6 tipuri de blană și modul lor de îngrijire

8.7K

După cum știm, există foarte multe rase de câini. Fiecare rasă în parte are aspecte morfologice foarte bine conturate și trăsături de caracter specifice. Tot atât de bine conturată, specifică și diversă este și blana acestora.

Trebuie să știm că blana câinilor servește scopul acestora. De exemplu, Poodle-ul are blana ondulată deoarece are afinitate pentru apă, iar tipul de blana îl ajută să “plutească” și apa se scurge ușor din blană.

Tu știi ce tip de blană are cățelul tău?

Tipurile de blană ale câinilor și modul de îngrijire

  1. Blana scurtă fină/mătăsoasă – acest tip de blana este specific raselor: Pointer, Bulldog, Daschund, Dalmațian etc. Firul de păr este foarte scurt și lipit de corp, dând blănii o textură mătăsoasă, în strat subțire. Chiar dacă este o blană care nu necesită o îngrijire foarte elaborată, trebuie să știm că și acest tip de blană năpârlește. Firul de păr scurt are o durată de viață relativ scurtă și căderea este frecventă.

Îngrijire: Periat periodic cu o perie cu vârfurile protejate, sau cu perie de cauciuc. Periatul este obligatoriu înainte de baie, pentru a îndepărta mare parte din pielea descuamată, praf și părul mort. Pentru baie este recomandat să se folosească o mănușă “scrub” și se pot folosi șampoane speciale pentru năpârlire sau pentru luciu. Balsamul nu este obligatoriu, însă este recomandat pentru luciu. Uscarea nu necesită foarte mult timp, se poate face doar cu prosopul, prin ștergere. Nu se recomandă tunderea acestui tip de blană.  O atenție deosebită trebuie acordată urechilor, care au tendința mai accentuată de murdărire la aceste rase.

  1. Blana scurtă – are în componență două straturi de păr scurt, foarte des. Lungimea firului de păr are între 1 – 3 cm. Spre deosebire de blana scurtă mătăsoasă, aceasta este mult mai texturată, la mângâiere degetele pot pătrunde în blană. Rasele cu astfel de blană: Labrador, Beagle. Blana foarte deasă reține firele de păr moarte și murdăria. Acest tip de blană păstrează mai pregnant mirosul de câine.

Îngrijire: Periatul este recomandat să se facă zilnic, sau cel puțin de trei ori pe săptămână. Deoarece este o blană cu tendință de cădere accentuate, este indicat să se folosească perii normale pentru începutul periatului (slicker), dar și perii special, pentru îndepărtarea părului mort, ancorat în profunzimea blănii (greblă, king). Periatul se face în sensul creșterii firului de păr. Pentru baie este recomandat să se folosească o mănușă “scrub”/de cauciuc și se pot folosi șampoane speciale pentru năpârlire, curățare în profunzime sau pentru luciu. Balsamul nu este obligatoriu, însă este recomandat pentru luciu. Uscarea necesită destul de mult timp, deoarece blana este foarte deasă. Nu se recomandă tunderea acestui tip de blană. O atenție deosebită trebuie acordată urechilor, care au tendința mai accentuată de murdărire la aceste rase.

  1. Blana dublă – acest tip de blană poate fi scurtă (Ciobănesc German, Husky etc) sau lungă (Chow-Chow, Samoyed etc). Așa cum îi spune și numele, blana are două straturi: unul intern, mai scurt, foarte des și moale și altul extern, puțin mai aspru și mai lung. Acest tip de blană necesită o atenție mai mare la îngrijire. Deoarece este o blană foarte deasă, părul mort și murdăria rămân prinse în stratul interior, iar mirosul de câine este mult mai pregnant. Dacă blana nu este aerisită frecvent, în timp pot apărea probleme la nivelul pielii.

Îngrijire: Periatul este recomandat să se facă zilnic, sau cel puțin de trei ori pe săptămână. Pentru început, se pot folosi perii normale (slicker), iar pe măsură ce părul mort este îndepărtat, se pot folosi piepteni-greblă. Pentru un rezultat bun, periatul se poate face pe zone, iar pentru blana foarte deasă și mai lungă, este recomandat să ridicăm cu mâna straturile de blană și să efectuăm periatul cât mai în profunzime. Periatul se face în sensul creșterii firului de păr. Pentru baie este recomandat să se folosească o mănușă “scrub”/de cauciuc și se pot folosi șampoane speciale pentru năpârlire, curățare în profunzime sau pentru luciu. Balsamul nu este obligatoriu însă este recomandat pentru luciu. Uscarea necesită destul de mult timp, deoarece blana este foarte deasă în profunzime. Nu se recomandă tunderea acestui tip de blană.  O atenție deosebită trebuie acordată urechilor, care au tendință crescută de murdărire la aceste rase.

