10 pericole de care sa iti feresti cainele si pisica primavara asta

2.5K

In timp ce sosirea primaverii inseamna vreme mai calda si mai mult timp petrecut afara, pentru medicii veterinari inseamna o crestere a cazurilor si urgentelor.

De la polen, la gratare la iedera si albine, exista multe pericole pe care proprietarii de caini si pisici ar trebui sa le aiba in vedere in zilele de primavara:

 

I.Parazitii externi: Puricii si Capusele

Inainte sa iti scoti animalul de companie la iarba verde, asigura- te ca este protejat impotriva parazitilor in mod special: puricilor si capuselor.

Odata cu venirea primaverii nu doar copacii infloresc ci si infestatiile de aceatsa natura. Asemeni frumoasei din padurea adormita, puricii si capusele asteapta sa fie treziti de un botic umed pe a carui corps a isi gasesca un camin sis a isi intemeieze o intreaga familie. Din pacate pentru animalul nostru, “happy end-ingul” nu se va adresa gazdei. Deoarece acesti paraziti sunt purtatori de numeroase boli pe care le vor impartasi fara ezitare cu gazda lor (cainele sau pisica noastra) si dintre cele mai grave.

Bolile transmise de capuse sunt severe si necesita tratament de lunga durata, majoritatea putand provoca modificari ireversibile ale organismului si chiar moarte.

Puricii pot provoca alergii, discomfort si leziuni cutanate severe datorita mancarimii pe care o provoaca. De asemenea la randul lor pot transmite diverse boli.

Vezi cele mai bune oferte la Antiparazitare pentru Caini

II. Alergiile

La fel ca oamenii, pisicile și câinii pot dezvolta alergii la plante, polen, ierburi și multe alte substanțe primăvaratice. Alergiile la animalele de companie apar în mod normal ca mâncărimi ale pielii și ale urechii, însoțite de căderea părului sau de inflamatii la nivelul pielii.

In general alergiile sistemice vor incepe ca exprimare de la nivelul capului, in timp ce anumite tipuri de alergii de contact se vor localiza doar pe zona corpului care a fost in contact cu respectivul alergen.

Din cauza iritatiilor unele animale isi pot schimba inclusiv comportamentul, in timp ce alti indivizi pot prezenta semne respiratori sau lacrimari. In cazuri mai grave pot aparea reactii alergice puternice care prezinta o urgenta veterinara, in caz contrar putand fi fatale.

In general din primavara pana la inceputul verii in casele majoritatii proprietarilor se vor gasi medicamentele antihistaminice pentru oameni.

In cazul unei ingestii si supra dozaj unele dintre acestea pot fi toxice pentru caini si pisici. Semnele toxicitatii vor consta in varsaturi, letargie, termuraturi si incoordonare. Aceste exprimari clinice se dezvolta de obicei in decurs de 4 pana la 7 ore de la momentul ingestiei. Unii caini pot deveni hiper-excitabili si in cazul unor cantitati mari de anti-histaminice consumate pot aparea depresii respiratorii si coma.

III. Spicele de iarbă (Aristele)

Acest fapt, surprinzator sau nu, constituie o cauza destul de frecventa in ceea ce priveste vizita la veterinar.

Atunci cand alerga sau se joaca in iarba, pot fi prezente celebrele spice (ariste) care de cele mai multe ori pot ajunge prin penetrare in orice parte a corpului: de la zona labelor care este cea mai expusa pana la nivelul ochiului, nasului, gurii, urechilor etc. Odata ajunse acesti mici monstruleti de iarba provoaca, initial, inflamatii si infectii ale zonei respective.

Odata ce penetreaza zona de pe corpul animalului acestea au tendinta de a se adanci in orificiul creat, astfel limitand posibilitatea de a putea fi eliminate pur si simplu, totodata migrand inspre interior.

Tot iarba are tendinta de a se rupe sub forma de lamele, asa incat pisicile care au tendinta de a manca iarba lunga sau ierburile decorative risca obstructii la nivelul nasului si gatului provocate de aceste resturi de iarba.

Interventia medicului veterinar este necesara in astfel de cazuri.

IV. Ciocolata

Primavara vine cu delicii de ciocolata la care trebuie sa avem grija. Ciocolata contine un stimulant toxic pentru caini si pisici numit teobromina. Cantitatea difera in functie de tipul de ciocolata si dulciuri.

Citeste mai multe despre Intoxicatia cu Ciocolata

V. Stafidele

In diminetile insorite de primavera cine nu ar savura un produs de patiserie proaspat scos din cuptor langa cafea?!  Totusi sa nu uitam ca majoritatea produselor dulci de patisserie contin stafide.

Strugurii, coacazele si stafidele pot provoca  insuficienta renala la caini. Astfel este important sa avem grija cum ferim aceste tipuri de gustari de patrupezii nostri pofticiosi.

VI. Florile de Primavara

Atat cainii cat si pisicile adora sa isi petreaca timp in gradina, asadar atentie la plantele otravitoare pentru ei.

Specile de flori toxice  prezente in aceast anotimp includ: crinii, narcisele, azalea etc Narcisele sunt toxice cu precadere bulbii acestora. Capetele florilor  pot provoca varsaturi, diaree si letargie. In cazuri severe ajungand la deshidratare, tremuraturi si convulsii. Toate aceste semne pot aparea de la 15 minute pana la 24 h dupa ingestie.Alte flori de primavera cum ar fi lalelele sau brandusele sunt considerate a fi mai putin toxice insa cu toate acestea in functie de statusul fiziologic individual al fiecaruia, pot provoca reactii, simptome si vizite la veterinar.

VII. Pesticide cu metaldehidă

Metaldehida este un compus organic ce se gaseste in pesticidele impotriva melcilor, limaxilor si a altor gastropodae.

Asigurati-va ca gradina este in siguranta pentru pisica dumneavoastra si folositi cu atentie acest tip de pesticide sau orice tip de substante chimice.

Orice consum din aceste substante, oricat de mic provoaca intoxicatii grave. Semnele intoxicatiei cu pesticide pot aparea in decurs de o ora de la ingestie si include: incoordonare, spasme musculare, tremuraturi, convulsii si in lipsa instituirii unui tratament pot duce inclusiv la moarte.

In aceste cazuri se impune un tratament veterinar de urgenta.

VIII. Iedera

Contactul cu iedera (Hedera helix) poate provoca cainilor si pisicilor reactii cutanate, conjunctivite, prurit (mancarime) si eruptii cutanate.

Daca este ingerata pot aparea salivare excesiva, varsaturi, diaree si in cazuri mai grave, sange in fecale si varsaturi.

IX. Grătarele

Cine ar spune nu unui gratar?! Da, nici macar cainii sau pisicile nu i-ar putea rezista.

De aceea atunci cand facem sau iesim la un gratar se recomanda sa fim precauti cu animalul nostru de companie.

Frigaruii, alcoolul si oasele pot fi pentru ei destul de periculoase, iar pofta si joaca ii poate transforma uneori in cei mai veritabili hoti.

X. Înțepăturile de insecte

Pisicile si cainii sunt vanatori innascuti astfel vor avea tendinta sa fie intrigati in permanenta de a se juca cu insectele pe care le vad. In mod special viespile si albinele ii pot intepa, lucru ce poate duce la o reactie alergica sau o inflamatie locala.

Semnele unui alergii la intepatura de viespe sau albina include umflaturi, suferinta si dificultati in respiratie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Close
Blog by pentruanimale.ro
Close