Informaţii generale:
Originile rasei de câini Spitz Finlandez nu sunt documentate, cu toate că timp de sute ani, câini asemănători au fost folosiți la vânătoare în Finlanda. Despre câinii de tip spitz se crede că au fost aduși din Rusia centrală de către triburile care au migrat în Finlanda cu mai mult de două mii de ani în urmă. Aceștia foloseau câinii doar în scopuri vânătorești. Pentru că au fost triburi izolate, rasa Spitz Finlandeză s-a dezvoltat de-a lungul timpului fără prea multe influențe de la alte rase. Dar acest lucru s-a schimbat în momentul în care mobilitatea oamenilor a crescut. Cei care veneau în zonele în care trăiau câinii din rasa Spitz Finlandez, și care își aduceau propriile lor rase cu ei, nu au ezitat să permită acestor rase să se împerecheze. Acest lucru a dus rasa în pragul extincției în jurul anilor 1880. Dar atunci a fost și momentul în care totul s-a schimbat. Doi bărbați din Helsinki, Hugo Sandberg și Hugo Roos, se aflau la vânătoare în pădurile nordice, când au văzut câțiva câini din rasa Spitz Finlandez vânând. Atunci au realizat cât de mult înseamnă acești câini pentru istoria Finlandei, încât au făcut o adevărată misiune din a salva rasa. În anul 1890, Hugo Sandberg a scris un articol în revista Sporten despre câinii pe care i-a văzut. Descrierea lui a avut o acuratețe atât de mare încât doi ani mai târziu, când Clubul |
Nume: Spitz Finlandez
Originea: Finlanda Grupa: Câini de vânătoare Inaltime: Femela 39 – 47 cm, Mascul 42 – 51 cm Greutate: Femela 11 – 14 kg, Mascul 12 – 16 kg Speranta medie de viata: până la 12 – 15 ani Culoare: roșcat înspre auriu, cu unele pete albe pe piept Temperament: Câinele Spitz Finlandez are nevoie de câteva ore bune de exerciții în fiecare zi, pentru a se evita plictiseala și comportamentul distructiv. Dresaj: Odată ce s-a stabilit ierarhia, și a început să stăpânească unele comenzi de bază, câinii din rasa Spitz Finlandez ar trebui să fie duși mai departe la clase avansate sau la dresaj pentru agilitate. Caracteristici distinctive: Acestea sunt în special urechile mici și tot timpul ridicate, în alertă, o blană densă și dublă, și o coada puțin ondulată. |
Kennel Finlandez a recunosct această rasă, primul standard scris despre rasa Spitz Finlandez s-a bazat aproape în totalitate pe articolul lui Sandberg. Tot el a fost și în juriul primei competiții canine din Helsinki în anul 1891. Numele rasei a fost dat în anul 1897. Hugo Roos a avut și el un rol foarte important prin împerecherea câinilor Spitz Finlandez timp de peste 30 ani. Despre el se spune că a fost adevăratul părinte al acestei rase, un adevărat pionier în domeniul canin. În anul 1920, Sir Edward Chichester a fost atât de încântat de această rasă pe care a văzut-o în timpul unei partide de vânătoare în Finlanda, încât a dus înapoi cu el în Anglia mai mulți câini din această rasă. Câțiva ani mai târziu, doamna Kitty Ritson s-a îndrăgostit de asemenea de această rasă pe care și ea a văzut-o în timpul unei călătorii în Finlanda. A fost una dintre primele persoane care au pus bazele Clubului Spitz Finlandez în Anglia, recunoscut în anul 1934. Tot ea a fost cea care a adus o mulțime de câini din rasa Spitz Finlandez în Anglia, la care le-a pus ulterior diminutivul Finkie. La fel ca și în cazul multor rase, cel de-al doilea război mondial a pus în pericol rasa, aceasta având realmente de suferit imens. După război, doi câini au fost importați din Finlanda în Anglia, Mountjay Peter și Kiho Seivi, și încă unul din Suedia, pe nume Friedstahills Saila. Acești trei câini au avut un rol crucial în readucerea rasei la nivelul de dinainte de război. Tophunter Tommi și Tophunter Turre sunt doi căței născuți în anul 1959 în Anglia, căței care urmau să apară în pedigree-ul aproape fiecărui Spitz Finlandez care a câștigat concursuri canine până în anii 1970. Mult mai recent, o cățea pe nume Irheilu Penan Pipsa din Toveri a fost cea care a avut cea mai puternică influență asupra rasei în Anglia. La fel ca și cei doi Tophunter, ea apare în aproape fiecare pedigree câștigător. În America au ajuns pentru prima dată în anul 1959, iar în următorul an s-a început importarea masivă de câini din rasa Spitz Finlandez. Rasa Spitz Finlandez este câinele național al Finlandei începând cu anul 1979, fiind chiar menționat în cântecele populare Finlandeze.
Descriere fizică:
Câinii din rasa Spitz Finlandez arată o asemănare destul de mare cu o vulpe, ducând totodată cu ei caracteristicile raselor Nordice. Acestea sunt în special urechile mici și tot timpul ridicate, în alertă, o blană densă și dublă, și o coada puțin ondulată. Are un bot lung și de o formă conică, terminându-se cu un nas negru. Are ochi de culoare întunecată și sunt de mărime medie. Este bine proporționat, fiind totodată un câine foarte rapid și care își poartă cu o extrem de mare ușurință picioarele. Conformația și temperamentul său îi permite să vâneze neobosit chiar și în cele mai dificile condiții atmosferice. Blana sa dublă este formată dintr-o blană interioară scurtă și moale, în timp ce blana exterioară este de peste trei centimetri lungime, fiind aspră și dreaptă. Blana îi permite să reziste în frigul aspru al Finlandei.
