Importanța nutriției în etapa de seniorat

322
Importanța nutriției în etapa de seniorat
OFERĂ-I SUPORTUL NUTRIȚIONAL ADECVAT PE MĂSURĂ CE ÎNAINTEAZĂ ÎN VÂRSTĂ

Câinele tău îți este cel mai bun prieten și îți este aproape în fiecare zi. Petrecând mult timp împreună, este posibil să nu observi imediat primele semne ale înaintării în vârstă. Odată cu intrarea în etapa de seniorat, el va avea nevoie de îngrijire mai atentă și specifică acestei perioade din viața sa. Află care sunt schimbările prin care trece, cerințele sale specifice și cum îi poți susține organismul cu ajutorul nutriției, pentru a-și menține sănătatea și vitalitatea pe parcursul înaintării în vârstă.

Reducerea simțurilor

Pe măsură ce îmbătrânește, acuitatea simțurilor sale va fi afectată gradual. Auzul său va slăbi și va reacționa mai puțin la sunetele de intensitate mică. Văzul poate fi afectat dacă dezvoltă cataractă, mai ales în cazul câinilor care suferă de diabet. Iar mirosul și gustul vor slăbi și ele în acuitate, motiv pentru care hrana sa trebuie să fie mai palatabilă, pentru a-l stimula să se hrănească corespunzător.

Creșterea în greutate

Câinii seniori încep să piardă din masa musculară și să acumuleze depozite de grăsime. De aceea, este important să îi monitorizezi mereu condiția fizică, să continui să îi menții nivelul zilnic de activitate adecvat vârstei sale și să îi oferi o formulă nutrițională dedicată etapei de seniorat, deoarece aceasta are un aport mai scăzut de calorii.

Afecțiunile articulare

Osteoartrita este o afecțiune care îi poate reduce în timp mobilitatea câinelui tău. El va deveni mai retras, mai apatic și va fi predispus la creșterea în greutate. Din acest motiv, hrana dedicată câinilor seniori trebuie să conțină acizi grași Omega, cu rol antiinflamator, precum și colagen hidrolizat, EPA/DHA, glucozamină și condroitină pentru a susține și proteja articulațiile și a-i crește astfel mobilitatea, atât de importantă.

Afecțiunile dentare

Afecțiunile cauzate de tartrul dentar, inflamația gingiilor și infecțiile dentare sunt des întâlnite în cazul seniorilor. Acestea îi vor crea disconfort atunci când mănâncă și îi pot afecta apetitul și hrănirea corespunzătoare, dacă nu sunt tratate. Menține-i o bună igienă dentară cu ajutorul periajului dentar zilnic și al hranei uscate, care previne depunerea tartrului prin compoziția sa specială, care fixează calciul din salivă și are un efect de periaj asupra dentiției. În plus, crochetele cu textură și duritate adaptate vor fi mai ușor de consumat de câinele tău senior.

Digestie mai lentă și mai sensibilă

Ca toate celelalte funcții, și cea digestivă devine mai lentă în etapa de seniorat. Câinele tău senior se va adapta mai greu la trecerea către o hrană nouă sau va avea mai des episoade de constipație ori diaree. Hrana dedicată câinilor seniori este special formulată pentru a fi ușor de digerat și de asimilat de către organismul companionului tău patruped și, datorită aportului ridicat de fibre, va contribui la limitarea riscului de constipație.

Sistem imunitar slăbit

Sistemul imunitar al câinelui slăbește gradual pe măsură ce îmbătrânește. Pentru a-i sprijini răspunsul imunitar și rezistența în fața diferitelor infecții sau boli, alege-i o formulă nutrițională dedicată seniorilor. Aceasta trebuie să conțină nutrienți specifici, precum beta-caroten, vitaminele E și C, și minerale cum ar fi zincul, care ajută la susținerea sănătății sistemului imunitar.

Tulburări cognitive

Pe măsură ce câinele tău înaintează în vârstă, este posibil să observi și anumite schimbări de comportament cauzate de modificări la nivel cerebral, cum ar fi dezorientarea, dificultatea de a recunoaște o persoană sau un loc, uitarea anumitor comenzi, somn întrerupt, agitație sau chiar ostilitate. Pentru a-i ameliora starea de zi cu zi, respectă-i rutina bine stabilită și oferă-i hrana adaptată vârstei, care este bogată în vitaminele E și C și antioxidanți cu rol de protecție la nivel celular împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ asociat îmbătrânirii.

Afecțiuni renale

Insuficiența renală este o afecțiune des întâlnită în cazul câinilor seniori și, din acest motiv, este recomandată utilizarea unei hrane adaptate vârstei înaintate, care are un conținut redus de fosfor. Astfel, este sprijinită funcționarea eficientă a rinichilor și se contribuie la încetinirea progresului acestei boli.

Afecțiunile cardiace

Câinii seniori se confruntă deseori cu afecțiuni cardiace. Hrana adecvată acestei etape de viață va conține un plus de acizi grași Omega 3 cu lanț lung, care pot susține sănătatea mușchiului cardiac.

Blana ternă

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul câinelui poate produce mai puțini acizi grași necesari menținerii sănătății blănii. Cu ajutorul aportului mai mare de fier, cupru, zinc, mangan, precum și al uleiului de Borago sau de pește, prezent în hrana dedicată seniorilor, câinele va primi suportul nutrițional necesar pentru a-și menține luciul părului și elasticitatea pielii.

Fiecare câine este unic, la fel și procesul de înaintare în vârstă sau afecțiunile cu care se poate confrunta. Pentru a identifica din timp predispoziția către o anumită afecțiune sau semnele incipiente ale unei anumite boli, programează-l la vizite regulate, la fiecare 6 luni, odată ce a intrat în etapa de seniorat. Cu ajutorul nutriției adaptate cerințelor sale și al îngrijirii atente a sănătății sale, se va bucura de o stare de bine pentru un timp îndelungat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close