în urmă în China antică și în Tibet. Se crede că rasa a fost dezvoltată prin încrucișarea unor rase Chinezești în miniatură cu mici rase Tibetane, mai exact Lhasa Apsos și Pekingese. Câinele Shih Tzu a fost tot timpul favoritul împăraților Chinezi. De-a lungul dinastiei Tang, o pereche de astfel de câini au fost oferiți curții Chineze de către regele regiunii Vigur. Mai mulți au fost trimiși mai târziu de către oamenii din Ho Chou. La mijlocul anilor 1600, mici câini care semănau cu niște lei au fost aduși din Tibet în China, aceștia fiind utilizați pentru a dezvolta rasa Shih Tzu pe care o cunoaștem azi. Câinele Shih Tzu a fost foarte popular în timpul Dinastiei Ming, fiind de asemenea apreciat și favorit de către familiile regale și nu numai. Rasa a fost apreciată și de către Împărăteasa Cixi (T’zu His, 1861 – 1908). După moartea acesteia, adăposturile palatului au fost desființate, iar acești câini au devenit tot mai rari. În anul 1912, odată ce China a devenit republică, câini Shih Tzu au început să ajungă în Anglia și apoi în Țările Nordice și în America. Rasa aproape a atins extincția în anul 1949 din cauza regimului Comunist. Din fericire, câțiva crescători au reușit să își salveze câinii, iar despre aceștia se crede că au reușit să pună bazele rasei Shih Tzu pe care o cunoaștem azi,

  Nume: Shih Tzu

Originea: China

Grupa: Câini de companie

Inaltime: Femela 20 – 22 cm, Mascul 22 – 25 cm

Greutate: Femela 4 – 6 kg, Mascul 5 – 7 kg

Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani

Culoare: toate culorile

Temperament:  Câinii din rasa Shih Tzu sunt niște câini de pază excelenți. Sunt alerți, vigilenți și vor lătra atunci când cineva se apropie de casă. Dacă nu sunt dresați în acest sens, lătratul câinilor Shih Tzu poate să fie foarte ușor scăpat de sub control.

Dresaj:  Dresajul ar trebui să înceapă devreme, sesiunile să fie ținute scurte, iar activitățile ar trebui să fie variate pentru a ține câinele mereu interesat de ceea ce urmează să se întâmple.

Caracteristici distinctive: Expresia este una caldă, docilă, prietenoasă și încrezătoare. Ochii îi sunt largi, rotunzi și proeminenți, așezați depărtat unul de celălalt și închiși la culoare. Urechile îi sunt mari, așezate ușor sub coroana capului și acoperite bine cu blană.

