CUM SĂ ÎI ÎNGRIJEȘTI ATUNCI CÂND TEMPERATURILE SUNT RIDICATE
Sezonul cald este o perioadă plăcută pentru toți, inclusiv pentru câinele sau pisica ta. Au ocazia să petreacă mai mult timp afară, să alerge, să exploreze și să te însoțească în vacanțe. Atunci însă când zilele sunt toride, trebuie să avem grijă să îi protejăm de efectele caniculei.
Iată 12 sfaturi utile pentru cele 12 săptămâni de vară! Află cum să îi îngrijești atunci când temperaturile de afară sunt prea ridicate, pentru a vă bucura de o vară fără griji
PLIMBĂRILE ȘI JOACA
- Evită plimbările pe nisipul sau asfaltul fierbinte. Ele pot provoca arsuri pernuțelor labelor companionul tău. Dacă suprafața este prea fierbinte pentru tălpile tale, înseamnă că este prea fierbinte și pentru patrupedul tău.
- Dacă ai acasă un câine energic sau o pisică năzdrăvană, jucați-vă în intervalurile răcoroase ale zilei, dimineața și seara, când nu există riscul supraîncălzirii.
- Plimbările în natură alături de câinele tău sunt o plăcere vara. Pentru a-i asigura hidratarea corectă pe durata plimbării, înlocuiește recompensele obișnuite cu un plic de hrană umedă și ia cu tine apă suficientă. La întoarcere, verifică cu atenție blana, pernuțele labelor și prezența paraziților externi, a zgârieturilor sau a spinilor care pot rămâne prinși în robă, între pernuțe sau pe urechi.
RELAXAREA LA SOARE
4. În ciuda faptului că sunt iubitoare de soare, pisicile pot transpira doar prin pernuțele de la picioare și au puține mecanisme prin care își pot regla temperatura corpului. Din acest motiv trebuie să fim precauți atunci când le oferim acces în curți interioare sau balcoane lipsite de umbră, ori atunci când călătorim, deoarece se pot supraîncălzi cu ușurință.
5. Pisicile sau câinii cu roba albă şi pielea deschisă la culoare, au un risc mai mare de a suferi de insolaţie sau arsuri solare atunci când sunt expuși soarelui. Ferește-i de soare și oferă-le mereu un refugiu la umbră, deoarece arsurile solare pot crește riscul apariției anumitor forme de cancer de piele.
CĂLĂTORIILE CU MAȘINA
6. Atunci când planifici plecarea în călătorie alături de pisica sau câinele tău, ține cont și de programul meselor sale, care trebuie să fie diferit față de o zi obișnuită. Pentru a evita disconfortul digestiv în timpul călătoriei, oferă-i porția de hrană obișnuită cu câteva ore înainte de plecare, iar restul porției o poate servi atunci când ajungeți la destinație. Pe drum, faceți câte o pauză binemeritată pentru a-i oferi ocazia patrupedului tău să se dezmorțească, să se hidrateze și să se relaxeze.
7. Pisica sau câinele tău te însoțește în deplasările tale cu mașina? Chiar dacă afară nu este foarte cald, nu-ți lăsa companionul singur în mașină atunci când faci o scurtă oprire. Interiorul autovehiculului se încălzește rapid, atingând cu ușurință pragul periculos pentru animalul tău îndrăgit.
BĂLĂCEALA ȘI ÎNNOTUL
8. Știm că unii câini adoră apa, dar trebuie să te asiguri că lacul sau râul în care înnoată este sigur pentru el. Trebuie să fie lipsit de curenți, să îi fie ușor să iasă la mal, iar apa să fie limpede şi curată, deoarece anumite alge pot fi toxice pentru câini dacă sunt ingerate.
9. Dacă ai un câine care adoră să facă baie în mare, weekend-urile pe plajă vor fi și mai distractive. Ai grijă doar să nu înghită apă sărată, iar după fiecare bălăceală spală-i blana cu apă de la robinet, pentru a îndepărta sarea și nisipul care pot să îi irite pielea.
UN PLUS DE ATENȚIE LA..
10. Pisicile tind să bea prea puțină apă, iar pe durata verii acest obicei poate grăbi deshidratarea felinei tale. Asigură-i acces permanent la apă proaspătă și răcoroasă, iar în plus îi poți oferi hrană umedă alături de crochetelor. Fântânile speciale pentru pisici pot fi, de asemenea de un real ajutor.
11. Unele pisici sau câini vor resimți mai puternic efectele caniculei, mai ales în cazul în care au o conformație brahicefalică a craniului, au o vârstă înaintată, sunt supraponderale sau suferă de afecțiuni cardiace. În cazul acestora va trebui să iei măsuri suplimentare pentru a le asigura confortul termic de care au nevoie, precum odihna în casă, la răcoare, în zilele caniculare.
12. Contrar opiniei generale, pe timpul verii este recomandat să eviți tunderea robei companionului tău (cu excepţia celor foarte lungi), deoarece blana îl protejează de căldura soarelui.
Temperatura ridicată reprezintă un pericol real pentru pisica sau câinele tău. Recunoaște primele semne ale supraîncălzirii (respirația bucală, agitația, anxietatea, gingiile uscate, voma) pentru a-i putea oferi asistența necesară cât mai curând posibil. Dacă animalul tău de companie a petrecut mult timp în soare și suspectezi prezența insolației, sau în cazul în care prezintă oricare dintre simptomele supraîncălzirii, consultă imediat medicul veterinar pentru a afla care sunt metodele pe care trebuie să le adopți pentru a-i reda confortul termic. Între timp, oferă-i pisicii sau câinelui tău un spațiu răcoros și apă la discreție.
În plus, indiferent de destinația aleasă pentru vacanță, este recomandat să programezi o vizită la medicul veterinar înainte de a pleca. Asigură-te că animalul tău de companie are vaccinurile la zi și că tratamentele antiparazitare sunt efectuate corect. Aceste măsuri vor contribui la menținerea sănătății micului tău prieten, pe toată durata călătoriei.