  1. Blana lungă – este specifică raselor: Malteza, Shih Tzu, York Shire etc. Textura firului de păr variază în funcție de rasă, de la aspru până la mătăsos. Structura blănii, pentru majoritatea raselor cu păr lung, prezintă un singur strat de păr. Acest lucru, precum și durata mare de viață a firelor lungi, fac din blana lungă o blană care nu cade foarte ușor. Principala problemă pentru acest tip de blană este încâlcirea. Firele subțiri și lungi, dacă nu sunt periate constant, se încâlcesc foarte repede, ducând la apariția unor noduri veritabile. Principalele zone predispuse la încâlcire sunt în spatele urechilor și la încheieturile membrelor. Părul încâlcit poate reține foarte multă mizerie și, în timp, poate afecta pielea, ducând la apariția unor adevărate răni deschise.

Îngrijire: Periatul este recomandat zilnic pentru câinii lăsați cu blana foarte lungă. Este indicat să se folosească o perie slicker, perie cu ace, pieptăn și descâlcitor. Toate nodurile din blană trebuie scoase, pentru a evita rănirea pielii. Perierea se face în direcția de creștere a părului. La baie se recomandă folosirea unui șampon special pentru înmuierea părului, pentru a se evita formarea nodurilor. Balsamul este obligatoriu, deoarece ușurează descâlcirea și întărește firul de păr. Pentru unele rase este recomandată smulgerea părului din urechi. Dacă blana prezintă zone întinse cu foarte multe noduri, este recomandată tunderea cât mai scurtă, pentru a se evita stresul la care este supusă pielea în momentul folosirii descâlcitoarelor.

  1. Blana creata/ondulata- este specifica raselor: Poodle, Bichon Frise etc. Acest tip de blana este foarte deasa, ondulata si cu foarte mult volum. Blana ondulata necesita o îngrijire deosebita deoarece tendința de încâlcire este foarte mare.

Îngrijire: Periatul trebuie efectuat zilnic pentru a evita formarea nodurilor in blana. Se pot folosi perii normale, slicker, piepteni si descâlcitoare, dacă este cazul. Perierea se execută în sens invers creșterii părului, pentru a da cât mai mult volum blănii. Pentru baie se pot folosi șampoane normale, sau speciale pentru blană. Balsamul concentrat nu este foarte indicat, întrucât firul de păr, pentru a ajunge la un volum cât mai mare, nu trebuie îngreunat. Tunderea este recomandată.

  1. Blana combinată – este specifică raselor: Golden Retriever, Cocker Spaniel etc. Blana este compusă din zone cu păr scurt și zone cu păr lung. Cele două zone se diferențiază foarte bine la nivelul corpului: părul scurt predomină pe corp, iar zonele cu păr lung se regăsesc la nivelul urechilor, picioarelor și cozii. Îngrijirea este asemănătoare câinilor cu blana scurtă/dublă, însă trebuie acordată o atenție mai mare zonelor cu păr lung. Nu se recomandă tunderea acestui tip de blană, doar ajustarea părului lung.

Blana sârmoasă – este specifică raselor: Westie, diverși Terrieri și Schnauzer. Este o blană special, datorită modului de toaletare. Toaletarea corectă pentru acest tip de blană implică stripping-ul, un procedeu care trebuie efectuat de un specialist, și care constă în smulgerea părului mort. Blana sârmoasă este compusă din două straturi, unul profund, des și moale și unul extern, mai lung și aspru.

Îngrijire: Periatul este recomandat să se facă regulat, de pot folosi perii normale sau speciale. Pentru baie este recomandat să se folosească un șampon special pentru blană sârmoasă. Nu este recomandat balsamul dacă se dorește smulgerea părului după baie. Acest tip de blană se poate tuned, însă trebuie să știm că blana își poate pierde luciul și culoarea naturală.

Recomandare: pentru majoritatea tipurilor de blană, spălarea este indicată la un interval de 2 săptămâni, până la 3 luni.

Surse: http://www.christiesdirect.com

            http://cowboymagic.com           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close