CE TREBUIE SĂ EVIȚI PENTRU SĂNĂTATEA PRIETENULUI TĂU PATRUPED
Câinele tău este uneori cel mai bun confident, cel mai hazliu coleg de apartament și cel mai de încredere paznic al căminului vostru. El este mereu atent la pericolele din jur și te protejează cu lătratul său zgomotos. În schimb, tu îl mângâi, îl răsfeți cu hrană sănătoasă și îi oferi toate jucăriile din lume, doar pentru a-i vedea coada agitânduse energic de bucurie. Pentru a-i proteja sănătatea zi de zi, nu uita să ții cont și de alimentele care sunt interzise câinilor, deoarece unele dintre acestea pot provoca probleme grave de sănătate sau chiar pot fi fatale. Iată o listă cu alimentele care ar trebui evitate în hrănirea câinilor și motivele pentru care acestea sunt periculoase.
1. CIOCOLATA
Știm că este greu să îl refuzi pe micul tău pofticios, însă chiar și o cantitate mică de ciocolată îi poate provoca probleme, cum ar fi vărsături, diaree, tremurături musculare, probleme cardiace și, în cazuri grave, convulsii și deces. Ciocolata conține teobromină, o substanță toxică pentru câini. Cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât conținutul de teobromină este mai mare și, deci, mai periculos pentru câini.
2. CEAPA ȘI USTUROIUL
Știi deja că resturile de la masa ta nu sunt potrivite pentru hrănirea sănătoasă a câinelui. Nici măcar în cazurile în care te gândești să îi oferi ultima bucățică de shaworma. Ceapa și usturoiul, sub orice formă (proaspete, gătite, uscate sau pudră), pot deteriora celulele roșii din sângele câinilor, ducând la anemie hemolitică. Simptomele includ slăbiciune, letargie și pierderea apetitului. Efectele negative pot apărea chiar și la câteva zile de la consum.
3. STRUGURII ȘI STAFIDELE
Chiar și în cantități mici, strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală acută la câini. Semnele de intoxicație includ vărsături, letargie și diaree, urmate de simptome mai severe, cum ar fi lipsa poftei de mâncare și dureri abdominale. Dacă ai un câine mâncăcios, nu lăsa pe masă nesupravegheat castronul cu struguri sau prăjitura cu stafide.
4. ALCOOLUL
Alcoolul și alimentele sau băuturile care conțin alcool pot avea un impact sever asupra sistemului nervos și respirator al câinilor. Pot cauza vărsături, diaree, depresie respiratorie, probleme de coordonare și, în cazuri extreme, coma și decesul. Dacă organzezi o petrecere sau mergeți împreună la un grătar în aer liber, țineți paharele cu băuturi alcolice departe de accesul câinelui.
5. XILITOLUL
Guma de mestecat, pasta de dinți, bomboanele sau produsele de patiserie par inofensive pentru câini. Ele însă pot conține xilitol, un îndulcitor artificial des utilizat în fabricarea multor produse comune. În cazul câinilor el poate provoca o eliberare rapidă de insulină, ducând la hipoglicemie (scăderea periculoasă a nivelului de zahăr din sânge), care poate cauza slăbiciune, convulsii și, în cazuri grave, insuficiență hepatică.
6. CAFEINA
Iubim cafeaua și ne place să ne răsfățăm de-a lungul zilei cu câte o ceașcă pregătită după proriul gust. Nu uita că și câinele tău poate fi tentat să guste din ea! Prezentă în cafea, ceai, băuturi energizante și anumite medicamente, cafeina poate fi foarte periculoasă pentru câini. Aceasta stimulează sistemul nervos central și cardiac, putând provoca agitație, tremurături, respirație accelerată și, în cazuri extreme, convulsii și deces.
7. AVOCADO
Fructul de avocado este tot mai apreciat pentru calitățile sale nutritive, dar el nu reprezintă o alegere sănătoasă și pentru câini. Sâmburele, coaja și frunzele de avocado conțin persină, o substanță care poate provoca vărsături și diaree în cazul câinilor. De asemenea, sâmburele de avocado poate cauza obstrucții intestinale dacă este ingerat.
8. ALIMENTELE SĂRATE ȘI PRĂJITE
Ca și în cazul oamenilor, consumul ridicat și repetat de alimente sărate și bogate în grăsimi poate fi dăunător pentru sănătate. În cazul câinilor sensibilitatea este și mai ridicată. De exemplu, cantitățile mari de sare pot duce la intoxicație cu sodiu, manifestată prin simptome precum vărsături, diaree, tremurături, convulsii și, în cazuri grave, deces. Iată de ce alimentele precum chipsurile, covrigeii și alte gustări sărate ar trebui evitate. Alimentele prăjite și bogate în grăsimi pot afecta pe de altă parte digestia, stomacul, și consumate pe termen lung pot duce la obezitate și probleme de sănătate asociate, sau pot provoca chiar pancreatită în cazul anumitor câini.
9. NUCILE ȘI ALUNELE
Sunt crocante, sănătoase pentru noi oamenii și parcă numai bune de oferit drept recompensă. Însă nu și pentru câini. Pe lângă riscul de sufocare pe care îl prezintă, au și un potențial alergic ridicat. Iar conținutul bogat de grăsimi poate cauza probleme la nivelul stomacului. Dintre toate nucile, cele de macadamia sunt toxice pentru câini! Acestea pot cauza slăbiciune, vărsături, tremurături și hipertermie. Chiar și o cantitate mică poate duce la reacții adverse severe.
10. OASELE GĂTITE
Oasele gătite pot fi periculoase, deoarece se pot sparge și pot cauza blocaje sau perforații intestinale. Este important să nu oferi câinilor oase gătite sau alimente care conțin oase de mici dimensiuni și care pot fi ușor înghițite.
11. LAPTELE, SMÂNTÂNA ȘI BRÂNZA
Chiar dacă majoritatea oamenilor cred că laptele este o alegere sănătoasă pentru companionii noștri canini, acesta este doar un mit. Pe măsură ce câinii ajung la maturitate, enzimele necesare digerării lactatelor se reduc gradual. Din această cauză atunci când va consuma produse lactate este posibil să aibe simptome similare intoleranței la lactoză, precum vărsături, diaree sau dureri de stomac.
Pentru a-ți menține câinele sănătos și în siguranță, este esențial să fii mereu atent(ă) la ceea ce îi oferi să mănânce. Ai grijă să nu aibe acces la aceste alimente toxice pentru el, atât acasă cât și în afara ei, iar în caz de ingestie accidentală a unui aliment periculos, contactează imediat medicul veterinar pentru sfaturi și intervenție. Sănătatea și starea de bine a prietenilor noștri patrupezi depinde de grija și atenția pe care le-o acordăm zi de zi.