Rasa Spaniel de Apă Irlandez

1.5K

canvas_irish_spaniel.jpg

Informaţii generale:Expedițiile arheologice din Irlanda, din perioada anilor 1930, au dus la descoperirea rămășițelor unor câini aproape identici cu rasa Spaniel de Apă Irlandez, care au trăit în perioada secolelor VII și VIII AD. Varianta modernă a acestei rase antice se crede că a fost dezvoltată în Sudul Irlandei undeva în jurul anilor 1100, înaintea regelui McCarthy al II-lea. Sir Robert Cecil a trimis un câine Spaniel de Apă Irlandez regelui Franței în anul 1598. În anul 1607, în cartea Istoria Bestiilor cu Patru Picioare (History of the Foure-Footed Beastes), autorul face referire la această rasă de câini ca fiind ”Spanielul de Apă cu părul lui lung, aspru, cârlionțat și o coadă cumva goală.” În mijlocul anilor 1700, căpitanul Thomas Brown a observat urechile lungi și textura cârlionțată a blănii câinelui din rasa Spanielul de Apă Irlandez. Prima pictură a unui Spaniel de Apă Irlandez a fost realizată în anul 1841. Aceste dovezi istorice sugerează că Spanielul de Apă Irlandez exista cu secole înainte de anii 1800. Multă lume speculează faptul că această rasă a apărut din încrucișări a mai multor rase, cum ar fi Câinele de Apă Portughez, Poodle, Spanielul Irlandez nativ, French Barbet, Spanielul de Apă Englez, Setterul Irlandez și Retrieverul cu Blana Cârlionțată. Un câine pe nume Boatswain, care a trăit de la începutul anilor 1830 până în 1852, este considerat a fi baza, fundația rasei moderne Spaniel de Apă Irlandez. A produs mulți câini extraordinari, inclusivi campioni în reprezentațiile de profil. Succesul cunoscut de către acest câine a dus la recunoașterea rasei și la consolidarea tipologiei și a standardului acesteia. În anul 1849,   Nume: Spaniel de Apă Irlandez (Irish Water Spaniel)

Originea: Irlanda

Grupa: Câini de vânătoare

 


Inaltime: Femela 50 – 57 cm, Mascul 52 – 60 cm

Greutate: Femela 20 – 27 kg, Mascul 22 – 29 kg

Speranta medie de viata: până la 10 – 12 ani

Culoare: roșu-maroniu.

Temperament:  Reușește să transforme orice activitate într-un joc, ceea ce îl va face să pară a se simți extraordinar în fiecare moment. Sunt o rasă de câini destul de afectuoși, dorind să fie incluși în toate activitățile familiei din care fac parte.

Dresaj:  Trebuie să mențineți sesiuni scurte și ușoare de dresaj, dar și haioase, făcându-l pe câine să creadă că tot ceea ce face este un joc.

Caracteristici distinctive: Blana este menită să îl protejeze în totalitate de apă, să îi confere rezistență superioară și capabilitatea de a vâna în cele mai aspre condiții atmosferice sau de teren.

Boatswain a avut un cățel pe nume Jack, care de asemenea a avut o importanță deosebită în pedigree-ul rasei Spaniel de Apă Irlandez. În anul 1866, un nepot al lui Boatswain, pe nume Doctor a câștigat titlul de cea mai bună rasă la Show-ul din Birmingham în anul 1866. Clubul Spaniel de Apă Irlandez a fost format în anul 1890. Multe specimene din această rasă au fost exportate în America de Nord, în Scandinavia și în restul Europei. Până în anul 1875, Spanielul de Apă Irlandez a fost al treilea cel mai popular câine sportiv din America. Clubul American al Spanielilor de Apă Irlandezi a fost organizat în anul 1937. Și în zilele noastre, rasa continuă să fie populară printre vânătorii de păsări, familii și cei care participă la show-uri canine.