Personalitate:
Câinele din rasa Spitz Finlandez este un câine ideal pentru o familie activă. Sunt câini mereu fericiți, ușor de muncit cu ei și cărora le place să se joace cu copiii. Nu au nicio problemă cu străinii sau cu alți câini, ei nefiind câini agresivi. Se înțeleg foarte bine cu familiile lor și indiferent de natura lor independentă, sunt câini care se atașează foarte ușor și foarte tare de cei pe care îi iubesc. Le place să fie incluși în activitățile exterioare. Gena lor de vânători îi face să fie niște câini alerți în care se poate avea încredere când sunt lăsați să păzească ceva. Câinele din rasa Spitz Finlandez este o alegere excelentă pentru o persoană care are pentru prima dată un câine. Acest câine nu este un câine leneș, care să stea mereu în casă. Au fost creați pentru a fi niște companioni de vânătoare excelenți, fiind construiți pentru alergat și pentru a-și ține mereu mintea activă. Nu vă lăsați înșelați de mărimea lor medie, aceștia nu sunt câni care să fie crescuți și ținuți în apartament. Câinele Spitz Finlandez are nevoie de câteva ore bune de exerciții în fiecare zi, pentru a evita plictiseala și comportamentul distructiv. Finkie-ul se va angaja cu mare bucurie în activitățile familiei, cum ar fi jogging-ul, plimbările și mersul cu bicicleta. Fiind iubitori de copii, sunt capabili să se joace ore în șir cu aceștia în curte. Este indicat să se îngrădească locurile de joacă și locurile în care sunt ținuți, pentru că fiind un mare vânător, se va angaja într-o urmărire după o pradă, nemaiținând cont de chemările dumneavoastră. Din acest motiv, fermele nu sunt tocmai ideale pentru câinii din rasa Spitz Finlandez. În Finlanda, această rasă mai este denumită și ”Câinele care latră la păsări”, primind această denumire dintr-un singur motiv: latră aproape tot timpul. O caracteristică a acestui câine este faptul că este capabil să latre de până la 160 de ori pe minut. Acest aspect îi face companioni excelenți pentru vânătoare, dar pot să perturbe un întreg cartier. Pentru că se atașează foarte puternic de familiile lor, stările de anxietate pot să apară adeseori când sunt lăsați mult timp singuri. Această anxietate se poate adânci dacă nu le sunt oferite orele de exerciții. Socializarea devreme este foarte importantă în cazul câinilor din rasa Spitz Finlandez. Sunt rezervați față de străini și dacă nu sunt învățați de mici, pot să devină foarte timizi și rușinoși. Pentru sănătatea și dezvoltarea lor psihică este foarte important să îi învățați să accepte noi persoane și noi situații.
Dresaj
Câinii din rasa Spitz Finlandez sunt câini cu o gândire independentă. Acest aspect, combinat cu aproape patru ani de trecere de la cățel la adult, îi face să fie foarte dificil de dresat. Menținerea unei atitudini calme este cea mai bună abordare în cazul acestei rase, mai ales datorită faptului că nu răspund foarte bine la tratament disciplinar. Se plictisesc foarte repede dacă sunt puși să repete același exercițiu de foarte multe ori. Din acest motiv, sunt recomandate sesiuni de dresaj scurte și combinate, pentru a nu-l duce în rutină. Odată ce s-a stabilit ierarhia, și a început să stăpânească unele comenzi de bază, câinii din rasa Spitz Finlandez ar trebui să fie duși mai departe la clase avansate sau la dresaj pentru agilitate. Fiind câini inteligenți, aceștia au nevoie să fie la fel de mult stimulați mental pe cât sunt și fizic.
Toaletaj:
Cu o periere săptămânală, câinii din rasa Spitz Finlandez vor putea fi menținuți foarte curați. Blana lor nu este uleioasă, motiv pentru care în mod normal nu au un miros specific. Își schimbă blana cu precădere primăvara și toamna, motiv pentru care în aceste perioade au nevoie de periaj adițional pentru a nu avea toată casa plină de păr. Necesită rareori o îmbăiere. Mai mult, este un câine a cărui blană nu are nevoie de altă îngrijire, de scurtare, poate doar în zona labelor.
Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră. Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.
Boli si afectiuni curente:
Rasa Spitz Finlandez este o rasă puternică, dar care pot avea parte de anumite condiții de sănătate, la fel ca majoritatea raselor. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:
– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;
– atrofia retinală progresivă este o boală oculară care implică deteriorarea graduală a retinei. La începutul bolii, câinii își pierd vederea nocturnă, urmând ca pe măsură ce boala se agravează, să își piardă și vederea pe timpul zilei;
– luxația patelară reprezintă o deplasare a două oase articulate, aflate în spatele genunchiului și care determină o pierdere a suprafeței de contact. La rasele mici această luxație apare sub forma unei diformități a tibiei sau a femurului. Câinele va începe să șchiopăteze și în funcție de gravitate poate să ajungă și la intervenție chirurgicală;
– epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate.