Rasa de Pisici Mekong Bobtail

1.8K
Informaţii generale:

Este cunoscut faptul că primele pisici Bobtail au fost duse din China în Japonia în anul 999 (conform anumitor surse, acest lucru se întâmpla cu câteva secole înainte), care de altfel au și devenit strămoșii pisicilor Japoneze Bobtail moderne. Chiar și Charles Darwin a scris în cartea sa ”The Variation of Animals and Plants under Domestication” în anul 1883, astfel: ”peste tot în aceste zone imense, cu precădere în Arhipelagul Malaezian, în Siam, China și Burma, toate pisicile au cozi scurte – aproximativ la jumătate din lungimea normală, fiind adeseori văzute cu un fel de nod în coadă”. La finalul sec XVIII, aproape 200 de pisici Regale au fost oferite Țarului Rusiei, Nicolae II de către Chulalongkorn, Rama V, Regele Siamului (Thailandei) ca și semn a relațiilor de prietenie dintre cele două țări. Multe dintre aceste pisici aveau o coadă scurtă. Una dintre primele pisici din rasa Mekong Bobtail a aparținut actorului Michael Gluzskyj, care a importat-o din SudEstul Asiei și care a reușit să trăiască mai mult de 20 ani. Lisenkova LL (om de știință, microbiologist) a avut mai

  Nume: Mekong Bobtail

Originea:   Rusia

Grupa: Pisici de mărime medie

Inaltime: înălțime medie

Greutate: Femela 4 – 5 kg, Mascul 4,5 – 5,5 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 15 ani

Culoare:  culori punctate (exceptând albul).

Temperament: Puteți să mergeți cu pisica Mekong în orice excursie, cu orice mijloc de transport și cu orice fel de companioni. Este foarte atentă, diplomată, ascultătoare și bine-crescută. Oriunde sunteți, nu vă va deranja deloc.

Caracteristici distinctive: Coada este trăsătura caracteristică a acestei rase, și este foarte scurtă. Fiecare coadă este diferită pentru că există o mulțime de combinații de curbe și răsuciri care sunt posibile. Lungimea poate de asemenea să difere, dar în general, pisica Bobtail are cel puțin trei vertebre în coadă.

mult de 20 de astfel de pisici bobtail din diverse linii reproductive. Urmașii acestor pisici, precum și pisicile Bobtail aduse în Rusia din Sud Estul Asiei (China, Irak, Laos, Burma, Mongolia, Vietnam) au devenit pisicile care au pus bazele rasei Mekong Bobtail în Rusia. Al-Shah din Irak și Koncitta din China (proprietar Ivanovskije), Laos din Laos, Rama din Burma, Alsun din Mongolia și Nyan din Vetnam (proprietari Kalugin și Lisenkova), perechea Zbishek și Olesya din Iran (proprietar Opachek), se numeau pisicile menționate mai sus, care au format rasa Mekong Bobtail și ulterior Clubul ”Korgorushi” Mekong Bobtail. Opinia cu privire la faptul că pisici Thailandeze sau vechi pisici Siameze au fost utilizate pentru încrucișările necesare creării rasei Mekong Bobtail, nu este adevărată. Au fost importate pisici din țările lor native în Rusia în cadrul unui program distinct de reproducere, care a fost implementat de către Lyudmila Esina, arbitru WCF. Primul standard al rasei Mekong Bobtail a fost scris de către Olga S Mironova și a fost adoptat de către WCF Rusia și CIS Expert Seminar în Decembrie 1994. La întâlnirea Adunării Generale WCF din Essen, Germania în August 14-15, 2004, standardul rasei a fost adoptat sub numele de Mekong Bobtail. Se poate presupune că numele rasei ”Mekong Bobtail” este simbolic și a apărut ca urmare a numelui râului Mekong care împarte Thailanda de celelalte state din Sud Estul Asiei. Structura capului, a ochilor și a urechilor, precum și structura generală a corpului diferă mult față de cea a pisicii Thailandeze. Din acest motiv nu este acceptat în standardul rasei încrucișarea cu pisici Thailandeze. Astăzi, există mai mult de 1500 de pisici din rasa Mekong Bobtail înregistrate în cluburile din Rusia, Bielorusia, Polonia, Republica Cehă, Germania, Letonia. Rasa este foarte rară, dar popularitatea pisicii Mekong Bobtail crește constant datorită aspectului lor, a inteligenței ridicate, sănătatea foarte bună, caracterul blând, curățenia corporală, ușurința cu care pisica se îngrijește.

Legenda pisicii din rasa Mekong Bobtail

Conform multor legende din Est, cu mult timp în urmă au existat în templele și palatele din vechiul Siam pisici extraordinare care purtau o culoare destul de ciudată. Acestea aveau un corp de culoare deschisă, în timp ce lăbuțele, ochii și coada le era închisă la culoare, iar pe față aveau o elegantă mască neagră. Fiind niște pisici loiale asemenea câinilor, curajoase asemenea leilor, cu o inteligență aproape umană și cu înțelepciunea lui Buddha, aceste pisici au reușit să câștige respectul și onoarea familiilor regale, fiind considerate adevărate bijuterii în palatele acestora. Aceste pisici regale erau gardienii templelor vechi, protejându-le de hoți și acompaniind prințesele Thailandeze în lungile lor plimbări. Înainte de a se îmbăia în apele râurilor, prințesele obișnuiau să își agațe bijuteriile pe coada scurtă a pisicii. Nu exista un loc mai sigur decât coada acestor pisici. Cu cât avea mai multe noduri și cu cât era mai răsucită coada, cu atât era mai repede primită în familiile regale. O legendă spune că aceste noduri și răsuciri au fost obținute de către o femelă regală în timp ce păzea un prețios pahar furat din trezoreria regală. Se spune despre această pisică Mekong că se uită la oameni cu ochii lui Buddha. Aceste pisici privesc direct în sufletul tău, putând să te fixeze fără să își ia privirea din ochii tăi. Este imposibil să uiți o asemenea experiență. În acei ochi se poate citi toată înțelepciunea estului.

Descriere fizică:

Pisica din rasa Mekong Bobtail are un corp de mărime medie cu o calitate foarte bună a musculaturii și cu o aparență elegantă și fină. Picioarele îi sunt alungite, cu picioarele din spate fiind mai lungi decât cele din față. Lăbuțele sunt ovale. Coada este trăsătura caracteristică a acestei rase, și este foarte scurtă. Fiecare coadă este diferită pentru că există o mulțime de combinații de curbe și răsuciri care sunt posibile. Lungimea poate de asemenea să difere, dar în general, pisica Bobtail are cel puțin trei vertebre în coadă. Nu trebuie să fie mai lungă decât un sfert din lungimea totală a corpului pisicii. Blana, care este scurtă și lucioasă, nu prezintă o blană interioară, ceea ce înseamnă că stă foarte aproape de piele. Forma capului prezintă o bărbie puternică, iar urechile îi sunt largi la bază și de mărime medie. Ochii pisicii din rasa Mekong Bobtail sunt extrem de frumoși, fiind albaștri, asemenea pisicilor Siameze. Ochii sunt de formă ovală, cu o ușoară curbură înspre urechi.

Caracteristici generale: Pisica Mekong este o surprinzătoare rasă originală cu o elegantă coadă scurtă. Mai mult, coada nu este doar scurtă, ci este răsucită și curbătă și în continuă mișcare. Cu această caracteristică, pisica poate să spună că pașaportul ei este coada.
Corp: Corpul îi este de formă dreptunghiulară, de mărime medie și acoperit de o musculatură bine dezvoltată. Totodată, este alungit și elegant. Spatele îi este aproape drept, cu partea din apropierea cozii puțin mai ridicată decât umerii. Picioarele îi sunt alungite, iar lăbuțele îi sunt ovale.
Cap: Capul prezintă un contur rotunjit, ceea ce îi conferă un aspect blând. Vârful capului este aproape plan. Profilul este curbat, iar un stop elegant există chiar sub nivelul ochilor. Nasul este unul roman. Bărbia este fermă și botul îi este pronunțat, fin și oval.
Urechile: Sunt mari, largi la bază și cu vârfuri ușor rotunjite și situate sus. Punctele de deschidere sunt așezate înspre lateral.
Ochii: Au forma unei migdale, ovale în partea de sus și rotunjiți în partea de jos. Sunt așezați la un ușor unghi între baza urechii și vârful nasului, la o distanță de un ochi între ei. Culoarea trebuie să fie un albastru intens, despre care se spune că se poate citi înțelepciunea Estului.
Coada: Coada reprezintă caracteristica principală a acestei rase, iar numele rasei vine să întărească acest aspect. Coada este formată din mai multe combinații de curbe și răsuciri, care încep încă de la bază. Coada ar trebui să conțină cel puțin trei vertebre, dar să nu depășească în lungime un sfert din lungimea corpului.
Blana: Este scurtă și lucioasă, fiind ținută aproape de corp. Prezintă o textură mătăsoasă, cu o blană interioară la nivel minim. Pisica Mekong Bobtail este o pisică pointed cu puncte Siameze și recunoscută în toate culorile punctate, fără alb, dar cu lăbuțele, cu urechile și coada fiind mai închise la culaore. De asemenea, pe față prezintă o mască de culoare neagră.

 

Personalitate:

Pisicile din rasa Mekong Bobtail sunt inteligențe și stabile din punct de vedere mental, ceea ce le face perfecte pentru joaca alături de copii, câini sau alte pisici, precum și multe alte animale exotice cum sunt porcușorii de guineea, papagali și chiar și hamsteri. Această pisică rezistă cu stoicism asalturilor copiilor. Sunt niște pisici destul de vorbărețe. Cu ajutorul unor timbre diferite ale vocii, pisica îți va spune ce a făcut în lipsa ta, sau se plânge de cineva sau de ceva. Va alege diferite cuvinte pentru diverse situații. În același timp nu este nici enervantă, nici gălăgioasă. Pisica Mekong vă va urmări peste tot pe unde mergeți. O curiozitate foarte mare și atașamentul față de oameni o face pe această pisică să fie un participant activ în toate activitățile familiei. Orice faceți, fie că spălați, faceți mâncare, sau că munciți la computer, pisica Mekong Bobtail va fi tot timpul acolo, încercând să își dea seama ce faceți și cum poate să fie de folos. Puteți să mergeți cu pisica Mekong în orice excursie, cu orice mijloc de transport și cu orice fel de companioni. Este foarte atentă, diplomată, ascultătoare și bine-crescută. Oriunde sunteți, nu vă va deranja deloc. Călătoria alături de această pisică este o adevărată plăcere. Va ști în orice moment că ceva nu este în regulă cu tine, moment în care se va cuibări în brațele tale și te va anunța în felul ei că nu ești singură. Această pisică poate să recunoască o persoană rea sau un nivel de amenințare care se apropie, și este capabilă să se apere și să te apere și pe tine. Adeseori Mekong Bobtail se va comporta ca și un câine, și nu va lăsa pe oricine să intre în casă. Acestor pisici nu le este teamă de câini, dar câinilor ar trebui să le fie teamă de ele. Pisica Mekong Bobtail te va întâmpina la ușă și chiar îți va aduce și șlapii. Atunci când se apără, își va folosi dinții, nu ghearele. Îi place să iasă afară stând pe umărul tău, precum și să umble în lesă.

Toaletaj:

Blana pisicilor din rasa Mekong Bobtail este ușor de îngrijit, fiind necesară doar o periere sau o pieptănare săptămânală pentru a-i îndepărta firele moarte și pentru a-i distribui uleiurile pielii. Dacă ii frecați din când în când blana cu o piele de căprioară, o veți putea menține lucioasă. Nu este necesară o baie decât foarte rar. Nu uitați nici de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să încercați să o învățați cu periajul dinților încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare. Tăiați unghiile cam la două săptămâni. Cu o batistă curată și umedă ștergeți-i colțul ochilor, folosind câte o parte diferită din acea batistă pentru fiecare ochi. Evitați în acest mod transmiterea infecțiilor. Urechile trebuie curățate săptămânal. Curățarea urechilor înseamnă înmuierea unei batiste într-un lichid care conține oțet și apă caldă. Acordați atenție și tăvii în care își face nevoile, care trebuie să fie tot timpul curată. Pisicile sunt foarte sensibile când vine vorba de igiena intimă, motiv pentru care o tavă murdară le va face să își caute alte locuri în casă pentru a-și face nevoile.

Boli si afectiuni curente:

Pisica din rasa Mekong Bobtail este în general o pisică foarte sănătoasă, putând totuși să prezinte câteva probleme, unele dintre ele fiind de natură genetică. Printre bolile cele mai des întâlnite la această rasă sunt următoarele:

– dermatita corneeană reprezintă prezența pielii sau a firelor de păr pe suprafața corneei unuia sau ambilor ochi. Acest lucru poate să fie corectat chirurgical;

– sindromul durerii faciale poate fi observat în momentul încare pisica exagerează cu linsul și cu mestecarea lăbuțelor. Chiar și mâncatul le provoacă durere, dar nu se cunoaște cauza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close