Descriere fizică:

Acest câine din rasa Spaniel de Apă Irlandez este construit într-o notă discordantă cu alți spanieli, fiind mult mai înalt. Corpul are o lungime medie, întregul câine având un aspect în general dreptunghiular. Aspectul lui general este format dintr-o construcție mixtă, conținând influențe estetice, eleganță, agilitate dar și o puternică rezistență. Mersul îi este elegant și destul de larg, acoperind o suprafața mare de teren. Una dintre elementele caracteristice ale acestei rase este blana câinelui, care este formată din două straturi. Aceasta este menită să îl protejeze în totalitate de apă, să îi confere rezistență superioară și capabilitatea de a vâna în cele mai aspre condiții atmosferice sau de teren. Blana îi este cârlionțată și îi acoperă în egală măsură toată suprafața corpului. Urechile îi sunt lungi și ținute aplecat, ajungând până în zona gâtului. Coada îi este în totală discordanță cu restul corpului, fiindu-i ascuțită, subțire și lipsită de blană. Expresia câinelui din rasa Spaniel de apă Irlandez spune totul despre el, respectiv faptul că este tot timpul alert, inteligent și foarte curios.

Personalitate:

Fiecare câine din rasa Spaniel de Apă Irlandez are o personalitate diferită. Unii dintre ei sunt foarte energici, în timp ce alții pot fi foarte timizi și preferă să stea în casă. Într-o egală măsură, nu puteți să cunoașteți comportamentul câinelui dumneavoastră raportându-vă la comportamentul acestuia de când a fost pui. Ce se știe cu exactitate despre ei este că sunt companioni iubitori, că au o plăcere deosebită de a-și trăi viața și au o înclinație spre a hoinări peste tot. Reușește să transforme orice activitate într-un joc, ceea ce îl va face să pară a se simți extraordinar în fiecare moment. Sunt o rasă de câini destul de afectuoși, dorind să fie incluși în toate activitățile familiei din care fac parte. Sunt politicoși cu străinii și pot să fie lăsați liberi în apropierea copiilor manierați. Câinii din rasa Spaniel de Apă Irlandez au nevoie de multe activități pentru a le menține spiritul liber și sănătos. Cum le sugerează și numele, acești câini iubesc apa, fiind cel mai fericiți atunci când trăiesc într-o curte unde este o piscină. Să nu vă mire dacă vă găsiți câinele înotând și împroșcând apa cu lăbuțele. Vânătorii îi pot lua pe teren, fiind de încredere ca și identificatori ai prăzii, precum și ca retrieveri. Rezistența de care dau dovadă le permite să lucreze toată ziua. Persoanele care sunt sedentare nu ar trebui să se orienteze înspre o astfel de rasă. Chiar și cel mai leneș câine din rasa Spaniel de Apă Irlandez va deveni energic atunci când este în exterior, iar dacă nu îi este permis să își consume energia, va deveni hiperactiv și distructiv. Este o rasă mult prea activă și prea mare pentru a putea fi ținut într-un apartament.  Sunt niște câini veșnic veseli, fericiți, care nu vor renunța niciodată la a se juca și la a sări. Chiar și un câine în vârstă va sări pe ușă și pe dumneavoastră atunci când vă întoarceți acasă. Nu sunt cei mai grațioși câini, motiv pentru care atunci când vor sări tind să răstoarne tot ce prind în jur. Este posibil să fie agresivi față de câini de același sex, fiind predispuși la urmărirea pisicilor sau a animalelor de dimensiuni mici. Din acest motiv, ar trebui să fie ținuți în lesă sau în zone îngrădite.

Dresaj

Câinii din rasa Spaniel de Apă Irlandez sunt destul de ușor de dresat, cu toate că au o gândire independentă destul de puternică, ceea ce îi poate face destul de încăpățânați. Un tratament și o atitudine pozitivă, precum și o mulțime de bunătăți ar putea să facă diferența. De asemenea, mixtura activităților în care îl implicați trebuie să fie tot timpul evaluată. Trebuie să mențineți sesiuni scurte și ușoare de dresaj, dar și haioase, făcându-l pe câine să creadă că tot ceea ce face este un joc. Odată ce a fost stabilit lanțul de comandă, iar comenzile de bază au fost stăpânite, câinii din rasa Spaniel de Apă Irlandez ar trebui să treacă mai departe la dresaj pentru agilitate, ceea ce le va menține mintea și corpul sănătoase și active. Socializarea timpurie este esențială pentru a construi o personalitate temperată la acest câine. Chiar dacă își adoră familia, când vine vorba despre străini, pot să fie temători. Trebuie să îi învățați să accepte noi oameni și noi situații, pentru a evita să devină timizi sau fricoși.

Toaletaj:

Câinii din rasa Spaniel de Apă Irlandez nu își schimbă blana aproape de loc, dar chiar și așa, ar trebui să fie periați de cel puțin două sau trei ori pe săptămână pentru a le împiedica blana să se încâlcească și pentru a o menține curată și sănătoasă. Uleiurile din blană atrag noroiul și alte mizerii, motiv pentru care perierea nu doar va distribui uleiurile uniform, ci va înlătura și depunerile de noroi și alte murdării. O atenție deosebite necesită urechile, care fiind lungi și acoperite de blană, pot să mențină umezeala, ceea ce creează mediul perfect pentru apariția bacteriilor. Odată cu apariția bacteriilor, este un pas mic până la apariția infecțiilor urechii.

Nu uitați de asemenea de îngrijirea dentară. Cel mai bine este să îl spălați pe dinți cu periuța, cel puțin de câteva ori pe săptămână, pentru a-i îndepărta depunderile de piatră.  Unghiile trebuie de asemenea îngrijite cel puțin lunar dacă el nu și le pilește în mod natural în timpul plimbărilor. Trebuie să aveți grijă la tăiatul unghiilor pentru că acestea conțin vase de sânge, iar dacă se întâmplă să tăiați unghiile prea adânc, data următoare câinele s-ar putea să nu mai accepte acest tratament.

Boli si afectiuni curente:

Rasa Spaniel de Apă Irlandez este o rasă care prezintă destul de multe condiții de sănătate față de celelalte rase. Printre bolile care pot să apară la această rasă sunt și următoarele:

– displazia de șold şi displazia de umăr, apare cel mai des odată cu îmbătrânirea câinilor din această rasă. Cel mai bine este să aflați dacă părinții câinelui au suferit sau suferă de astfel de boală;

– hipotiroidismul apare atunci când corpul nu poate să își mențină nivelurile corecte de hormoni tiroidieni;

– cataracta apare de obicei la vârsta de 1 sau 2 ani, cunoscută și ca și cataractă juvenilă. De obicei nu duce la orbire, dar este indicat ca animalele care prezintă această afecțiune să nu li se permită să aibă urmași;

epilepsia este o condiție neurologică care de cele mai multe ori este moștenită. Atunci când suferă de epilepsie, câinele poate să aibă atacuri care îi vor provoca diverse comportamente ciudate;

– distichiasis este o cataractă ereditară, care presupune creşterea unui rând suplimentar de pleoape. Această afecţiune vine în completarea unor boli de inimă, fiind greu de observat;

entropionul este afecțiunea prin care marginea liberă a pleoapelor se răsucește înspre interior, înspre globul ocular;

– displazia foliculară este un grup de afecțiuni care conțin căderea părului precum și schimbarea calității blănii, aceasta devenind una comună. Pierderea părului se poate observa la această rasă la vârsta de 2 – 4 ani, începând prin căderea părului de pe spate, înaintând încet înspre restul corpului;

– alergiile se manifestă destul de des la această rasă, cele mai întâlnite fiind cele la mâncare, cele la diverse elemente solide, și alergiile respiratorii;

– paronichia este o condiție nu foarte bine înțeleasă, manifestându-se în zona degetelor câinelui. Când câinele dumneavoastră prezintă această condiție, îl veți vedea mestecându-și picioarele. Această condiție ar putea să apară din cauza tăierii necorespunzătoare a unghiilor, care au în interior un miez, la care dacă se ajunge, poate să permită apariția bacteriilor, a infecțiilor. Dar chiar și dacă nu se taie unghiile, este posibil ca partea exterioară a unghiei să cadă, ceea ce va duce la durere dacă nu este tratată.

– megaesofag este un defect în structura esofagului care duce la regurgitarea mâncării, hipersalivație, anorexie, tuse.;

– sensibilitate la vaccin, care se manifestă în general sub forma salivării excesive, letargie și inflamații la nivelul pielii;

– sensibilitatea la medicamente poate apărea la unele rase de câini, în special atunci când este vorba despre medicamente antiparazitare sau antibiotice. Semnalele acestor sensibilități sunt depresii, crize, proastă coordonare a mișcărilor, hipersalivație, comă și chiar moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close