având la dispoziție doar 7 căței și 7 femele. Shih Tzu nu a devenit cunoscut în partea de Vest a lumii până în secolul XX, atunci când a reușit să intre în showurile de profil. Clubul Kennel Peking a fost format în anul 1934 și a ținut primul show internațional în acel an. Lhasa Apsos și Lhasa Lion au participat, fiind considerați o singură rasă, ceea ce a creat confuzie între aceste două rase. Un standard pentru rasa Shih Tzu a fost dezvoltat în anul 1938, cu ajutorul doamnei De Breuil, un refugiat rus. Despre acest standard se spune că este cel mai poetic standard scris vreodată. Câteva dintre cuvintele de prezentare arătau așa: ”Capul unui leu; fața rotundă a unei bufnițe; ochii lucioși ai unui dragon; limba ovală asemenea unei petale de bujor; gura unei broaște; dinții asemenea unor boabe de orez; urechile asemenea unor frunze de palmieri; pieptul unui urs; spatele larg al unui tigru; coada unui phoenix; picioarele de elefant; o blană galbenă asemenea unei cămile; mersul unui pește de aur.” La începuturile acestei rase, câinii cu blana galbenă erau denumiți Chin Chia Huang Pao, iar câinii cu blana galbenă și cu pete albe erau denumiți Chin Pan To Yueh, cei negri cu alb se numeau Wu Yun Kai Hsueh (nori negri peste zăpadă), cei negri complet se numeau Yi Ting Mo (pata de cerneală), iar cei în mai multe culori erau denumiți Hua Tse (însemnând copilul din flori). Creșterea câinilo Shih Tzu în Anglia a început în anii 1930, atunci când câteva perechi au fost aduși din China. Mai ales, un Shih Tzu alb cu negru pe nume Lung Fu Ssu a ajuns în Irlanda în anul 1930 și o pereche alb cu negru pe nume Hibo și Shu Ssa care au ajuns în Anglia în același an. În anul 1932, un câine și două femele au fost duse în Norvegia. Atunci când rasa Shih Tzu a fost pusă lângă rasa Lhasa Apsos a devenit foarte clar că aceste două rase sunt complet diferite. Clubul Shih Tzu a fost creat în Anglia în anul 1935, recunoscând ulterior diferențele dintre cele două rase, Lhasa Apso și Shih Tzu. Soldații americani s-au atașat de această rasă în timpul celui de-al doilea Război Mondial, aducând câțiva înapoi în Statele Unite. Mulți alți Shih Tzu au fost importați apoi, odată ce populația Americană a devenit tot mai fascinată de acești mici câini. Rasa Shih Tzu a fost recunoscută în Clubul Kennel American în anul 1969. Câinele Shih Tzu a fost întotdeauna un animal de companie, fiind extrovertit, vivace, încrezător și plin de demnitate. Personalitatea sa prietenoasă, afectivă și încrezătoare cu familia și străinii este una dintre cele mai îndrăgite calități ale acestui câine.

Descriere fizică:

Câinii din rasa Shih Tzu sunt compacți, plini de viață și energie, mereu în alertă, cu o blană lungă și dublă. Datorită liniei antice nobile din care se trage, Shih Tzu este mereu mândru de el, arătând acest lucru printr-o postură a corpului aproape arogantă, cu capul ținut sus și cu coada curbată pe spate. Cu toate că au existat tot timpul variații de mărime, Shih Tzu trebuie să fie compact, solid, ducând cu el o greutate și o substanță bine definită. Capul acestui câine îi este rotund, larg, și cu o distanță considerabilă între ochi. Mărimea capului trebuie să fie în echilibru cu restul corpului, fiind nici prea mare și nici prea mic. Expresia este una caldă, docilă, prietenoasă și încrezătoare. Ochii îi sunt largi, rotunzi și proeminenți, așezați depărtat unul de celălalt și închiși la culoare. Urechile îi sunt mari, așezate ușor sub coroana capului și acoperite bine cu blană. Botul îi este pătrat, scurt, fără riduri, nefiind așezat mai jos de pleoapa de jos. Partea din față a botului ar trebui să fie plată. Gâtul este așezat elegant între umeri și destul de lung pentru a permite câinelui să își poarte capul ridicat tot timpul. Corpul îi este scurt și compact, fiind ușor mai lung decât este înalt. Adâncimea cutiei toracice ar trebui să nu fie mai jos de genunchi. Coada este așezată în sus, purtată curbată pe spate. Blana este luxuriantă, dublă, densă, lungă și lăsată să curgă liber. Toate culorile și marcajele sunt acceptate.

Personalitate:

Numele Shih Tzu înseamnă ”micul leu”, dar acești mici ghemotoace de iubire nu sunt nici pe departe feroce sau agresivi. Această rasă este una dintre cele mai liniștite și calme. Pot să trăiască în orice tip de casă, să se înțeleagă perfect cu orice alt animal de companie, sunt niște câini excelenți pentru orice tip de familie. Câinii din rasa Shih Tzu sunt perfecți pentru persoanele singure sau pentru cei mai în vârstă. Sunt în general foarte politicoși și bine crescuți, fiind totodată ușor de dresat, niște mici animăluțe super-drăgălașe. Crescătorii de câini din rasa Shih Tzu sunt încântați de descrierea pea care compozitorul american James Mumsford a făcut-o față de Shih Tzu: ”…o farfurie de leu, câteva lingurițe de ceai de iepure, câteva grame de pisică domestică, o parte de balerină, o bucățică de om bătrân, o lingură de maimuță, o parte pui de focă și o parte de ursuleț panda”. Câinii Shih Tzu sunt câini de ținut în brațe, nefiind sub nicio formă câini activi sau care au nevoie de ieșiri afară. O plimbare ușoară în jurul blocului și puțin timp pentru alergat în curte sau în parc sunt tot ceea ce acești câini au nevoie din punct de vedere al activității. Cel mai mult preferă să se prostească în interiorul casei sau să se așeze în brațele stăpânilor. Mărimea lor este perfectă pentru apartamente și pentru garsoniere, dar totodată sunt fericiți și la o fermă. Câinii din rasa Shih Tzu sunt niște câini de pază excelenți. Sunt alerți, vigilenți și vor lătra atunci când cineva se apropie de casă. Dacă nu sunt dresați în acest sens, lătratul câinilor Shih Tzu poate să fie foarte ușor scăpat de sub control. Dresajul trebuie să conțină lecții pentru stoparea lătratului.

Dresaj

Câinii din rasa Shih Tzu sunt destul de greu de dresat, dar odată ce au realizat că există niște recompense la mijloc, își vor schimba părerea destul de repede. Sunt ușor de influențat atunci când sunt puse în joc câteva bunătățuri. Sunt foarte încăpățânați atunci când vor asta și nu vor face absolut nimic dacă nu le va ieși și lor ceva din acea activitate. Dresajul ar trebui să înceapă devreme, sesiunile să fie ținute scurte, iar activitățile ar trebui să fie variate pentru a ține câinele mereu interesat de ceea ce urmează să se întâmple. O mulțime de bunătăți și recompense ar trebui să ajute la motivarea câinelui de a învăța noi comenzi. Dresajul pentru casă poate să dureze între șase și opt luni, sau chiar mai mult, acest lucru depinzând de fiecare câine.

Toaletaj:

Menținerea blănii la un nivel ridicat este o activitate destul de dificilă. Este necesară o periere zilnică  pentru a evita încâlcelile, iar un îmbăiat este necesar cel puțin o dată pe săptămână. De fapt, mulți crescători de Shih Tzu se îndreaptă înspre un stilist profesionist care să aibă grijă de blana câinilor. Dacă vreți să îi țineți blana scurtă, veți avea nevoie de câte o vizită la coafor la cel puțin șase-opt luni. Dacă încercați să îl tundeți singuri, asigurați-vă că experiența este una cât mai plăcut posibilă atât pentru tine cât și pentru Shih Tzu. Atunci când îl periați, trebuie să ajungeți până la piele. Unii crescători experimentați învață câinele să stea pe o parte atunci când este periat, pentru că în acest fel este mai confortabil și mai ușor. La aproximativ 10 – 12 luni, blana câinelui Shih Tzu se schimbă dintr-o blană pufoasă într-una mătăsoasă, de adult.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Shih Tzu este o rasă puternică, dar care pot avea parte de anumite condiții de sănătate, la fel ca majoritatea raselor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;

– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului.  Câinele va începe să șchiopăteze și  în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;

– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași.

– ectropionul este o afecțiune prin care se modifică poziția pleoapei inferioare prin răsfrângerea către exterior a marginii libere a pleoapei și apariția fundului de sac conjunctival;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– boala capului femural , care poate foarte ușor să fie considerată a fi displazia șoldului. Apare sub forma artritei și poate suporta o intervenție chirurgicală în vederea însănătoșirii. Intervenția chirurgicală necesită ulterior și o perioadă atentă de recuperare;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– cistinuria este o boală congenitală prin care este eliberată în urină o cantitate mare de cistină și alți aminoacizi dibazici, cauzată de faptul că cistina are o solubilitate redusă, ceea ce duce la o predispoziție pentru formarea de calculi renali;

strănutul invers este o afecțiune care poate apărea oricând la câinele dumneavoastră. În general apare atunci când mănâncă prea repede, când este foarte bucuros sau când este polen în aer. Sunetele pe care le face nu sunt cele mai plăcute și ceea ce puteți să faceți este să încercați să îl calmați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close