Rasa British Shorthair

7.5K
Infografic Rasa British Shorthair

Informații Generale

Rasa British Shorthair este, după cum reiese și din nume, originară din Marea Britanie, la fel cum rasa Americană cu păr scurt este originară din America. Acest lucru înseamnă că a fost adusă în Marea Britanie, cu mult timp înainte, din altă zonă. Totuși, strămoșul pisicii Britanice (Brit) este cel mai probail cea mai veche rasă de pisici din Marea Britanie. Aceasta era o rasă comună, care se găsea pe toate străzile Angliei și care a fost la un moment dat cunoscută sub denumirea de Europeana cu păr scurt. Această rasă, a cărei conformație era total diferită față de pisica British Shorthair pe care o cunoaștem astăzi, a ajuns în Marea Britanie cu aproximativ 2000 de ani înainte, odată cu venirea Imperiului Roman. Romanii, care țineau pisicile doar pentru abilitățile lor de a ucide micile rozătoare, au dus cu ei aceste pisici, atât în nordul Europei cât și în provinciile pe care le dețineau în Insulele Britanice. Timp de secole, această pisică comună și-a petrecut nestingherită viața pe străzile și aleile Marii Britanii. La sfârșitul anilor 1800, crescătorul de pisici Harrison Weir, foarte bine cunosct datorită contribuției sale la apariția anumitor rase, a fost și de această dată pionul esențial în stabilirea pisicilor Britanice cu păr scurt într-o rasă recunoscută.

Portret British ShortHair

Prin eforturile sale, rasa Britanică cu păr scurt  a devenit cea mai populară rasă la Crystal Palace în Londra și în scurt timp a devenit și cea mai populară printre crescătorii de pisici din Marea Britanie. La începutul secolului XIX, rasele de pisici exotice cu păr lung au început să le facă cu ochiul crescătorilor, moment în care rasa Britanică cu păr scurt a scăzut în popularitate. După cel de-al doilea război mondial, crescătorii și iubitorii rasei Britanice cu păr scurt au primit permisiunea de la Consiliul guvernator al crescătorilor de pisici să încrucișeze pisicile Britanice cu păr scurt cu alte rase, cu scopul clar de a reconstrui gena acestora. Persanele au fost încrucișate cu pisicile de atunci, dar și alte rase cu păr scurt, cum este Chartreux, au fost de asemenea încrucișate. Eforturile depuse au dus la modificarea conformației pisicilor Britanice cu păr scurt în pisica pe care o știm astăzi: mare, puternică, un mic ursuleț, cu o față rotundă și cu o dispoziție destul de acră. Crescătorii Americani de pisici nu au prea avut contact cu rasa Britanică cu păr scurt, până  în anii 1960, și abia în anul 1970 această rasă a fost recunoscută sub numele de ”British Blue”. Este de menționat faptul că albastru a fost și este în continuare cea mai comună culoare la această rasă, datorindu-se acest lucru influențelor pisicilor Persane și a Chartreux în genele Britanicei cu păr scurt. Rasa a a câștigat destul de încet suporteri în America, fiind necesari zece ani, între 1970 și 1980 pentru ca toate asociațiile de pisici să accepte rasa Britanică cu păr scurt.

Nume British cu păr scurt (British Shorthair)
Origine Marea Britanie
Grupă Pisici cu păr scurt
Înălțime înălțime medie spre mare
Greutate Femela 4 – 6 kg, Mascul 5 – 9 kg
Speranță medie de viață până la 12 – 17 ani
Culoare albastru/gri, aproape orice culoare.
Temperament Având personalitatea Britanică, pisica din rasa Britanică cu păr scurt are o voce tăcută, fiind un companion care nu cere prea multe.
Caracteristici distinctive Un aspect important în conformația rasei Britanice cu păr scurt este și blana care este densă, scurtă și elastică. Blana se simte solidă la atingere, simțindu-vă ca și când ați scufunda degetele într-o catifea fermă, călduță.

Descriere Fizică

La fel ca pisica din rasa Americană cu păr scurt, pisica Britanică cu păr scurt este bine-cunoscută pentru sănătatea și pentru lipsa de energie. Pisicile din această rasă au un design compact și puternic, reprezentativ pentru ele fiind capul și fața, care sunt rotunde și masive. Design-ul capului definește această rasă și o diferențiază de celelalte pisici domestice cu păr scurt. Un aspect important în conformația rasei Britanice cu păr scurt este și blana care este densă, scurtă și elastică. Blana se simte solidă la atingere, simțindu-vă ca și când ați scufunda degetele într-o catifea fermă, călduță. Nu are blană interioară și nici nu este lânoasă, ceea ce permite o îngrijire mult mai ușoară. În ceea ce privește culoarea, exceptând albastrul care este cel mai des întâlnit, pisica Britanică cu păr scurt poate să fie într-o varietate de culori și tipare.

Portret British ShortHair
Caracteristici generale: Pisica din rasa Britanică cu păr scurt este o pisică compactă, bine-proporționată și puternică. Are o blană scurtă, foarte densă și fină.
Corp: Are un corp de dimensiuni mediu către mare, bine structurat și puternic, cu un piept puternic și larg și cu spatele drept.
Cap: Una dintre caracteristicile distinctive ale rasei Britanice cu păr scurt este forma atât de rotundă și de masivă a capului. Fruntea îi este rotunjită, terminându-se cu o zonă plană înspre vârful capului. Bărbia îi este fermă și bine dezvoltată. Botul este unul distinctiv și bine dezvoltat, cu un stop bine definit și destul de mare, cu mustăți rotunjite. Are un nas mediu, larg, care văzut din profil arată o adâncitură blândă.
Urechile: Au o lungime medie, fiind largi la bază și rotunde la vârfuri. Sunt așezate destul de departe una de cealaltă, încadrându-se perfect în conturul rotund al capului.
Ochii: Sunt largi, rotunzi, cu o deschizătură pronunțată și situați la o distanță considerabilă unul de celălalt. Culoarea ochilor este în directă relaționare cu culoarea blănii.
Coada: Rasa Britanică cu păr scurt are o lungime medie, fiind mai groasă la bază și terminându-se cu un vârf rotunjit.
Blana: Este scurtă, foarte densă și bine așezată pe corp, elastică și destul de fermă la atingere. Nu are o blană interioară. Este acceptată orice culoare și tipar, cu excepția acelora care dau dovadă de hibridizare, cum este ciocolatiul, levănțica, tiparul Himalayan.

Personalitate

Pisica din rasa Britanică cu păr scurt este o pisică foarte discretă și alături de care aveți o viață ușoară, ceea ce îl face un companion excelent. Este foarte afectuos, dar nu este acel tip de pisică care să ceară atenție tot timpul. Trebuie să vă așteptați din partea acestei pisici să vă urmeze pe oriunde mergeți în interiorul casei, găsindu-și un loc unde să se așeze dacă v-ați oprit pe undeva. Având personalitatea Britanică, pisica din rasa Britanică cu păr scurt are o voce tăcută, fiind un companion care nu cere prea multe. Nu vă cere tot timpul să o țineți în brațe, deși iubește să își petreacă timpul alături de dumneavoastră.

Totodată, fiind o pisică de mari dimensiuni, nu prea poate să fie ținut în brațe sau purtat în brațe dintr-o parte în alta. Această pisică necesită un nivel de activitate moderat. Este plină de energie în perioada adolescenței, dar majoritatea pisicilor din rasa Britanică cu păr scurt se liniștesc și se ”așează la casa lor” în jurul vârstei de un an. O pisică Britanică cu păr scurt matură devine de cele mai multe ori destul de leneșă, dar unii masculi, în mod ocazional se comportă ca și niște măscărici. Datorită dimensiunilor lor, atunci când încep să alerge prin casă, se aude ca și când ați avea în casă o hoardă de elefanți. Pisica din rasa Britanică cu păr scurt este rareori distructivă, manierele sale fiind mai degrabă ale unei persoane nobile decât cele ale unui huligan.

În ceea ce privește musafirii, are obiceiul de a-i întâmpina cu o doză mare de încredere.

Toaletaj

Blana scurtă, fină și densă a pisicilor din rasa Britanică cu păr scurt este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.  Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli și Afecțiuni

Pisica din rasa Britanică cu păr scurt este în general sănătoasă, existând însă posibilitatea apariției unor probleme care să fie de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– degenerarea spongiforma este o boală degenerativă progresivă a sistemului nervos central care poate să ducă la slăbirea membrelor și la lipsa coordonării mișcărilor;

 cardiomiopatia constă într-o dereglare a sistemului electric al inimii, ducând astfel la aritmii. Atunci când bătăile neregulate ale inimii sunt succesive, acest lucru poate să ducă chiar la deces;

– gingivita reprezintă o afecțiune a gingiilor care se manifestă sub forma unei sensibilități crescute și sângerări abundente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close